Kesihatan lelaki

5 Punca Janggut dan misai Tidak Berkembang Pada Sebilangan Lelaki

Adakah anda ingin memiliki janggut dan misai tetapi sukar untuk dicapai? Setiap orang mempunyai ciri wajah dan kulit yang berbeza. Sebilangan lelaki mempunyai rambut muka yang boleh tumbuh dengan tebal, tetapi yang lain mungkin sukar menumbuhkan misai atau janggut. Ayuh, ketahui punca janggut dan misai berikut tidak tumbuh.

Apakah penyebab janggut dan misai tidak tumbuh?

Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi pertumbuhan janggut dan misai pada wajah seseorang. Beberapa penyebabnya, termasuk kadar testosteron rendah, usia, genetik, etnik, kebotakan, yang penjelasannya adalah seperti berikut.

1. Tahap testosteron rendah

Hormon testosteron memainkan peranan penting dalam pertumbuhan rambut wajah pada lelaki. Lelaki yang kekurangan hormon testosteron mempunyai masa yang lebih sukar untuk menumbuhkan rambut wajah. Inilah sebabnya mengapa wanita yang mempunyai kadar testosteron jauh lebih rendah daripada lelaki pada umumnya tidak dapat menanam janggut dan misai.

Dr. Kenneth Beer, pakar kulit dari Amerika Syarikat seperti yang dipetik dari The New York Times menjelaskan bahawa tahap testosteron dalam badan anda mungkin banyak. Walau bagaimanapun, kepekaan dan reaksi tubuh setiap orang terhadap hormon ini berbeza.

Ada badan yang dapat bertindak balas dengan baik terhadap testosteron, jadi lelaki itu mudah menumbuhkan janggut dan misai. Namun, ada juga orang yang kurang sensitif terhadap testosteron walaupun tahapnya mencukupi.

2. Umur

Sekiranya anda baru memasuki usia awal 20-an atau remaja, sebenarnya tidak perlu risau jika janggut atau kumis anda tidak sesuai. Tidak menanam misai dan janggut pada usia muda tidak bermaksud anda tidak boleh memilikinya. Sebabnya, pada usia ini rambut wajah anda akan terus bertambah tebal seiring bertambahnya usia. Sebenarnya, lelaki sering mengalami peningkatan liputan rambut muka sehingga berusia sekitar 30 tahun.

3. Genetik

Faktor genetik sangat berpengaruh dan salah satu faktor utama misai tidak berkembang. Oleh itu, jika ayah atau datuk anda mempunyai misai dan janggut yang tebal, kemungkinan anda juga boleh. Berapa tebal folikel rambut, baik di muka dan seluruh badan ditentukan secara genetik, bahkan sebelum anda dilahirkan.

Selain folikel rambut, androgen juga mempengaruhi kemampuan tubuh anda untuk menumbuhkan rambut wajah. Enzim dalam badan anda dipanggil Reduktase 5-alpha akan menukar androgen menjadi hormon lain yang disebut dihydrotestosteron (DHT).

DHT akan mengikat reseptor pada folikel rambut anda untuk merangsang pertumbuhan rambut wajah. Walau bagaimanapun, kekuatan kesannya sangat bergantung pada kepekaan folikel rambut terhadap DHT. Sekali lagi, ini sangat bergantung pada genetik anda.

4. Etnik

Sama seperti genetik, ras mempunyai kesan terhadap pertumbuhan janggut dan misai. Kajian di Jurnal Sains Kosmetik Antarabangsa menyimpulkan bahawa lelaki Cina pada umumnya mempunyai pertumbuhan rambut muka yang lebih sedikit berbanding lelaki Kaukasia. Pertumbuhan rambut muka pada lelaki Cina cenderung tertumpu di sekitar mulut, sementara lelaki Kaukasia mempunyai lebih banyak rambut di pipi, leher, dan dagu.

Dalam kajian yang sama, diameter rambut manusia mungkin berbeza antara 17 hingga 180 mikrometer. Inilah yang menyebabkan penampilan janggut dan kumis yang kelihatan lebih tebal dan penuh pada sebilangan lelaki.

5. Alopecia areata

Alopecia areata adalah sejenis kebotakan yang boleh menyebabkan janggut dan misai tidak tumbuh. Dipetik dari American Academy of Dermatology Association, alopecia areata adalah bentuk keguguran rambut dan kebotakan yang tidak rata yang boleh berkembang di mana sahaja di badan, termasuk di sekitar janggut dan misai.

Anda mungkin berisiko lebih tinggi terkena alopecia areata jika ibu bapa atau saudara terdekat mempunyai keadaan. Malangnya, tidak ada penawar khusus untuk alopecia areata. Doktor anda akan mengesyorkan beberapa pilihan rawatan, seperti minoxidil atau krim kortikosteroid.

Bagaimana cara menanam janggut dan misai?

Sekiranya tahap testosteron dalam badan anda sangat rendah atau rendah, doktor anda mungkin mencadangkan agar anda mengambil suntikan testosteron. Walau bagaimanapun, suntikan testosteron tidak dapat menjamin pertumbuhan janggut dan kumis, terutamanya jika secara genetik tidak mungkin. Sekiranya badan anda tidak sensitif terhadap testosteron, menyuntikkan jumlah hormon tidak akan banyak mempengaruhi pertumbuhan rambut wajah.

Anda juga perlu berhati-hati menggunakan ubat-ubatan dan makanan tambahan yang mengaku tumbuh janggut dan misai. Sebabnya, hingga kini belum ada penyelidikan yang dapat membuktikan keberadaan ubat penanam janggut. Sebagai tambahan, ubat-ubatan ini mungkin belum diuji secara klinikal. Akibatnya, anda berpotensi mengalami kesan sampingan, seperti kecederaan atau kerosakan hati.

Sebenarnya, tidak ada rawatan atau ubat khusus yang boleh disarankan untuk lelaki yang tidak mempunyai rambut muka. Namun, jika anda ingin menanam janggut dan misai, anda harus memperhatikan gaya hidup sihat seperti berikut.

  • Mengekalkan makanan yang sihat dan seimbang dari segi pemakanan. Makan makanan yang sihat dan seimbang membantu anda mendapatkan nutrien penting yang dapat membantu rambut anda tumbuh.
  • Rehat dan cukup tidur. Tidur memberi masa kepada tubuh untuk memperbaiki diri, termasuk melepaskan hormon testosteron dengan lebih baik. Cuba tingkatkan waktu tidur anda, misalnya dengan menetapkan waktu makan dan mengelakkan bermain dengan telefon anda sebelum tidur.
  • Berhenti merokok. Sebilangan besar lelaki mempunyai tabiat merokok yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan kulit dan rambut.
  • Menjaga kesihatan kulit wajah. Anda perlu memperhatikan kebersihan dan kelembapan kulit wajah, terutama di bahagian bibir dan dagu atas. Jadi, lelaki disarankan untuk mencuci muka secara berkala untuk membuang sel kulit mati dan kotoran di sekitar folikel rambut.

Sentiasa berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda mengalami masalah dengan pertumbuhan misai dan janggut anda. Doktor akan membuat diagnosis dan menentukan prosedur rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.