Gigi dan Mulut

Pembedahan Rahang: Prosedur, Risiko, Faedah dan Hasil

Bermula dari trend orang di Korea Selatan yang melakukan pembedahan rahang untuk tujuan kecantikan, banyak orang di Jakarta tidak mahu ketinggalan. Ya, tahap prosedur ini bertujuan menjadikan pipi atau rahang menjadi lebih nipis, ini kebanyakan dilakukan oleh wanita, terutama untuk mencantikkan diri.

Bagaimana anda fikir prosedur pembedahan rahang ini dilakukan? Apakah risiko yang perlu anda perhatikan? Ayuh, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu pembedahan rahang?

Pembedahan rahang atau pembedahan rahang juga dikenali sebagai pembedahan ortognatik. Dikutip dari Mayo Clinic, pada mulanya pembedahan rahang dilakukan untuk memperbaiki struktur rahang yang tidak simetri dan merapikan gigi yang tidak kemas. Tetapi akhir-akhir ini, prosedur pembedahan rahang gigi ini juga dilakukan atas sebab-sebab kosmetik dan untuk memperbaiki penampilan.

Selain alasan kosmetik, pembedahan pada rahang juga dilakukan untuk meningkatkan fungsi bahagian badan yang lain. Sebagai contoh, untuk membetulkan masalah bibir sumbing, masalah sendi temporomandibular (TMJ) - sendi untuk bercakap, mengunyah, atau menguap - dan pelbagai keadaan tulang rahang manusia.

Untuk mengatasi pelbagai keadaan ini, terdapat tiga jenis pembedahan rahang yang dilakukan, iaitu pembedahan rahang atas, pembedahan rahang bawah, pembedahan dagu, atau gabungannya.

1. Pembedahan rahang atas (osteotomi rahang atas)

Pembedahan ini dilakukan dengan memotong tulang di atas gigi, sehingga seluruh rahang atas dapat digerakkan - baik ke depan, ke belakang, ke atas, atau ke bawah - sesuai keperluan. Setelah dipindahkan, pakar bedah akan mengamankannya dengan plat dan selak.

2. Pembedahan rahang bawah (osteotomi mandibula)

Dalam pembedahan pemotongan rahang ini, rahang bawah akan dibahagikan kepada dua bahagian. Rahang bawah depan akan digerakkan ke depan atau ke belakang, kemudian diikat dengan plat dan selak sehingga keadaannya pulih.

3. Pembedahan dagu (genioplasti)

Pengecutan rahang bawah juga diikuti oleh dagu kecil. Untuk menyusun semula dagu, pembedahan dilakukan dengan memotong tulang dagu di depan rahang bawah, menggerakkannya ke depan, dan mengamankannya dengan pelat dan baut pada posisi baru.

Bilakah anda memerlukan pembedahan rahang?

Persatuan Pakar Bedah Mulut dan Maxillofacial Amerika menerangkan beberapa keadaan yang mungkin menjadi sebab mengapa anda perlu menjalani prosedur pembedahan rahang, termasuk:

 • Kesukaran mengunyah atau menggigit makanan
 • Kesukaran menelan
 • Sakit rahang kerana masalah sendi temporomandibular (TMJ)
 • Gigitan terbuka -keadaan jurang antara gigi atas dan bawah ketika mulut ditutup
 • Ketidakseimbangan bentuk muka, dari depan dan juga sisi
 • Kemalangan dan kecederaan muka
 • Kecacatan kongenital atau kelahiran
 • Pengecutan rahang dan dagu yang lebih rendah
 • Keadaan rahang yang menonjol
 • Nafas berbau kronik
 • Apnea tidur - kesukaran bernafas semasa tidur, termasuk berdengkur

Sekiranya anda mengalami keadaan seperti di atas dan merasa terganggu, anda harus berjumpa doktor untuk menentukan langkah rawatan yang sesuai.

Bagaimana prosedur pembedahan pada rahang?

Kaedah pembedahan ini biasanya dilakukan di mulut untuk mengelakkan risiko parut pada wajah, seperti di sekitar dagu, rahang, dan mulut.

Pembedahan ortognatik pada prinsipnya adalah memotong dan meratakan atau meletakkan tulang rahang pada kedudukan yang sesuai. Selepas itu, pakar bedah akan meletakkan bahan sokongan tambahan, seperti piring, piring, atau baut untuk menahan tulang rahang pada kedudukan baru sehingga tidak bergeser semasa proses pemulihan.

Bahan sokongan tambahan yang telah diluluskan oleh industri perubatan, misalnya seperti pengisi, implan, baut, dan pelat boleh digunakan untuk mengamankan tulang rahang pada kedudukan barunya. Dalam beberapa kes, tulang tambahan juga diperlukan dalam prosedur ini yang sebahagiannya akan diambil dari pinggul, kaki, atau tulang rusuk.

Selanjutnya, bahagian ini akan dipangkas, sehingga nanti sokongan dan tulang tambahan dapat berfungsi dan kelihatan lebih baik setelah pembedahan rahang gigi dilakukan.

Adakah bahan penampan tambahan akan kekal selama-lamanya?

Secara amnya, bahan sokongan tambahan, seperti plat, piring atau skru untuk mengikat tulang rahang tidak akan menimbulkan masalah jika tidak dikeluarkan.

Namun, kadangkala bahan tersebut boleh menyebabkan jangkitan sehingga diperlukan operasi lain untuk membuangnya. Segera lawati dan berjumpa doktor jika anda mengalami ketidakselesaan atau kesakitan selepas operasi.

Adakah terdapat risiko pembedahan rahang yang perlu anda perhatikan?

Selepas pembedahan, mulut anda mungkin terasa sakit, kaku, atau bengkak, yang boleh berlangsung sekitar 4-6 minggu. Sekiranya anda melakukannya pada rahang bawah, kemungkinan bibir bawah akan mengalami kesemutan atau kebas sementara. Tetapi jika anda melakukannya di rahang atas, anda mungkin mengalami kebas pada bibir atau pipi atas.

Walaupun begitu, doktor juga akan memberi anda beberapa cadangan pasca operasi yang perlu dipatuhi, seperti:

 • Sentiasa menjaga kebersihan gigi dan mulut anda, tetapi tetap harus berhati-hati. Ini dilakukan untuk mengelakkan jangkitan di sekitar rahang dan menjadikan mulut lebih tidak selesa.
 • Makan makanan cair atau lembut, seperti bubur, smoothie, atau jus buah sedikit demi sedikit untuk mengekalkan keperluan kalori badan.
 • Elakkan pengambilan alkohol, rokok, atau tembakau untuk mengelakkan jangkitan di tempat pembedahan.
 • Elakkan aktiviti berat, biasanya anda hanya dibenarkan bekerja dan bergerak dalam 1-3 minggu selepas pembedahan.
 • Sekiranya kesakitan berlaku, selalu gunakan ubat penghilang rasa sakit ( ubat tahan sakit ) seperti yang disyorkan oleh doktor.

Juga, anda harus berhati-hati untuk tidak menggigit bibir atau memukul bibir anda dengan minuman panas dan makanan. Ini bertujuan untuk mendapatkan kembali kepekaan bibir terhadap sensasi panas atau sejuk.

Dalam beberapa kes kecil, rasa mati rasa dapat menemani anda dan kekal. Tetapi ini tidak akan mempengaruhi cara anda bercakap atau hanya menggerakkan bibir anda.

Apakah keputusan akhir selepas pembedahan?

Sukar untuk meramalkan hasil akhir pembedahan rahang kerana setiap pesakit mempunyai masalah dan menginginkan hasil yang berbeza. Sebelum menjalankan operasi, anda akan diberi penerangan mengenai jenis perubahan yang dapat anda harapkan. Selepas pembedahan, kadangkala anda juga akan merasakan perubahan halus pada bentuk garis hidung dan leher.

Sudah tentu, ada beberapa hasil yang diharapkan setelah melakukan pembedahan rahang, seperti:

 • Keseimbangan struktur wajah, terutamanya bahagian bawah seperti pipi, rahang, mulut, dan dagu;
 • Peningkatan fungsi mulut dan gigi;
 • Peningkatan kualiti tidur, bernafas, mengunyah, dan menelan;
 • Pemulihan gangguan pertuturan;
 • Peningkatan penampilan dan keyakinan diri.