Alahan

Pengawet Sulfite Boleh Mencetuskan Alergi, Apa Gejala?

Alahan makanan biasanya disebabkan oleh telur, kacang, atau daging. Namun, tahukah anda bahawa reaksi alergi dalam bentuk kulit kemerahan, gatal-gatal, dan ruam juga boleh disebabkan oleh pengawet sulfite?

Apakah alahan pengawet sulfit?

Sulfit adalah bahan pengawet kimia yang biasa digunakan dalam produk makanan dan minuman yang dibungkus, seperti wain dan bir. Pengawet ini ditambahkan pada makanan yang diproses agar lebih tahan lama. Beberapa ubat juga menggunakan sulfit sehingga warnanya tidak cepat pudar.

Pada masa lalu, sulfit juga digunakan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Walau bagaimanapun, beberapa kes alergi teruk terhadap sulfit telah menghalangnya daripada digunakan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

Walaupun begitu, pengawet sulfit masih digunakan dalam bahan makanan lain seperti kentang, udang, dan kismis.

Sulfit dapat mencetuskan reaksi alergi yang serupa dengan alahan makanan, terutama pada orang yang menghidap asma. Oleh itu, anda perlu berhati-hati ketika membeli makanan yang dibungkus.

Gejala alergi sulfit

Pada dasarnya reaksi alergi yang dicetuskan oleh pengawet sulfit adalah sama dengan gejala alergi makanan, iaitu:

 • masalah pencernaan, seperti cirit-birit, kekejangan perut, mual, dan muntah
 • alahan kulit, seperti kemerahan, gatal-gatal, dan ruam
 • masalah pernafasan, seperti mengi, sesak nafas, batuk, dan sesak dada
 • berasa lembap sepanjang masa
 • wajah kelihatan pucat dan sering berasa cemas

Sekiranya tidak dirawat, alergi terhadap sulfites boleh menyebabkan kejutan anaphylactic. Walaupun keadaan ini jarang berlaku, harap maklum bahawa keadaan ini adalah keadaan kecemasan perubatan yang memerlukan rawatan segera.

Berita baiknya ialah alergi terhadap pengawet agak jarang jika dibandingkan dengan alahan makanan lain. Namun, anda masih harus waspada ketika membeli makanan, minuman, dan ubat-ubatan tertentu, terutama jika anda menghidap asma.

Makanan dan ubat-ubatan yang mengandungi pengawet sulfit

Untuk mengelakkan reaksi alergi yang cukup menjengkelkan, anda perlu mengetahui makanan dan ubat apa yang mengandungi sulfites. Berikut adalah beberapa jenis makanan dan ubat yang diawetkan dengan sulfites.

Makanan dan minuman yang mengandungi sulfit

Pengawet sulfat biasanya dijumpai dalam makanan fermentasi, seperti keju Parmesan dan cendawan. Di samping itu, terdapat jenis makanan dan minuman lain yang mengandungi sulfit, termasuk:

 • anggur, sari, dan zaitun,
 • minuman botol dan bir,
 • sosej dan burger,
 • sos tomato yang diproses, juga
 • buah kering.

Sementara itu, buah segar, sayur-sayuran, daging, ikan, produk tenusu, dan jenis makanan segar yang lain biasanya dianggap bebas sulfat.

Dadah yang mengandungi sulfit

Sebagai tambahan kepada makanan, sulfit juga ditambahkan ke beberapa ubat, baik yang dijual bebas dan juga resep. Secara amnya, pengawet sulfite ada dalam ubat preskripsi untuk muntah dan ubat lain, iaitu:

 • EpiPen yang mengandungi epinefrin,
 • ubat bronkodilator untuk merawat asma,
 • salap dan titisan mata, seperti dexamethasone dan prednisolone, juga
 • ubat suntikan lain, iaitu hidrokortison, amikasin, dan metaraminol.

Sekiranya anda menghidap asma atau bimbang bahawa sulfites boleh mencetuskan reaksi alergi, elakkan makanan dan minuman di atas.

Diagnosis alergi sulfit

Sekiranya anda mengalami simptom yang disebutkan di atas, anda harus segera berjumpa doktor. Sekiranya doktor anda mengira anda mempunyai alergi tertentu, dia akan melakukan beberapa ujian alergi makanan, seperti ujian kulit dan ujian makanan.

Ujian alahan makanan dengan alergen yang disyaki dilakukan dengan mengambil dos sulfite dalam jumlah kecil di bawah pengawasan doktor. Sekiranya tidak ada tindak balas, jumlah sulfit akan meningkat sehingga tahap pendedahan selamat dicapai.

Sekiranya gejala muncul, doktor akan segera memberikan ubat anti-alergi untuk melegakan reaksi yang dialami.

Sementara itu, ujian kulit juga dilakukan untuk menguji kepekaan sulfite. Prosedur ini akan meletakkan alergen pada permukaan kulit dan kawasan tersebut akan berlubang. Sekiranya anda mempunyai simptom alergi kulit, anda mungkin alah kepada pengawet sulfite.

Cara mengatasi alergi sulfit

Sama seperti alergi jenis lain, alergi terhadap sulfites dapat diatasi untuk mengelakkan reaksi alergi muncul. Kunci utama untuk mengatasi dan mencegah alahan makanan adalah mengelakkan pencetus.

Selain itu, jangan lupa untuk selalu membaca komposisi makanan dan minuman yang akan dibeli. Bagi penghidap asma, cubalah selalu membawa ubat-ubatan yang diresepkan, terutamanya ketika makan di luar berjaga-jaga.

Alahan pengawet sulfat lebih kerap berlaku pada pesakit asma. Walau bagaimanapun, itu tidak bermaksud bahawa semua orang yang mempunyai sejarah asma juga alah kepada sulfites. Sebaiknya berjumpa doktor untuk diagnosis dan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found