Kehidupan yang sihat

Parut Hipertrofik dan Keloid Merupakan Parut Yang Muncul. Apakah perbezaannya?

Parut hipertrofik dan keloid adalah bekas luka yang timbul dan menonjol di permukaan kulit. Walaupun kelihatan serupa pada pandangan pertama, kedua-dua parut ini sebenarnya sangat berbeza. Untuk mengetahui perbezaannya, berikut adalah ulasan.

Kedua-duanya adalah parut, ini berbeza dengan keloid dan parut hipertrofik

Parut hipertrofik adalah luka yang menebal di sepanjang garis luka. Manakala keloid adalah daging yang tumbuh pada parut dengan tekstur yang keras dan jinak. Kedua-duanya terbentuk apabila tisu parut tumbuh berlebihan untuk memperbaiki kulit yang rosak.

Sebab

Parut hipertrofik biasanya disebabkan oleh trauma fizikal dan kerengsaan kimia, bukan genetik. Oleh itu, keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Trauma fizikal biasanya berlaku kerana keradangan atau jangkitan yang menjadikan kulit menghasilkan kolagen yang berlebihan. Walaupun kerengsaan akibat bahan kimia biasanya berlaku kerana kosmetik dan produk penjagaan diri yang terlalu keras.

Sementara itu, keloid biasanya muncul sebagai akibat kecederaan kulit seperti luka bakar, cacar air, tusukan telinga, sayatan pembedahan, hingga suntikan vaksinasi. Menurut American Osteopathic College of Dermatology, hanya sekitar 10 peratus orang yang menghidap keloid. Terutama pada orang yang kulitnya terdedah kepada keloid kerana faktor genetik.

Lokasi penampilan

Parut hipertrofik boleh muncul di mana-mana bahagian badan yang mengalami kecederaan. Manakala keloid adalah bekas luka yang biasanya muncul pada bahagian badan tertentu seperti bahu dan lengan atas, belakang telinga, dan pipi.

Pertumbuhan

Parut hipertrofik termasuk bekas luka yang dapat hilang sendiri dari masa ke masa. Biasanya parut hipertrofik akan muncul pada kulit dalam masa satu bulan setelah luka mula kering.

Manakala keloid adalah bekas luka yang tidak dapat sembuh sendiri dan memerlukan rawatan perubatan jika ia akan dikeluarkan. Keloid juga dapat terus tumbuh dan membesar. Keloid biasanya muncul tiga bulan setelah luka sembuh.

Saiz

Parut hipertrofik biasanya muncul tidak lebih dari 4 milimeter di atas kulit. Sementara keloid adalah parut yang menonjol lebih dari 4 milimeter di atas permukaan kulit. Oleh itu, keloid biasanya tumbuh lebih besar daripada luka yang anda alami.

Warna

Parut hipertrofik biasanya kelihatan berwarna merah atau merah jambu. Sementara itu, keloid biasanya tumbuh dalam warna merah jambu hingga keunguan. Ringkasnya, keloid biasanya berwarna lebih gelap daripada parut hipertrofik.

Cara mengatasi

Parut hipertrofik termasuk bekas luka yang dapat hilang sendiri. Namun, beberapa rawatan yang membantu mempercepatnya termasuk menyuntik kortikosteroid, laser, gel silikon, dan menggunakan krim dan minyak.

Selain itu, parut hipertrofik juga dapat diatasi berpakaian tekanan. Teknik ini dilakukan dengan menggunakan pembalut elastik tekanan tinggi pada parut. Ini bertujuan untuk membatasi aliran darah, oksigen, dan nutrien ke luka yang dapat mengurangkan pengeluaran kolagen.

Sekiranya parut hipertrofik dapat hilang dengan sendirinya, ia berbeza dengan keloid. Membuang keloid memerlukan tindakan daripada doktor. Sebenarnya, keloid dapat tumbuh semula dan lebih besar daripada sebelumnya walaupun telah dikeluarkan. Tidak jauh berbeza dengan bekas luka hipertrofik, keloid juga dapat dirawat dengan laser, suntikan kortikosteroid, minyak, dan gel silikon.

Keloid juga dapat dikurangkan dengan bantuan radiasi. Walau bagaimanapun, jika keloid sangat besar, doktor biasanya akan mengesyorkan agar anda melakukan pembedahan,