Pemakanan

Sayur-sayuran untuk salad yang biasa digunakan dan kandungan nutriennya

Sayur-sayuran perlu dimakan setiap hari kerana penting untuk meningkatkan pengambilan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Malangnya, kadang-kadang menu hanya dilengkapi dengan sumber protein dan karbohidrat. Untuk memudahkan anda makan sayur, cuba buat dan makan salad. Salad sayur adalah baik untuk mengekalkan diet harian yang seimbang. Terdapat pelbagai jenis sayur-sayuran dalam salad. Berikut adalah beberapa jenis sayur-sayuran dalam salad yang biasa dijumpai dan kandungan nutriennya.

Ketahui jenis sayur-sayuran untuk salad dan faedah kesihatannya

Memilih salad sebagai cara untuk mendapatkan vitamin dan mineral penting adalah salah satu kaedah terbaik. Anda juga akan mendapat pengambilan serat yang mencukupi. Namun, tidak semua jenis salad dapat memberikan manfaat seperti yang diharapkan.

Pilih dan tambahkan pembalut secukupnya untuk salad agar tidak membuat semua faedah sayur-sayuran menjadi berkurang atau hilang. Selain itu, sayur-sayuran juga mempunyai kandungan nutrien yang berbeza. Dari pelbagai sayur-sayuran yang sering menjadi sebahagian daripada salad, berikut adalah beberapa:

1. Daun selada

Selada mungkin jenis sayur yang hampir selalu terdapat dalam pelbagai jenis salad. Sama ada hijau, merah, atau pelbagai jenis selada lain, selada mempunyai rasa ringan sehingga sangat sesuai untuk salad dan sayur-sayuran jenis lain yang juga mudah diberikan kepada anak-anak.

Menurut A.S. Jabatan Pertanian, dengan memakan sebanyak 300 gram selada, anda dapat memenuhi keperluan vitamin A harian hingga 80 persen. Tetapi seperti kebanyakan sayur-sayuran hijau, selada adalah sayuran yang tidak mengandungi terlalu banyak serat. Untuk itu, anda boleh menambah jenis sayur-sayuran lain yang tinggi serat seperti brokoli dan wortel.

2. Bayam

Semakin gelap warnanya, semakin tinggi kandungan nutrien sayur dan bayam. Pengambilan 150 gram bayam dapat memenuhi keperluan vitamin A harian sebanyak 16 peratus dan keperluan vitamin K. harian.

Selain sering menjadi pilihan sayur-sayuran untuk salad, bayam kadang-kadang juga menjadi makanan utama. Apabila dimasak, bayam adalah sumber zat besi dan vitamin C yang baik kerana dapat memenuhi pengambilan harian yang disarankan hingga 20 persen. Kemudian, bayam juga tinggi serat yang penting untuk saluran pencernaan.

3. Tomato ceri

Jenis tomato ini mempunyai ukuran yang sesuai dengan namanya, yang lebih kurang sama dengan ceri. Tomato ceri sering digunakan dalam salad kerana ukurannya kerana boleh dimakan dalam satu gigitan.

Sebiji tomato ceri (17 gram) hanya mengandungi 3 kalori tetapi mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral.

4. Bawang

Anda mungkin menjumpai beberapa jenis bawang di tengah-tengah pelbagai jenis sayur-sayuran lain dalam salad. Mungkin bagi anda yang ingin membuat salad anda sendiri, bawang boleh menjadi pilihan. Tidak hanya berpegang pada satu jenis, ada beberapa jenis yang dapat digunakan sebagai salad, seperti bawang (putih atau merah), daun bawang, dan bawang merah.

Anda mungkin lebih kerap mencari bawang dalam salad. Satu jenis salad, salad Perancis, menggunakan bawang merah sebagai salah satu ramuan utama.

Bawang menyediakan beberapa jenis nutrien seperti vitamin C, B6, serta protein, dan serat.

5. Jagung

Jagung biasanya terdapat dalam salad dan bukan tanpa sebab, nutrien yang terdapat dalam jagung cukup banyak. Sebilangan kandungan nutrien dalam jagung termasuk serat, vitamin, dan mineral, dan rendah protein dan lemak.

Jagung juga mengandungi karbohidrat yang berasal dari pati yang terdapat di dalamnya. Walaupun pati diketahui dapat meningkatkan gula dalam darah, ia sangat bergantung pada jumlah yang dimakan.

Penggunaan atau jumlah jagung dalam salad biasanya agak kecil jika dibandingkan dengan sayur-sayuran lain. Oleh itu, jagung masih bermanfaat dan selamat dimakan dengan salad, malah jagung dapat membantu mengimbangkan kadar gula dalam darah jika dimakan dalam jumlah yang mencukupi.

Beberapa jenis sayur-sayuran yang telah disebutkan sering anda temui dalam salad. Selain mengetahui kandungan nutriennya, anda boleh menjadikan sayur-sayuran di atas sebagai pilihan sekiranya anda ingin mula membuat salad anda sendiri di rumah.