Kesihatan kulit

Kepelbagaian Minyak Penting untuk Rambut Anda |

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai cara untuk menumbuhkan rambut tetapi tidak ada yang berjaya, mengapa tidak mencuba menggunakan minyak pati? Ya! Beberapa jenis minyak pati semula jadi yang dijual di pasaran dapat membantu anda mendapatkan rambut yang tebal dan kuat.

Pilihan minyak pati untuk rambut yang tumbuh

sumber: Garis Kesihatan

Terdapat banyak minyak pati yang boleh digunakan untuk rambut, terutama yang mempunyai fungsi penebalan. Biasanya, minyak ini digunakan dalam pelbagai produk penjagaan rambut. Berikut adalah beberapa contoh minyak pati untuk rambut.

  • Minyak rosemary, membantu merangsang folikel untuk menghasilkan rambut baru.
  • Minyak Bergamot, mendorong pertumbuhan rambut, melindungi kulit kepala agar tetap sihat, mengurangkan keradangan, dan mempercepat penyembuhan luka pada kulit kepala.
  • Minyak Jojoba, untuk mempromosikan pertumbuhan rambut yang lebih cepat.
  • Minyak pudina, membesar saluran darah di bawah kulit sehingga meningkatkan ketebalan kulit kepala dan jumlah folikel rambut.
  • Minyak chamomile, minyak lavender, minyak sage, minyak badam, minyak clary, dan minyak biji aprikot berguna untuk merangsang pertumbuhan rambut yang lebih cepat.

Bagaimana cara menggunakan minyak pati untuk rambut?

sumber: ourmassage.com

Setelah mengetahui pelbagai jenis minyak pati untuk rambut, inilah masanya untuk memahami cara yang betul untuk menggunakan minyak pati pada rambut. Baca lebih lanjut di bawah.

1. Pilih minyak pati dan minyak pelarut untuk digunakan

Pertama, anda memilih minyak pati yang sesuai dengan keadaan rambut anda. Anda juga boleh menggabungkan beberapa jenis minyak menjadi satu. Contohnya, mencampurkan minyak rosemary dengan minyak lavender atau minyak clary.

Kemudian, pilih minyak pelarut. Minyak pati sangat tebal sehingga anda hanya memerlukan 2-3 tetes untuk satu rawatan rambut semula jadi. Jadi, cairkan minyak pati dengan minyak pelarut penting sebelum memasangkannya ke kepala.

Bagi anda yang mempunyai rambut kering, anda boleh memilih minyak kelapa, minyak argan, atau minyak alpukat yang dapat melembapkan kulit kepala.

Untuk rambut berminyak, cairkan minyak pati pilihan anda dengan minyak badam atau minyak biji aprikot yang lebih ringan. Sementara itu, jika rambut anda rontok, pilih minyak jojoba yang dapat mencegah keguguran rambut menjadi lebih teruk.

2. Campurkan minyak pati

Setelah anda menemui kombinasi minyak pati dan minyak pelarut yang tepat untuk keadaan anda, sudah tiba masanya untuk mencairkan minyak.

Caranya, tuangkan 15 titis minyak pati setiap 2 sudu minyak pelarut ke dalam bekas kedap udara. Kacau hingga rata dan berair.

Gunakan sarung tangan plastik sebelum mencairkan minyak pati untuk memastikan kemandulan. Simpan produk akhir di tempat yang sejuk dan gelap.

Melarutkan minyak pati menggunakan minyak pelarut juga bertujuan untuk mengurangkan risiko kesan sampingan dari alahan atau masalah kulit yang lain.

3. Urut kulit kepala

Semasa menggunakannya untuk menumbuhkan rambut, celupkan hujung jari anda ke dalam minyak campuran atau tuangkan beberapa tetes terus ke telapak tangan anda.

Gosokkannya pada tangan anda dan kemudian urut kulit kepala anda dengan perlahan selama 2-3 minit. Urut secara merata ke semua bahagian rambut di kepala, bermula dari bahagian depan, tengah, depan, dan belakang.

Sekiranya anda merasa sukar, tidak ada salahnya meminta orang lain untuk mengurut dan menggunakan minyak pada kulit kepala anda.

4. Bilas atau biarkan semalaman

Anda boleh segera bilas dengan air bersih dan syampu seperti biasa setelah meninggalkan rambut selama 15-20 minit sehingga minyak diserap.

Anda juga boleh membiarkannya semalaman untuk hasil yang optimum. Itulah sebabnya masa terbaik untuk menggunakan minyak pati pada kulit kepala adalah pada waktu malam agar tidak mengganggu aktiviti.

Lebih-lebih lagi, beberapa minyak pati seperti minyak bergamot harus digunakan pada waktu malam (sebelum tidur) kerana sifat minyak menjadikan kulit sangat sensitif terhadap paparan sinar matahari.

Sekiranya anda ingin meninggalkannya semalaman, bungkus tuala kecil yang bersih di sekitar kepala anda untuk mengelakkan minyak meresap ke bantal anda. Pada waktu pagi, bilas dengan bersih dan teruskan dengan syampu yang betul seperti biasa.

Pertama, uji minyak di bahagian belakang tangan anda, untuk memeriksa alahan

Sumber: Iphotostock

Tidak semua minyak pati selamat digunakan secara langsung ke badan atau kulit kepala. Kesan sampingan yang paling biasa menggunakan minyak pati adalah reaksi kulit alergi yang merangkumi ruam, gatal, bengkak, dan kemerahan.

Untuk mengurangkan kesan sampingan ini, uji minyak penting untuk rambut pada kulit di bahagian belakang tangan terlebih dahulu. Caranya ialah dengan hanya menggunakan sedikit minyak pada kulit tangan dan tunggu 1 x 24 jam untuk melihat apakah ada reaksi yang berlaku.

Sekiranya tidak ada reaksi pada kulit, anda boleh mula menggunakannya dengan liputan yang lebih besar.

Sekiranya tindak balas berlaku, segera bilas kulit dengan sabun dan air mengalir. Berhenti serta-merta. Sekiranya reaksi berlaku yang menyebabkan anda sukar bernafas, pening, atau merasa pingsan, berjumpa doktor secepat mungkin. Mungkin itu adalah kejutan anafilaksis.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniMenurut Persatuan Nasional Aromaterapi Holistik, minyak sage dan minyak pudina tidak boleh digunakan semasa hamil atau menyusu.