Kesihatan lelaki

Pomade, Wax dan Hair Gel: Apa Perbezaannya? •

Kini, Adams nampaknya tidak ingin ketinggalan dalam mengurus diri dan bergaya di khalayak ramai. Salah satu yang paling ketara adalah penjagaan rambut yang mereka perhatikan. Terdapat lebih banyak produk penjagaan dan penggayaan untuk rambut lelaki di pasaran, misalnya, seperti pomade, wax, dan gel rambut. gel penggayaan ).

Trend gaya rambut lelaki semakin pelbagai, mulai dari pompadour , quiff , kembali licin , lonjakan , atau undercut berleluasa hingga kini. Namun, mungkin anda masih bingung mengenai produk penjagaan rambut lelaki mana yang terbaik dan sesuai untuk gaya rambut anda, serta sihat dan selamat untuk rambut anda.

Anda tidak perlu risau lagi, berikut adalah ulasan penuh mengenai perbezaan antara pomade, wax, dan gel rambut, bersama dengan petua untuk tetap selamat semasa digunakan.

Perbezaan antara pomade, wax dan gel untuk rambut lelaki

Sekiranya anda ingin kelihatan bersih dan kemas, anda boleh menggunakan ketiga-tiga produk ini untuk rambut lelaki. Pomade sememangnya sesuai untuk gaya rambut puan . Wax sesuai untuk anda yang agak "tidak kemas", tetapi masih bergaya . Gel rambut sesuai untuk anda yang ingin kelihatan bergaya sepanjang hari, tetapi tidak mahu bersusah payah membersihkan rambut anda.

Walau bagaimanapun, bagi anda yang masih tidak pasti yang mana yang akan dipakai, Amy Komorowski, penggaya rambut Justin Timberlake, Jonah Hill, dan Andy Samberg dari Pierre Michel Salon seperti yang dikutip dari WebMD mempunyai sejumlah tip yang dapat dipertimbangkan.

Berikut adalah perbezaan antara pomade, wax, dan gel, bermula dari ciri, gaya rambut, dan perkara yang harus anda perhatikan dari setiap produk penjagaan rambut ini.

1. Pomade

Pomade adalah salah satu produk penjagaan rambut lelaki yang paling popular untuk lelaki. Produk penjagaan rambut ini akan menjadikan rambut anda berkilau dan kuat, tetapi tetap ramping dan kenyal untuk digayakan sepanjang hari.

Selalunya orang mengelirukan perbezaan antara pomade dan wax, kerana kedua-duanya mempunyai ciri yang hampir serupa. Pomade terbahagi kepada dua jenis, iaitu berasaskan minyak ( berasaskan minyak dan berasaskan air ( berasaskan air ) mempunyai lebih banyak tekstur berkrim dan lebih mudah untuk anda gunakan.

Selain itu, pomade mampu mengawal hampir semua jenis rambut yang sukar diatur, di samping meningkatkan kelembutannya. Pomade juga menghasilkan rambut yang kelihatan lebih semula jadi dan lebih bersinar daripada lilin.

2. Lilin

Wax mempunyai tekstur yang lebih tebal daripada pomade, jadi sangat sesuai jika anda ingin mengasah dan menjaga rambut anda lebih lama. Produk ini sangat sesuai untuk menggayakan rambut yang agak tidak kemas, kelihatan seperti seseorang yang baru bangun tidur, tetapi masih bergaya .

Penggunaan lilin juga semudah pomade, tetapi menghasilkan rupa matte tanpa kelihatan berkilat, basah, atau kaku. Walau bagaimanapun, lilin cenderung terlalu berat untuk digunakan pada lelaki yang mempunyai rambut halus, lemas, atau terlalu panjang.

Seperti pomade, lilin umumnya dibuat dari lilin lebah (lilin lebah). lilin lebah ) agak sukar bagi anda untuk menghilangkan rambut anda, walaupun setelah menggunakan syampu berkali-kali. Jadi, anda harus lebih berhati-hati dan teliti untuk menghilangkan sisa lilin dari rambut.

3. Gel

Gel atau gel penggayaan boleh menjadikan rambut anda kelihatan kaku dan tahan lama. Mirip dengan lilin dan pomade, gel juga mempunyai tahap kekuatan yang berbeza-beza, dari biasa hingga yang paling kuat.

Produk penjagaan rambut berasaskan air berasaskan air ) lebih senang dicari dan mempunyai harga yang agak berpatutan. Gel ini sesuai untuk anda gunakan pada rambut basah agar rambut tetap kemas dan berkilau sepanjang hari.

Kerana berasaskan air dan mudah dibersihkan hanya dengan satu syampu, gel boleh menjadi pilihan bagi anda yang tidak mahu bersusah payah membersihkan rambut anda. Ini juga menjadikan gel rambut sesuai untuk penggunaan seharian.

Petua untuk menggunakan produk rambut yang betul dan selamat

Sekiranya anda menjumpai produk rambut yang sesuai, ini bermakna anda sudah bersedia untuk kelihatan lebih optimum di tempat awam, sama ada di sekolah, kampus, atau pejabat. Mungkin juga idea yang baik untuk berpakaian lebih rapi jika anda keluar dengan pasangan, atau mungkin suka.

Sebelum itu, ada beberapa petua yang perlu anda perhatikan sebelum kelihatan kemas dan bergaya dengan pelbagai gaya rambut setelah menggunakan produk rambut seperti lilin, gel, dan pomade.

  • Gunakan dengan berhati-hati. Gunakan sedikit demi sedikit untuk mengukur keperluan rambut anda. Gosokkan pomade, wax, atau gel ke telapak tangan anda terlebih dahulu untuk memanaskannya, kemudian sapukan ke seluruh rambut anda.
  • Berhati-hati ketika menggosok seluruh rambut. Periksa bahawa anda telah menyebarkannya ke seluruh rambut anda. Sebilangan besar lelaki mungkin akan lebih fokus pada satu tempat dan tidak menyebarkannya dengan baik.
  • Jangan takut untuk bereksperimen. Selamat mencuba produk penjagaan rambut anda. Gunakan pelbagai produk secara bergantian untuk menentukan produk mana yang lebih sesuai. Dengan syarat, anda selalu membersihkannya dengan berhati-hati agar tidak menyebabkan masalah kesihatan rambut dan kulit kepala.

Jadi, jangan ragu untuk memilih dan menggunakan produk penjagaan rambut lelaki yang anda sukai. Apabila anda sudah siap menggunakannya, jangan lupa untuk selalu menjaga kebersihan rambut dengan menggunakan syampu dengan kerap atau perapi.

Namun, jika pomade, wax, atau gel menyebabkan masalah, seperti rambut gugur, kulit kepala gatal, dan kelemumur, anda harus berhenti menggunakannya. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk menentukan rawatan rambut yang sesuai untuk keadaan anda.