Perubatan Herba dan Alternatif

Meneroka Faedah Minyak Biji Rami: Meningkatkan Pencernaan Untuk Mencegah Kanser: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Biji rami atau lebih dikenali sebagai biji rami adalah sejenis biji-bijian yang sering dijadikan tepung untuk memproses makanan. Selain diproses menjadi makanan, biji rami juga dapat diekstrak menjadi minyak. Walaupun jarang diketahui oleh orang ramai, minyak biji rami menawarkan banyak manfaat kesihatan bagi tubuh kerana kandungan nutrien di dalamnya. Jadi, apa faedahnya? Dapatkan jawapan di bawah.

Manfaat kesihatan minyak biji rami

1. Kaya dengan omega 3

Tumbuhan yang mempunyai nama Latin Linum usitatissimun Ini diketahui kaya dengan asid lemak omega 3. Satu sudu besar (15 ml) minyak biji rami mengandungi 7 miligram asid lemak omega-3.

Asid lemak omega 3 sangat penting untuk kesihatan dan telah terbukti bermanfaat untuk mengurangkan keradangan, menurunkan tekanan darah, meningkatkan kesihatan jantung, dan meningkatkan fungsi otak kerana faktor penuaan.

Sekiranya anda tidak mengambil makanan tambahan minyak ikan atau sama sekali tidak makan ikan, minyak biji rami mungkin merupakan pilihan terbaik untuk memenuhi keperluan asid lemak omega 3 harian anda.

2. Mengubati sembelit dan cirit-birit

Kajian haiwan baru-baru ini menunjukkan bahawa minyak flaxseed boleh bertindak sebagai pencahar semula jadi untuk melancarkan pergerakan usus akibat sembelit.

Kajian lain melibatkan 50 pesakit hemodialisis yang mengalami sembelit. Dari hasil kajian, didapati bahawa minyak biji rame mampu meningkatkan kekerapan buang air besar dan meningkatkan konsistensi tinja. Ia sama berkesannya dengan menggunakan minyak zaitun dan minyak mineral lain untuk merawat sembelit.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai kesan minyak biji rami pada sembelit dan cirit-birit pada masa ini hanya terhad kepada kajian dan kajian haiwan pada orang dengan keadaan tertentu. Oleh itu, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memastikan faedahnya untuk semua orang.

3. Membaiki tisu kulit yang rosak

Pengambilan alpha linoleic acid (ALA) yang rendah dikaitkan dengan pelbagai masalah kulit. berita baik, minyak flaxseed tinggi kandungan ALA sehingga dapat menyokong kesihatan kulit anda.

Ini juga telah dibuktikan oleh penyelidikan. Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak biji rami dapat membantu mengurangkan keradangan sel kulit dan mendorong pertumbuhan semula kulit. Kesannya, kulit anda menjadi lebih sihat dan licin.

4. Membantu menurunkan berat badan

Bagi anda yang mempunyai rancangan diet untuk menurunkan berat badan, minyak flaxseed boleh menjadi pilihan terbaik untuk menambah diet harian. Ya, minyak ini membantu meningkatkan pencernaan yang dapat membantu proses detoksifikasi badan dan menurunkan berat badan.

Laporan kajian 2012 dalam jurnal Appetite mendapati bahawa minyak biji rami dapat membantu menahan selera makan, sehingga mengurangkan pengambilan makanan anda. Berita baiknya ialah mengurangkan pengambilan makanan membantu mempercepat proses penurunan berat badan anda.

Adalah idea yang baik untuk mengimbangkannya dengan memakan makanan sihat yang kaya dengan nutrien dan bersenam secara teratur. Ini dilakukan agar proses penurunan berat badan anda lebih optimum.

5. Mengurangkan simptom menopaus

Terdapat beberapa bukti penyelidikan yang menunjukkan bahawa minyak biji rami dapat membantu gejala menopaus seperti kilat panas.

Kilatan panas adalah keadaan di mana anda mengalami sensasi panas, baik di bahagian atas badan anda atau di seluruh kawasan. Muka dan leher anda mungkin menjadi merah dan anda mungkin berpeluh.

Sebilangan besar wanita mengalami keadaan ini selama satu hingga dua tahun sebelum memasuki menopaus. Berita baiknya ialah suplemen minyak biji rami dapat membantu melegakan gejala menopaus ini.

6. Menurunkan risiko barah

Minyak flaxseed mengandungi linoorbitida, yang merupakan sebatian yang diketahui mempunyai sifat antikanker dan antioksidan.

Kandungan lignan di biji rami Ia juga dianggap dapat memberikan perlindungan terhadap risiko barah payudara. Para penyelidik percaya bahawa makan makanan yang kaya dengan lignan sejak usia dini dapat membantu mencegah barah payudara dan meningkatkan jangka hayat orang yang menghidap barah payudara.

Bukan hanya itu, kandungan asid alpha linoleic (ALA) dalam minyak ini juga dapat membantu melambatkan pertumbuhan malah membunuh sel barah.