Kesihatan ENT

Pembedahan Polip hidung: Prosedur, Fungsi, dan Kesan Sampingan |

Polip hidung adalah pertumbuhan tisu jinak yang muncul di lapisan saluran hidung atau rongga sinus. Penampilannya di saluran hidung sering mencegah udara mengalir masuk dan keluar, sehingga pernafasan berpotensi terganggu. Atas sebab ini, polip hidung dapat dirawat dengan pelbagai kaedah rawatan, dan salah satunya adalah pembedahan.

Apakah pembedahan polip hidung?

Pembedahan polip hidung atau polipektomi hidung adalah prosedur yang bertujuan untuk menghilangkan polip dari lapisan saluran hidung. Prosedur ini dilakukan melalui lubang hidung, jadi tidak perlu mana-mana bahagian hidung atau wajah dibuang melalui pembedahan untuk menghilangkan polip.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, polip hidung adalah gangguan hidung, di mana terdapat pertumbuhan tisu di saluran hidung. Tisu biasanya menyerupai bentuk anggur kecil.

Penyebab kemunculan polip di hidung adalah keradangan atau kerengsaan, sehingga memicu pembengkakan membran mukus saluran hidung. Beberapa keadaan kesihatan yang mencetuskan keradangan adalah alergi, rinitis, kepekaan terhadap ubat-ubatan tertentu, dan penyakit pernafasan seperti asma.

Gejala polip hidung biasanya merangkumi:

 • hidung berair
 • hidung tersumbat berterusan
 • lendir hidung mengalir ke kerongkong
 • penurunan keupayaan untuk mencium
 • sakit di muka atau kepala
 • sakit pada gigi atas
 • berdengkur ketika tidur
 • mimisan yang kerap

Dengan penyingkiran polip dari hidung, gejala di atas dapat diselesaikan dan pernafasan menjadi lebih lancar.

Bilakah saya perlu menjalani pembedahan polip hidung?

Penting untuk mengetahui bahawa prosedur pembedahan biasanya bukan langkah pertama yang disarankan oleh doktor anda dalam merawat polip hidung.

Rawatan biasanya bermula dengan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor, seperti kortikosteroid hidung. Sekiranya polip tidak menyusut selepas rawatan dengan ubat preskripsi, ketika itulah anda memerlukan pembedahan polip hidung.

Ukuran polip juga menentukan sama ada pembedahan perlu atau tidak. Biasanya, polip besar lebih disukai untuk penyingkiran pembedahan segera.

Apa yang perlu disediakan sebelum operasi bermula?

Berikut adalah beberapa perkara yang mesti anda perhatikan sebagai persediaan untuk pembedahan pembuangan polip hidung:

 • Rujuk doktor anda dengan teliti mengenai apa faedah dan risiko pembedahan yang akan anda lalui.
 • Sekiranya anda merokok, anda akan diminta untuk berhenti merokok sekurang-kurangnya 24 jam sebelum operasi.
 • Anda juga perlu memastikan orang lain akan menurunkan anda dan menjemput anda pada hari pembedahan anda. Kemungkinan anda akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan kenderaan atau memandu semasa pemulihan selepas operasi.

Bagaimana proses operasi ini berlaku?

Sebelum pembedahan polip hidung bermula, anda akan diberi anestesia umum atau anestesia. Jadi, anda akan tertidur dan tidak merasa apa-apa semasa proses operasi. Berapa lama pembedahan polip hidung mungkin berbeza-beza, tetapi secara amnya prosedur hanya memerlukan sekitar 30 minit.

Operasi dilakukan dengan memasukkan endoskopi melalui lubang hidung. Endoskopi adalah tiub kecil dengan kamera di dalamnya, sehingga doktor dapat melihat dengan jelas bahagian dalam rongga hidung dan sinus anda.

Selepas itu, doktor menggunakan alat atau alat kecil ke dalam hidung untuk membuang polip dan tisu lain yang menyekat saluran hidung. Prosedur ini tidak membuat luka atau luka pada hidung dan wajah anda.

Untuk mengelakkan pendarahan, doktor akan meletakkan a pek hidung di saluran hidung selepas polip dikeluarkan. Pek hidung anda boleh melepaskannya pada keesokan harinya. Semasa memakai pek hidung, anda mungkin perlu bernafas melalui mulut anda sebentar.

Selepas pembedahan polip hidung

Pembedahan penyingkiran polip tidak memerlukan kemasukan ke hospital. Selepas pembedahan berakhir, anda dibenarkan pulang pada hari yang sama dan boleh makan atau minum seperti biasa 1-2 jam kemudian.

Sebelum pulang, doktor harus memastikan tidak ada pendarahan dari hidung anda. Anda juga perlu menjadualkan lawatan ke doktor untuk memantau keadaan hidung anda.

Doktor anda mungkin memberi anda semburan hidung kortikosteroid untuk mengelakkan polip kembali. Anda juga disyorkan menggunakan semburan air masin untuk penyembuhan luka pasca operasi.

Anda perlu berehat selama beberapa minggu selepas pembedahan. Semasa pemulihan, hidung anda mungkin terasa tersumbat atau tersumbat. Gejala ini akan hilang dalam 2-3 minggu.

Elakkan persekitaran yang lembap, basah, atau sejuk selama tempoh pemulihan. Anda juga harus menjauhkan diri dari kawasan berdebu atau berasap. Juga pastikan anda cuba meniup hidung anda terlalu keras selama 1 minggu berikutnya.

Ingat, prosedur pembedahan polip hidung hanya membantu mengeluarkan polip dari hidung, tidak menyembuhkan keadaan kesihatan yang menyebabkannya. Oleh itu, ada kemungkinan bahawa polip dapat muncul kembali pada bila-bila masa, terutamanya jika penyebab keradangan tidak dirawat dengan baik.

Menurut laman web Dorset County Hospital, kemungkinan munculnya polip beberapa bulan selepas pembedahan jika keradangan cukup parah, atau 10-20 tahun kemudian jika keadaannya ringan.

Apakah kesan sampingan pembedahan polip hidung?

Pembuangan polip dari hidung secara pembedahan adalah prosedur yang agak selamat. Anda mungkin kehilangan deria penciuman dan rasa sebentar. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan beberapa orang mengalami kesan sampingan dan komplikasi yang serius selepas operasi.

Dalam beberapa kes, mimisan atau pendarahan dari hidung mungkin berlaku. Pendarahan boleh berlaku beberapa jam atau 10 hari selepas pembedahan. Sekiranya pendarahan cukup teruk dan tidak berhenti, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan tertentu.

Jangkitan hidung akibat pembedahan sangat jarang berlaku. Namun, jika ia berlaku, kes ini boleh membawa akibat yang serius dan memperburuk keadaan hidung anda. Sekiranya anda mengalami gejala hidung sakit dan sensasi kesesakan yang teruk, berjumpa doktor dengan segera.