Pemakanan

Merawat Orang Sakit? Ini adalah 8 Petua Meningkatkan Selera Makan Pesakit

Meningkatkan selera makan orang yang dirawat untuk penyakit tertentu tidaklah mudah. Kehilangan selera makan ketika anda sakit adalah perkara biasa. Ini kerana ubat atau rawatan tertentu dapat mengurangkan selera makan. Contohnya, jika orang yang anda sayangi telah menjalani kemoterapi. Walau bagaimanapun, selesema sahaja boleh membuatkan anda kehilangan selera makan kerana lidah terasa pahit. Oleh itu, bagaimana anda meningkatkan selera makan ketika anda sakit atau pulih? Perhatikan pelbagai helah di bawah.

1. Rawat pesakit tetapi jangan terlalu memaksa

Sekiranya pesakit mengadu tidak ada selera makan, jelaskan bahawa ini memang kesan sampingan dari rawatan atau penyakit ini. Cuba jangan menjerit, memarahi, atau memaksa seseorang yang sakit untuk makan. Memaksa hanya akan membuatnya kurang selera kerana dia menganggap waktu makan adalah masa yang menyeksa.

2. Menawarkan makanan kegemarannya

Untuk membangkitkan selera makan, tawarkan makanan kegemaran pesakit. Walau bagaimanapun, selalu berjumpa dengan doktor makanan apa yang pantang larang dan nutrien apa yang mesti dipenuhi.

Sekiranya makanan kegemarannya kebetulan tidak sihat, misalnya makanan ringan, atasi dengan memproses semula makanan di rumah. Contohnya, menggoreng kentang sendiri di rumah dan bukannya membelinya di restoran makanan segera.

3. Makan sedikit tetapi kerap

Agar pesakit masih mendapat pengambilan nutrien yang diperlukan, anda harus memberi makanan dalam jumlah kecil. Jangan segera memintanya menyelesaikan sepinggan nasi, lauk pauk, dan sayur-sayuran. Hidangkan makanan dalam pinggan kecil supaya pesakit tidak terlalu terbeban untuk melihat bahagiannya.

Sekiranya dia mengatakan bahawa dia sudah kenyang, tidak perlu segera membelanjakannya. Kemudian dalam beberapa jam, tawarkan makanan lain yang berbeza supaya anda tidak bosan.

4. Jangan memberi makanan yang berbau busuk

Makanan tertentu menawarkan bau yang terlalu kuat atau tidak enak. Contohnya, petai, jengkol, atau pes cili. Lebih baik memberi makanan yang berbau harum, tetapi tidak terlalu kuat. Contohnya, sup kuah ayam.

5. Ambil makanan tambahan atau penambah selera makan

Sekiranya orang yang anda sayangi benar-benar tidak mahu makan, anda mungkin ingin mempertimbangkan makanan tambahan multivitamin atau selera makan. Walau bagaimanapun, berbincang terlebih dahulu dengan doktor anda mengenai jenis makanan tambahan yang diperlukan. Sebabnya, kelebihan vitamin tertentu boleh menyebabkan kesan sampingan kepada pesakit. Biasanya doktor juga akan memberikan ubat khas untuk meningkatkan selera makan pesakit.

6. Banyakkan minum

Pesakit yang sakit mungkin kehilangan banyak cecair dan elektrolit di dalam badan. Akibatnya, pesakit menjadi dehidrasi. Dehidrasi sendiri boleh menyukarkan mereka yang terdekat dengan anda untuk makan.

Oleh itu, pastikan pesakit minum banyak air setiap hari. Cuba minta pesakit minum lebih dari lapan gelas air. Sekiranya anda mual, anda boleh menyeduh teh yang terasa lebih sedap di lidah agar pesakit sentiasa terhidrasi.

7. Makan bersama

Untuk meningkatkan selera orang yang sakit, cuba bawa anda atau ahli keluarga lain untuk makan dengannya. Makan bersama dapat membantunya berehat dan tidak terlalu memikirkan rasa makanan yang hambar.

8. Masukkan rempah dapur yang lazat

Lidah orang yang sakit mungkin terasa pahit dan tidak sedap. Supaya anda dapat menambah selera makannya, tambah rempah dapur wangi dan sedap. Contohnya, bawang putih, bawang, cengkih, daun salam, kayu manis, dan rempah dapur semula jadi yang lain.