Keibubapaan

Sangat Mudah Disebarkan, Berhati-hati dengan Cara Penyebaran Cacar Air

Cacar air sangat biasa terjadi di dunia kerana cara penyebaran penyakit ini sangat mudah melalui pelbagai laluan. Itulah sebabnya mengapa kebanyakan orang di dunia telah dijangkiti cacar air. Mengetahui setiap kaedah penularan dan media penyebaran virus cacar air dapat membantu anda lebih mengetahui risiko dijangkiti penyakit ini. Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana cacar air boleh ditularkan dari satu orang ke orang lain.

Pelbagai cara penyebaran cacar air

Penyebab cacar air adalah jangkitan dengan virus varicella-zoster. Penyebaran virus penyakit ini berlaku apabila varicella-zoster berpindah dari tubuh orang yang dijangkiti ke orang lain yang belum dijangkiti.

Anda mungkin menyangka bahawa menyentuh elastik atau cecair di dalamnya adalah satu-satunya cara penghantaran. Walau bagaimanapun, cara penularan cacar air tidak hanya melalui hubungan fizikal dengan penghidap. Virus cacar air lebih mudah disebarkan melalui udara.

Virus ini pada mulanya menjangkiti saluran pernafasan. Jadi, laluan pemindahan virus ke dalam badan bermula apabila seseorang menyedut virus tersebut.

Tambahan pula, cara penularan virus yang menyebabkan cacar air boleh berlaku melalui:

1. Penghantaran melalui titisan lendir

Walaupun gejala cacar air, seperti ruam kulit, belum muncul, orang yang dijangkiti masih boleh menyebarkan cacar air. Seseorang yang dijangkiti cacar air dapat menyebarkan penyakit ini 1-2 hari sebelum munculnya ruam dalam bentuk bintik merah.

Pada masa ini, orang yang dijangkiti biasanya akan mengalami gejala awal seperti demam, sakit kepala, keletihan, dan sakit otot atau sendi.

Keadaan ini termasuk dalam tempoh penularan awal cacar air yang dicirikan oleh jangkitan virus pada saluran pernafasan. Cara penularan cacar air pada peringkat awal jangkitan biasanya berlaku apabila anda terkena titisan lendir.

Mukosa atau lendir yang dihasilkan di saluran pernafasan dapat menjadi media penularan cacar air kerana mengandungi virus varicella zoster. Lendir akan dikeluarkan dalam bentuk tetesan ketika orang yang dijangkiti batuk, membersihkan, atau bahkan bernafas.

2. Sentuhan langsung dengan cacar elastik

Mempunyai hubungan biasa dan dekat dengan orang yang dijangkiti cacar air berisiko menjadi cara penularan penyakit ini.

dalam buku Penyakit dan Epidemik Maut: Chickenpox, seorang kanak-kanak yang tinggal di rumah dengan orang yang dijangkiti mempunyai risiko 70-90 peratus untuk dijangkiti. Ini disebabkan oleh sentuhan singkat yang kerap, termasuk dengan menyentuh elastik cacar air yang pecah.

Fasa simptom apabila ruam pada kulit berubah menjadi vesikel atau lepuh adalah tempoh penularan yang paling berbahaya. Ini kerana elastik sangat mudah pecah kerana kerap menggaru atau menggosok permukaan permukaan objek.

Apabila cacar air anjal, ia akan mengeluarkan cairan yang mengandungi sel darah putih mati dan virus varicella-zoster. Penularan cacar air berlaku apabila secara tidak sengaja atau tidak sengaja menyentuh bahagian anjal yang patah ini.

Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit di Amerika Syarikat (CDC), tempoh penularan cacar air melalui elastik dapat berlanjutan sehingga lepuh kering dan mengelupas. Penyebaran masih boleh dilakukan sekiranya kemunculan ruam cacar air tidak dijumpai dalam masa 24 jam.

Semakin kerap anda bersentuhan dengan orang yang dijangkiti, semakin besar kemungkinan anda terdedah kepada virus. Semakin banyak virus yang dijangkiti, gejala cacar air yang muncul akan bertambah buruk.

3. Penyebaran dari orang yang terdedah kepada herpes zoster (herpes zoster)

Salah satu cara penularan yang sering kurang diperhatikan adalah penularan virus dari orang yang menghidap herpes zoster (herpes zoster). Penyakit ini sering disangka disebabkan oleh jangkitan virus yang berbeza.

Manakala herpes zoster adalah penyakit dengan gejala yang serupa dengan cacar air yang disebabkan oleh pengaktifan semula virus varicella-zoster. Ini bermaksud bahawa herpes zoster berasal dari orang yang pernah dijangkiti cacar air.

Walaupun disebabkan oleh virus yang sama, penyebaran penyakit ini tidak secepat dan semudah cacar air. Cara penghantaran cacar air dari orang yang dijangkiti herpes zoster tidak berlaku melalui titisan udara, tetapi anda boleh mendapatkannya melalui hubungan langsung.

Cacar air biasanya muncul beberapa dekad selepas anda menghidap cacar air, pengaktifan semula virus varicella zoster paling sering berlaku pada orang tua berusia lebih dari 60 tahun. Oleh itu, anda harus mengelakkan hubungan langsung dengan ibu bapa yang menunjukkan ciri-ciri sirap.

4. Cara menghantar cacar air dari objek yang tercemar

Virus cacar air juga dapat melekat pada objek yang sering digunakan atau disentuh oleh orang yang dijangkiti. Walaupun tidak sama seperti cara penularan lain, kemungkinan penularan virus cacar air melalui bentuk penularan ini sangat mungkin.

Contohnya, apabila pesakit cacar air batuk, titisan percikan dari mulut ke permukaan WL. Kemudian orang lain memegang WL tercemar sehingga virus itu berpindah ke tangannya. Selanjutnya, apabila orang ini menyentuh wajah, seperti hidung atau mulut, dengan tangan yang tercemar ini, virus itu dapat disedut dan menjangkiti tubuhnya.

Objek yang biasanya rentan terhadap pencemaran adalah pakaian, alat makan dan mainan. Oleh itu, anda harus mengelakkan penggunaan barang bersama pesakit pada masa yang sama. Objek yang berpotensi terkena virus juga perlu dibersihkan secara berkala dengan detergen desinfektan yang efektif dalam membasmi kuman patogen.

Bolehkah anda mendapat cacar air lagi setelah anda dijangkiti?

Secara umum, orang yang telah sembuh dari cacar air akan mempunyai kekebalan terhadap jangkitan dengan virus varicella-zoster sepanjang hidup mereka.

Dengan kata lain, kemungkinan besar anda tidak akan mendapat cacar air buat kali kedua, walaupun anda mendapatnya sekali lagi. Namun, penularan cacar air untuk kedua kalinya melalui kaedah di atas memang mungkin untuk mencetuskan jangkitan semula. Walaupun kes ini sangat, sangat jarang berlaku, terutama pada orang yang telah diberi vaksin.

Vaksinasi cacar air dapat menjadi cara pencegahan yang dapat menekan penularan penyakit ini. Namun, menurut CDC, orang yang telah divaksinasi dan mengalami gejala cacar air masih berpeluang untuk menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌