Kecergasan

Bahaya Sukan pada Siang ketika Panas -

Senaman penting untuk kesihatan. Walaupun begitu, anda juga harus memahami masa yang sesuai untuk bersenam. Sebabnya, kebanyakan orang berpendapat bahawa senaman pada waktu siang akan membakar lebih banyak kalori dalam badan sehingga berkesan untuk menurunkan berat badan.

Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku. Penyelidikan terbaru mengatakan bahawa senaman pada waktu siang tidak berkesan dan mempunyai risiko kesihatan yang harus diperhatikan.

Latihan pada suhu tinggi tidak baik untuk prestasi otot

Kajian dari University of Nebraska di Omaha menunjukkan bahaya bersenam di luar ketika suhu tinggi dapat mempengaruhi sebilangan prestasi otot di peringkat sel.

Para penyelidik mengkaji bagaimana latihan yang dilakukan pada suhu yang berbeza dapat mempengaruhi prestasi otot. Lebih khusus lagi, mereka melihat bagaimana mitokondria - penjana tenaga dalam sel - dipengaruhi oleh pelbagai suhu.

Mitokondria adalah organel yang memainkan peranan penting dalam fungsi pernafasan sel pada makhluk hidup. Nah, apabila mitokondria tidak berfungsi sebagaimana mestinya, mitokondria berperanan besar sebagai salah satu penyebab kegemukan, diabetes, penuaan, dan keadaan lain.

Itulah sebabnya para penyelidik ingin mengetahui berapa suhu optimum untuk bersenam, yang dapat mencegah disfungsi mitokondria dan kadar penyakit yang berpotensi lebih rendah.

Kajian ini dilakukan dengan memerhatikan sampel tisu otot paha dari setiap peserta sebelum dan setelah menyelesaikan latihan berbasikal selama satu jam di bilik yang mempunyai suhu yang berbeza, satu panas dan satu sejuk.

Hasilnya, para penyelidik mendapati bahawa sebahagian besar peserta kajian menunjukkan prestasi yang optimum ketika berolahraga dalam suhu sejuk berbanding dengan suhu panas. Walaupun tindak balas yang ditunjukkan oleh badan ketika berolahraga dalam suhu panas kelihatan sangat negatif, walaupun tidak berfungsi sama sekali.

Mengapa senaman pada waktu siang berbahaya untuk kesihatan?

Michael Bergeron, seorang pengarah di Institut Sukan dan Sains Sanford, mengatakan bahawa melakukan senaman pada hari-hari panas, ketika suhu panas, lembap dan tanpa angin, mencegah peluh daripada menguap. Ini menyebabkan badan tidak berkesan membuang haba yang dihasilkan oleh badan setelah melakukan aktiviti fizikal.

Nah, apabila kehilangan haba dalam badan tidak berkesan, suhu badan akan meningkat ke tahap berbahaya dengan cepat. Inilah yang akan memudaratkan kesihatan anda.

Pada hakikatnya, senaman yang dilakukan pada suhu tinggi atau panas, menyebabkan badan mengalami kesukaran untuk menghilangkan panas, menyebabkan suhu badan meningkat. Ini tentu saja buruk, kerana boleh menyebabkan pelbagai kesan berbahaya kepada kesihatan.

Apa yang berlaku jika anda memaksa diri untuk bersukan ketika sedang panas?

Berikut adalah beberapa keadaan yang paling biasa berlaku jika anda bersenam pada suhu yang terlalu tinggi:

  • Kekejangan otot
  • Perasaan mual dan muntah berlaku
  • Pening atau sakit kepala
  • Tekanan darah rendah
  • Jantung berdegup kencang
  • Penglihatan kabur
  • Kekeringan
  • Pengsan
  • Keletihan haba - keletihan yang melampau
  • Panas panas - angin ahmar akibat panas yang berlaku ketika suhu badan mencapai 40 darjah celcius

Pada dasarnya, senaman bagus untuk kesihatan keseluruhan. Anda hanya perlu bijak untuk meminimumkan semua risiko yang ada untuk mendapatkan faedah kesihatan yang ditawarkan daripada aktiviti fizikal.

Salah satu caranya adalah dengan tidak berolahraga ketika paparan sinar matahari terlalu panas di siang hari, pakai pakaian yang nyaman dan ringan, dan gunakan pelindung matahari kalis air secara berkala.

Juga, jangan lupa untuk mendapatkan cukup cairan sebelum, selama, dan setelah bersenam untuk mengelakkan dehidrasi. Sebabnya, jika badan sudah mengalami dehidrasi, maka badan akan semakin sukar untuk menormalkan suhu semula. Ini tentu akan memburukkan keadaan anda.