Kesihatan Seksual

Mencuci Faraj Selepas Seks, Bolehkah Mencegah Kehamilan?

Sebilangan wanita berpendapat bahawa mencuci atau membilas vagina dengan segera setelah melakukan hubungan seks dapat mencegah kehamilan. Hmmm ... mitos atau fakta, ya? lihat penjelasan berikut.

Mencuci faraj selepas hubungan seks, apakah kesannya?

Semasa mencuci alat kelamin, kami hanya mencuci bahagian luar faraj seperti labia luar, labia dalaman, dan sekitar dubur. Tidak ke bahagian dalam faraj. Bukaan ke serviks sangat kecil. Oleh itu, sukar bagi air untuk menembusi serviks. Tetapi tidak sukar bagi sperma untuk menembusi serviks kerana sperma sangat mikroskopik.

Mencuci vagina dengan air, atau membuang air kecil selepas hubungan seksual, tidak akan dapat mencegah atau menghentikan sperma memasuki telur setelah penembusan. Mencuci vagina dilakukan semata-mata untuk membersihkan vulva air mani selepas hubungan seksual, bukan sebagai cara untuk mencegah kehamilan.

Sperma adalah perenang yang sangat baik. Semasa anda bergegas ke bilik mandi selepas melakukan seks untuk mencuci vagina, anda tidak dapat mengalahkan pergerakan sperma ke arah telur. Walau bagaimanapun, mencuci vagina selepas melakukan hubungan seks dengan air atau bahkan mencuci muka, bukanlah cara yang berkesan untuk mencegah kehamilan.

Jadi, bagaimana mencegah kehamilan selepas hubungan seksual?

Kaedah terbaik untuk mencegah risiko kehamilan yang tidak diingini di kalangan wanita dan lelaki yang aktif secara seksual adalah dengan menggunakan alat kawalan kelahiran atau kontrasepsi dengan betul dan konsisten. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah kehamilan.

1. Kondom

Jenis kontraseptif ini adalah yang paling popular dan oleh itu yang paling banyak digunakan. Kondom diperbuat daripada getah elastik yang melekat pada zakar untuk mengelakkan sperma memasuki vagina.

Kondom khusus untuk wanita juga dapat digunakan pada wanita, dengan memasukkan kondom di mulut faraj lapan jam sebelum hubungan seksual. Tetapi ini sangat jarang digunakan kerana wanita yang menggunakan kondom mengaku merasa tidak selesa pada faraj.

2. Pil kawalan kelahiran

Kontrasepsi juga biasa digunakan sebagai usaha mencegah kehamilan. Diambil setiap hari, penggunaan alat kontraseptif ini 99% berkesan untuk mencegah kehamilan apabila digunakan dengan betul mengikut arahan.

Terdapat dua jenis pil kawalan kelahiran: pil gabungan dan pil mini. Pil gabungan berfungsi dengan menggabungkan hormon estrogen dan progestin untuk mencegah ovulasi (yang menyebabkan kehamilan). Dalam menggunakan jenis pil kawalan kelahiran, perlu berhati-hati dalam penggunaannya. Sementara pil mini digunakan untuk wanita yang sensitif terhadap estrogen, kerana pil ini hanya mengandung hormon progestin yang diminum sekali sehari.

3. Kaedah kontraseptif berasaskan hormon

Penggunaan alat kontraseptif hormon merangkumi penggunaan tompok, implan, cincin faraj, dan suntikan. Kaedah ini berkesan 91% - 99.95% jika dijalankan mengikut arahan doktor.

4. Peranti intrauterin (IUD)

Seorang doktor akan memasukkan alat berbentuk T kecil (spiral) ke dalam rahim wanita. Terdapat dua jenis: tembaga dan hormon (progestin). Alat ini berfungsi untuk mengelakkan sperma bertemu telur. Alat ini lebih berkesan daripada 99% apabila digunakan dengan betul.

5. Penghalang faraj

Beberapa produk kontraseptif dibuat untuk menyekat sperma ke rahim. Selain menggunakan kondom, beberapa kaedah yang boleh digunakan adalah span, diafragma, dan kontrasepsi topi serviks.

6. Pensterilan

Beberapa prosedur pembedahan dapat dilakukan untuk mencegah kehamilan. Wanita boleh melakukan ligasi tuba (tubektomi), iaitu memotong dan mengikat tiub fallopio, sehingga telur tidak keluar dari ovari. Selain itu, wanita juga dapat melakukan histerektomi atau pembuangan rahim. Lelaki boleh menjalani vasektomi, yang merupakan pembedahan untuk mencegah sperma bercampur dengan air mani semasa ejakulasi. Implan tubal, histerektomi, dan vasektomi adalah kaedah kekal untuk mencegah kehamilan.

7. Spermisida

Spermisida berbentuk seperti busa atau gel yang dapat membunuh sperma. Wanita boleh memasukkannya terus ke dalam faraj.