Pemakanan

Sudah Biasa Makan Granola untuk Diet, Bagaimana berat badan sebenarnya meningkat? •

Memiliki berat badan yang ideal adalah impian banyak orang. Selain menyokong penampilan, berat badan yang ideal juga dapat mengurangkan risiko anda mengalami pelbagai penyakit, seperti hipertensi, penyakit jantung, dan diabetes. Untuk mencapai ini, banyak orang berusaha menurunkan berat badan dan mengubah gaya hidup mereka menjadi lebih sihat. Makan makanan sihat juga menjadi trend akhir-akhir ini, salah satunya adalah granola. Sebenarnya, sebilangan orang berpendapat bahawa memakan granola dapat membantu mereka menurunkan berat badan. Adakah benar?

Kandungan nutrien dalam granola

Granola adalah makanan yang diproses yang terdiri daripada campuran oat, biji (seperti biji bijan), kacang (seperti badam dan kacang mete), buah kering (seperti kismis), madu, dan bahan-bahan lain. Bahan-bahan ini dicampurkan bersama dan membuat granola dengan rasa yang enak. Tidak jarang, granola dimakan dengan mencampurkannya dengan yogurt. Mesti menjadi menu sarapan pagi yang sangat sedap!

Berdasarkan komposisi ramuan yang sihat ini, nampaknya granola boleh menjadi alternatif untuk sarapan yang sihat. Oat adalah sumber karbohidrat yang tinggi serat. Sementara itu, kacang mengandungi protein dan lemak sihat, seperti asid lemak omega-3. Madu sebagai pemanis juga mengandungi karbohidrat yang sihat untuk anda.

Tidak hairanlah akhir-akhir ini begitu banyak produk granola muncul di pasaran yang mendakwa produk yang sihat. Ini juga membuatkan ramai orang berminat untuk membelinya dan memakannya dengan harapan dapat mengurangkan berat badan. Tetapi, adakah ia benar-benar membantu?

Makan granola dapat membantu menurunkan berat badan, tetapi…

Sebenarnya, granola adalah salah satu makanan paling sihat dan boleh membantu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, ini semua bergantung pada jenis produk yang anda pilih dan bagaimana anda menggunakannya.

Sebilangan besar produk granola dibungkus dalam bentuk siap makan, seperti bijirin, bar makanan ringan, kerepek, atau pukal. Ini untuk memudahkan anda memakannya pada bila-bila masa - semasa sarapan, makan malam, atau sebagai makanan ringan. Jarang orang memproses granola mereka sendiri.

Mengenai maklumat nilai pemakanan yang biasanya terdapat dalam bungkusan granola, anda mungkin tidak akan mengabaikannya. Yang anda tahu ialah granola sihat, tetapi anda tidak tahu apa ramuan lain di dalamnya dan berapa banyak kalori dari granola yang anda makan.

Jika dibandingkan dengan oat, granola tulen pada dasarnya masih lebih tinggi kalori. Kira-kira 50 gram bubur oat yang dimasak mengandungi 150 kalori, 2.5 gram lemak, dan 1 gram gula. Sementara itu, kira-kira 50 gram granola yang dimasak mengandungi 200 kalori, 5 gram lemak, dan 13 gram gula atau lebih bergantung kepada bahan-bahan yang membentuk granola. Semakin banyak pemanis yang ditambahkan ke granola, semakin banyak kalori yang akan dikandungnya.

Lebih-lebih lagi, granola umumnya dipasarkan sebagai "makanan ringan yang sihat" untuk mengatasi rasa lapar. Tetapi tanpa menyedarinya, pengambilan granola terlalu banyak (dan selalunya) akan menyumbang lebihan kalori ke badan anda. Akibatnya, makan granola terlalu banyak sebenarnya menjadikan anda bertambah berat badan.

Petua menggunakan granola untuk menurunkan berat badan

Sekiranya anda masih mahu makan granola kerana rasanya yang enak dan pada masa yang sama masih ingin menurunkan berat badan, anda harus mengikuti petua ini:

  • Sebelum membeli produk granola, anda harus melihat kandungan nutrien yang tertera pada bungkusan, seperti yang disarankan oleh Milton Stokes, RD, MPH, yang dilaporkan oleh WebMD. Baca dan fahami maklumat nilai pemakanan dengan teliti. Pilih produk granola yang mengandungi lebih sedikit kalori, lemak, dan gula.
  • Sekiranya anda ingin menjadi lebih sihat, anda boleh membuat granola sendiri di rumah. Sangat mudah: Campurkan oat, kacang, dan madu mengikut citarasa anda. Kemudian bakar hingga kekuningan. Dengan cara itu, anda dapat menyesuaikan kandungan granola yang anda mahukan dengan lebih baik.
  • Jangan makan granola terlalu banyak. Sebaiknya elakkan makan bar granola atau kerepek granola sebagai makanan ringan. Ini mungkin tidak membuat anda kenyang lebih lama dan hanya menambah kalori ke badan anda. Anda boleh makan granola untuk sarapan, namun sarapan dapat membantu menurunkan berat badan. Namun, daripada makan bijirin granola dengan susu, lebih baik menambahkan sedikit granola ke yogurt untuk sarapan pagi. Ini boleh menjadi cara anda mengurangkan kalori dari granola yang anda makan.
  • Jangan lupa, seimbangkan dengan pengambilan makanan sihat lain, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, semasa makan tengah hari dan makan malam. Juga, bersenam dengan kerap.