Kesihatan Seksual

Jangkitan Peluang yang Paling Umum Mempengaruhi Orang dengan HIV / AIDS

HIV / AIDS adalah penyakit berjangkit kronik yang menyerang sistem imun. Sekiranya tidak dirawat, gejala HIV / AIDS tidak hanya akan menjadi lebih melemahkan, mereka juga akan membuat anda lebih rentan terhadap jangkitan baru dari virus, bakteria, atau parasit lain. Komplikasi HIV / AIDS yang berkaitan dengan kemunculan pelbagai jangkitan lain dikenali sebagai jangkitan oportunistik.

Apakah jangkitan oportunistik?

Penyebab penyakit HIV adalah jangkitan dengan virus yang disebut virus imunodefisiensi manusia. HIV adalah sejenis virus yang menyerang dan memusnahkan sel CD4 dalam sistem imun.

Sel CD4 atau sel T adalah sejenis sel darah putih yang tugasnya khusus untuk melawan jangkitan oleh pelbagai jenis mikroorganisma berbahaya (bakteria, virus, parasit, kulat, dan sebagainya).

Dalam keadaan normal, manusia seharusnya dapat terus menghasilkan ribuan hingga berjuta-juta sel T untuk menyokong sistem imun.

Walau bagaimanapun, virus yang menyebabkan HIV akan terus membiak dan merosakkan sistem imun. Akibatnya, seseorang yang dijangkiti HIV akan mempunyai sistem imun yang lebih lemah daripada orang yang sihat.

Tanpa rawatan yang betul, sistem kekebalan tubuh yang lemah dalam jangka panjang membuat penderita rentan terhadap risiko jangkitan.

Jangkitan dengan HIV disebut infeksi oportunistik karena berbagai jenis mikroba (bakteria, jamur, parasit, dan virus lain) tampaknya memanfaatkan ketika sistem kekebalan tubuh lemah.

Jangkitan oportunistik cenderung berlaku pada orang yang menghidap AIDS

HIV dimasukkan sebagai penyakit seumur hidup. Menghidap jangkitan oportunistik bermaksud tahap jangkitan HIV anda kemungkinan besar sudah maju, seperti tahap AIDS (Sindrom Kekurangan Kekebalan Tubuh).

Pada fasa AIDS, jumlah sel CD4 menurun secara drastik ke bawah 200. Dengan cara itu, tubuh akan sukar untuk melawan jangkitan kerana jumlah sel CD4 sangat sedikit dalam darah.

Sebenarnya, jumlahnya mungkin lebih banyak oleh jumlah mikroba jahat, baik virus HIV itu sendiri maupun patogen buruk lainnya.

Itulah sebabnya kemunculan jangkitan oportunistik pada orang yang hidup dengan HIV / AIDS (ODHA) tidak dapat dilawan dengan mudah.

Akibatnya, komplikasi ini dapat mengurangkan keadaan kesihatan pesakit dengan cepat.

Dalam beberapa kes, jangkitan oportunistik dapat mulai muncul ketika jumlah sel CD4 "diam" dalam lingkungan sekitar 500.

Jangkitan oportunistik yang cenderung menyerang PLWHA

Jangkitan oportunistik disebabkan oleh jangkitan dengan pelbagai kuman seperti virus, bakteria, kulat, dan parasit yang berlaku di dalam badan.

Penularan penyakit boleh melalui pelbagai cara, termasuk melalui udara, cairan tubuh, ke makanan dan minuman.

Berikut adalah beberapa jangkitan oportunistik yang boleh berlaku pada orang dengan HIV / AIDS.

Mengetahui risiko kesihatan ini boleh menjadi salah satu cara untuk melindungi diri anda dari ancaman komplikasi penyakit selanjutnya.

1. Candidiasis

Candidiasis adalah jangkitan yang disebabkan oleh kulat Candida.

Jangkitan kandidiasis oportunistik adalah perkara biasa di kalangan pesakit HIV dengan jumlah CD4 antara 200-500 sel / mm3 sampel darah.

Acuan Candida adalah spesies yang biasa dalam tubuh manusia, dan biasanya tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, kelemahan sistem kekebalan tubuh akibat HIV yang kronik dapat membuat jamur membiak dengan ganas, sehingga mencetuskan jangkitan.

Jangkitan Candidiasis boleh mempengaruhi kulit, kuku, dan selaput lendir di seluruh badan, terutamanya di mulut dan vagina.

Walau bagaimanapun, kandidiasis hanya dianggap sebagai infeksi oportunistik apabila menjangkiti esofagus (gullet), saluran pernafasan bawah, atau jaringan paru-paru yang lebih dalam.

Gejala yang paling jelas yang muncul akibat jangkitan oportunistik ini adalah bintik-bintik putih atau tompok pada lidah atau tekak.

Tompok-tompok putih akibat kandidiasis dapat dirawat dengan ubat antikulat yang diresepkan.

Menjaga kebersihan diri, termasuk menggosok gigi dan berkumur dengan ubat kumur chlorhexidine dapat membantu mencegah jangkitan kandidiasis oportunis.

2. Jangkitan paru-paru (pneumocystis)

Jangkitan pneumocystis (pneumonia) adalah salah satu jangkitan oportunistik yang paling serius bagi orang dengan HIV / AIDS.

Jangkitan ini boleh disebabkan oleh pelbagai jenis patogen, seperti kulat Coccidioidomycosis, Cryptococus neoformans, Histoplasmosis, Pneumocystis jirovecii; sebilangan bakteria seperti Pneumokokus; dan beberapa virus seperti sitomegalovirus atau herpes simplex.

Gejala jangkitan paru-paru oportunistik boleh merangkumi batuk, demam, dan kesukaran bernafas. Walau bagaimanapun, jangkitan boleh merebak dari paru-paru ke bahagian badan yang lain.

Jangkitan oportunistik oleh kulat Crytococcus neoformans, misalnya, boleh merebak ke kulit, tulang, atau saluran kencing.

Kadang kala radang paru-paru boleh merebak ke otak, dan menyebabkan pembengkakan otak (meningitis).

Berita baiknya adalah bahawa jangkitan ini dapat dicegah dengan vaksin dan dirawat dengan antibiotik.

Semua PLWHA yang berisiko mendapat jangkitan oportunistik yang berkaitan dengan radang paru-paru harus diberi vaksin sebelum terlambat.

Sebabnya adalah bahawa komplikasi dalam bentuk radang paru-paru (PCP) adalah penyebab utama kematian di kalangan pesakit HIV lanjut.

Saat ini ada vaksin yang efektif dalam mencegah jangkitan oportunistik dari bakteria Streptokokusradang paru-paru.

Rawatan untuk jangkitan paru-paru mesti dimulakan dengan cepat untuk memberi pesakit peluang pemulihan yang terbaik.

3. Tuberkulosis

Tuberkulosis (TB / TB) adalah jangkitan paru-paru oportunistik yang disebabkan oleh bakteria yang disebut Mycobacterium.

Gejala TB boleh merangkumi batuk, keletihan, penurunan berat badan, demam, dan berkeringat malam.

Sebenarnya, hampir semua orang dengan HIV sudah mempunyai bakteria TB di dalam badan mereka, walaupun tidak semestinya aktif.

TB boleh menjadi komplikasi serius pada orang yang hidup dengan HIV / AIDS kerana bakteria TB dapat menjadi aktif dengan lebih cepat dan sukar dirawat pada orang yang hidup dengan HIV daripada pada orang yang sihat.

Jangkitan oportunistik seperti tuberkulosis juga boleh mempengaruhi bahagian tubuh yang lain, selalunya kelenjar getah bening, otak, ginjal, atau tulang.

Itulah sebabnya setiap PLWHA harus menjalani ujian TB seawal mungkin untuk mengetahui seberapa besar risikonya.

5. Herpes simplex

Virus herpes simplex (HSV) adalah virus yang menyebabkan penyakit herpes venereal. Herpes dicirikan oleh penampilan ketuat kemaluan dan sariawan di mulut dan bibir.

Sesiapa sahaja boleh mendapat herpes, tetapi orang dengan HIV lebih cenderung mengalami jangkitan herpes oportunistik dengan gejala yang lebih teruk.

Pada orang dengan HIV / AIDS, komplikasi herpes bukan hanya pembentukan ketuat genital tetapi juga risiko pneumonia dan barah serviks.

Menurut CDC, jangkitan oportunistik oleh HSV juga dapat membahayakan keselamatan janin dalam rahim jika wanita hamil itu menghidap HIV.

Virus herpes dan HIV dapat menular melalui kelahiran anak.

6. Salmonella septikemia

Salmonella adalah jangkitan yang boleh diperoleh melalui pengambilan makanan yang tercemar bakteria Salmonella typhi (Salmonella tp).

Jangkitan salmonella boleh menyebabkan gejala seperti mual, muntah, dan cirit-birit.

Pada orang dengan HIV / AIDS, bahaya jangkitan ini dapat berkembang menjadi septikemia.

Septikemia adalah keadaan darah yang diracuni oleh sejumlah besar bakteria. Apabila sangat teruk, bakteria salmonella dalam darah dapat menjangkiti seluruh tubuh dalam satu masa.

Kejutan dari salmonella septicemia boleh membawa maut.

7. Toksoplasmosis

Toxoplasmosis adalah komplikasi HIV / AIDS yang disebabkan oleh parasit yang disebut Toxoplasma gondii.

Toksoplasmosis berbahaya bagi penderita HIV dan AIDS kerana sangat mudah berkembang dalam tubuh dengan sistem imun yang lemah.

Parasit tersebut tidak hanya dapat menjangkiti mata dan paru-paru orang dengan HIV, tetapi juga membahayakan jantung, hati, dan otak.

Apabila jangkitan parasit toxoplasma telah sampai ke otak, toksoplasmosis boleh menyebabkan kejang.

Selain dari sisa haiwan, jangkitan oportunistik ini juga boleh terjadi akibat memakan daging yang tidak dimasak yang dicemari oleh parasit Toxoplasma.

8. Jangkitan gastrousus

Ketika sistem kekebalan tubuh melemah, sistem pencernaan juga dapat dijangkiti.

Beberapa contoh jangkitan parasit yang boleh membahayakan orang yang hidup dengan HIV / AIDS adalah cryptosporidiosis dan isosporiasis.

Kedua-dua jenis jangkitan ini disebabkan oleh pengambilan makanan dan / atau minuman yang tercemar dengan parasit.

Cryptosporidiosis disebabkan oleh parasit Cryptosporidium yang menyerang usus, sementara isosporiasis disebabkan oleh protozoa Isospor belli.

Kedua-dua cryptosporidiosis dan isosporiasis menyebabkan demam, muntah, dan cirit-birit yang teruk.

Pada orang dengan HIV / AIDS, komplikasi penyakit ini dapat menyebabkan penurunan berat badan yang drastik.

Ini kerana organisma menjangkiti sel yang melapisi usus kecil, menyebabkan tubuh tidak dapat menyerap nutrien dengan betul.

Cara mencegah jangkitan oportunistik

Jangkitan oportunistik dapat dikesan dengan memeriksa kandungan CD4 dalam darah seseorang yang dijangkiti HIV.

Cara terbaik untuk mencegah jangkitan oportunistik adalah dengan mematuhi ubat dan terapi seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Rawatan HIV dengan antiretroviral boleh menjadi cara untuk mencegah dan merawat gejala penyakit yang membawa kepada jangkitan oportunistik.