Kesihatan Pencernaan

6 Vitamin yang Baik untuk Kesihatan Hati |

Memenuhi keperluan pemakanan termasuk vitamin adalah sesuatu yang harus dilakukan untuk menjaga kesihatan, termasuk untuk hati. Jadi, apa pelbagai vitamin yang disyorkan untuk kesihatan hati?

Senarai vitamin untuk kesihatan hati

Hati adalah organ yang berperanan penting dalam menyimpan dan membebaskan tenaga dari makanan. Selain itu, organ pencernaan ini menyaring sisa dalam darah dan membuangnya dari badan.

Memandangkan betapa pentingnya hati untuk kesihatan tubuh, anda pasti perlu menjaganya. Salah satu cara untuk mengekalkan fungsi hati dapat dicapai dengan memenuhi keperluan vitamin setiap hari. Berikut adalah senarai vitamin yang baik untuk hati anda.

1. Vitamin D

Salah satu vitamin yang baik untuk kesihatan hati adalah vitamin D. Vitamin D adalah vitamin larut lemak dan disintesis (dibentuk) oleh kulit ketika terkena sinar UV dari matahari.

Melancarkan kajian di jurnal Nutrien , kekurangan vitamin D adalah perkara biasa pada pesakit hati berlemak tanpa alkohol. Ini mungkin kerana vitamin D mempengaruhi pengeluaran adipokin, yang merupakan peptida (molekul asid amino) yang dibuat oleh tisu lemak.

Tahap vitamin D yang rendah mengakibatkan keradangan, termasuk hati. Sebab itu, vitamin D adalah salah satu vitamin yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan hati.

2. Vitamin E

Vitamin E juga mempunyai sumbangan besar untuk menjaga kesihatan hati. Vitamin ini adalah sejenis antioksidan kuat dan dapat melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Pakar juga menyebut bahawa vitamin ini memainkan peranan penting dalam pengembangan hati berlemak tanpa alkohol. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Antioksidan .

Kajian menunjukkan bahawa aktiviti antioksidan vitamin E mengurangkan tahap tekanan oksidatif pada pesakit hati tanpa alkohol. Walaupun begitu, penyelidik masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memahami perkembangan penyakit ini.

3. Vitamin B3

Vitamin B3 (niasin) adalah nutrien penting untuk kesihatan pencernaan, termasuk hati. Vitamin B3 membantu mengurangkan kadar kolesterol, asid lemak dan trigliserida. Ini ternyata memberi kesan besar pada kandungan lemak hati anda.

Selain itu, pengambilan niacin yang mencukupi didapati baik untuk pesakit hati berlemak tanpa alkohol. Sebabnya, vitamin B3 boleh menyumbang untuk melegakan gejala penyakit hati ini.

Walaupun begitu, pengambilan terlalu banyak vitamin B3, terutama dari makanan tambahan, boleh menyebabkan sejumlah kesan sampingan, termasuk keracunan hati. Nasihat doktor diperlukan untuk menentukan keperluan niasin harian mengikut keadaan badan.

4. Vitamin B12

Tahukah anda bahawa penyakit hati boleh menyebabkan kekurangan vitamin B kompleks, terutama vitamin B12? Sebenarnya, vitamin B12 penting untuk mencegah anemia.

Keadaan ini umumnya berlaku kerana diet, misalnya, banyak pesakit dengan penyakit hati menghindari makan daging untuk melegakan fungsi hati. Sementara itu, daging termasuk makanan yang kaya dengan vitamin B12.

Apabila anda tidak mendapatkannya, vitamin ini tidak berfungsi dengan baik di usus, terutama ketika anda mengalami sirosis hati. Salah satu penyelesaiannya adalah dengan mengambil suplemen vitamin B12, yang mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor.

5. Vitamin K

Vitamin K mempunyai fungsi penting dalam sintesis (pembentukan) sejumlah protein dalam proses pembekuan dan antikoagulasi. Kekurangan vitamin K dapat meningkatkan risiko pendarahan berlebihan dan boleh mempengaruhi kesihatan hati.

Ini kerana hati mensintesis asid hempedu dan mengeluarkannya ke usus kecil, yang merupakan tempat untuk menyerap lipid (lemak). Sementara itu, vitamin memerlukan lipid untuk proses penyerapan.

Penyakit hati yang menyebabkan penurunan sintesis garam hempedu boleh menyebabkan masalah penyerapan dan kekurangan vitamin K.

6. Vitamin C

Sama seperti vitamin E, vitamin C termasuk antioksidan yang dapat melawan kerosakan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Oleh itu, kekurangan vitamin C juga dilaporkan cenderung dijumpai pada pesakit hati berlemak tanpa alkohol.

Anda boleh mendapatkan vitamin C dari makanan, seperti buah sitrus atau makanan tambahan. Namun, anda masih perlu berhati-hati ketika memakannya. Vitamin C yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan masalah baru yang anda tidak mahukan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui vitamin mana yang sesuai untuk anda.