Perubatan Herba dan Alternatif

Pengenalan Belladonna, Tumbuhan Beracun yang Bermanfaat bagi Tubuh: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Sebilangan besar daripada anda mungkin tidak begitu kenal dengan Belladonna. Ya. Walaupun kelihatan cantik, tumbuhan ini adalah tumbuhan beracun yang mematikan. Tetapi jangan membuat kesilapan. Walau bagaimanapun, sejumlah kajian telah menemui banyak kebaikan belladonna untuk kesihatan tubuh.

Apa itu tanaman belladonna?

Belladonna, yang mempunyai nama lain Atropa belladonna atau malam , adalah pokok renek beracun yang berasal dari Asia dan Eropah. Tumbuhan ini menghasilkan beri hitam yang tidak boleh dimakan.

mengikut Institut Kesihatan Nasional (NHS), nighthade tidak selamat untuk dimakan secara langsung. Makan buah atau daun tanaman ini boleh menyebabkan kematian. Sentuhan kulit secara langsung dengan daun boleh menyebabkan reaksi alergi dan ruam kulit kemerahan. Itulah sebabnya pada zaman dahulu, getah tanaman ini sering digunakan sebagai racun yang digunakan pada hujung anak panah.

Seiring dengan perkembangan dunia perubatan moden. Tumbuhan renek ini mulai diolah menjadi produk kosmetik dan perubatan. Sebagai contoh, sebagai cecair antiseptik untuk doktor sebelum pembedahan dan titisan mata untuk melebarkan mata anda.

Macam mana boleh jadi? Bukankah dia mengatakan Belladona mematikan? Tunggu sekejap. Agar selamat digunakan secara besar-besaran, tanaman ini pertama kali akan melalui proses yang rumit untuk mendapatkan sebatian kimia tertentu untuk dijadikan ubat.

Khasiat belladonna untuk kesihatan

Sebatian kimia penting ialah scopolamine dan atropine. Scopolamine berfungsi untuk mengurangkan rembesan beberapa organ badan. Ia juga membantu mengurangkan rasa mual dan muntah akibat refluks asid. Di samping itu, scopolamine berfungsi untuk mengawal degupan jantung dan mengendurkan otot.

Atropin serupa dengan scopolamine. Atropin digunakan sama untuk mengurangkan rembesan organ. Namun, ia tidak seefektif scopolamine ketika digunakan untuk meregangkan otot dan mengawal degupan jantung. Atropin juga digunakan sebagai bahan dalam tetes mata untuk melebarkan mata. Dalam beberapa kes, atropin berfungsi sebagai penghalau serangga atau racun serangga.

Gabungan kedua bahan kimia ini apabila digabungkan dengan ubat lain dapat merawat beberapa masalah kesihatan, terutamanya masalah pencernaan seperti kekejangan perut dan usus, masalah pundi kencing, dan saluran empedu.

Menurut beberapa kajian yang telah dilakukan, jika digunakan di bawah pengawasan seorang doktor, belladonna dapat merawat berbagai masalah kesihatan mulai dari buang air kecil yang berlebihan pada malam hari hingga Irritable Bowel Syndrome (IBS). Scopolamine bertindak secara langsung pada sistem saraf pusat untuk mewujudkan kesan menenangkan di perut dan usus.

Gabungan atropin dan scopolamine di Belladona juga berguna dalam mengawal keadaan seperti kolitis, diverticulitis, kolik bayi, kolik ginjal dan empedu, ulser peptik, kemerahan iritasi kulit, hingga gejala penyakit Parkinson. Ubat ini bahkan boleh digunakan untuk mencegah penyakit bergerak.

Apabila diambil sebagai ubat yang ditetapkan dan di bawah pengawasan doktor, Belladona dianggap selamat. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat-ubatan yang mengandungi belladonna.