Pemakanan

Mitos Tentang Bahaya Aspartame Sebenarnya Salah •

Sebagai pemanis rendah kalori, aspartam menuai banyak kontroversi. Pelbagai berita mengenai bahaya aspartam, dari benar hingga salah, tersebar luas di masyarakat. Mitos mengenai aspartam boleh menyebabkan salah tanggapan dan membuat aspartam terlalu takut. Sebenarnya, menurut penyelidikan aspartam sebenarnya mempunyai manfaat kesihatan.

Untuk menjawab kekeliruan yang berlaku dalam masyarakat mengenai aspartam, saya akan membincangkan beberapa mitos aspartam yang cukup popular serta memberikan fakta berdasarkan kajian yang telah dilakukan oleh pakar dalam dunia perubatan.

Apa itu aspartam?

Aspartame adalah pemanis yang mengandungi asid amino asid amino dan fenilalanin. Sebagai pemanis rendah kalori, aspartam mempunyai rasa manis 200 kali lebih kuat daripada gula biasa. Aspartame rendah kalori. Aspartame bahkan telah digunakan dalam makanan tanpa gula dan minuman bersoda rendah kalori selama lebih dari 25 tahun.

manis 200 kali lebih kuat daripada gula biasa. Aspartame rendah kalori. Aspartame bahkan telah digunakan dalam makanan tanpa gula dan minuman bersoda rendah kalori selama lebih dari 25 tahun.

Aspartame telah disetujui dan dinyatakan selamat oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (Badan POM). Kecuali anda mempunyai penyakit yang jarang disebut phenylketonuria, di mana tubuh tidak dapat mencerna fenilalanin asid amino yang terdapat dalam aspartam. Orang dengan fenilketonuria harus mengelakkan makanan yang mengandungi fenilalanin, termasuk aspartam, daging, kacang, dan sebagainya.

Menurut POM, had maksimum untuk penggunaan aspartam adalah 50 miligram per kilogram berat badan (50 mg / kg) sehari. Ini bermaksud jika berat anda 50 kg, maka had maksimum aspartam sehari adalah sekitar 2,500 mg.

Pelbagai bahaya aspartam yang ternyata hanya mitos

Berikut adalah beberapa bahaya aspartam yang ternyata hanya mitos ditambah fakta di sebalik itu.

1. Aspartam boleh menyebabkan barah

Malah, Institut Kanser Nasional di Amerika Syarikat mengatakan bahawa tidak ada bukti saintifik yang mengaitkan aspartam dengan barah. Pelbagai kajian yang dilakukan terhadap haiwan dan manusia tidak menunjukkan bukti bahawa aspartam boleh menjadi karsinogen (sebatian penyebab barah).

Berdasarkan sebilangan besar kajian yang dilakukan mengenai keselamatan aspartam, terbukti bahawa aspartam tidak menyebabkan tumor atau barah pada tikus dan juga manusia semasa percubaan.

2. Aspartame menyebabkan kerosakan otak

Hingga kini, belum ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa seseorang yang mengambil aspartam berisiko mengalami kerosakan otak seperti tumor dan masalah lain.

Penyelidikan menunjukkan bahawa aspartam sama sekali tidak mempengaruhi memori otak. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa fenilalanin yang terkandung dalam aspartam tidak memasuki otak, apalagi menyebabkan kerosakan otak. Jadi ini menunjukkan aspartam selamat dimakan dalam dos yang disyorkan, tanpa menyebabkan kerosakan pada otak.

3. Aspartame tidak boleh diminum oleh penghidap diabetes

Mitos aspartam ketiga adalah bahawa ia tidak dapat dimakan oleh penderita diabetes kerana dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Sebenarnya, penghidap diabetes boleh minum atau makan makanan yang mengandungi aspartam. Bahkan dos maksimum yang disyorkan untuk pesakit kencing manis adalah sama dengan orang yang sihat pada umumnya, iaitu 50 mg / kg berat badan setiap hari.

Kenapa begitu? Aspartame adalah sebatian rendah kalori yang tidak mengandungi karbohidrat, jadi apabila dikonsumsi tidak akan meningkatkan kadar gula dalam tubuh.

Namun, apa yang perlu dipertimbangkan pada penderita diabetes adalah diet yang sesuai. Oleh itu, selain memilih pemanis rendah kalori yang sesuai, sangat disarankan juga untuk berunding dengan diet yang betul dan sesuai dengan pakar pemakanan.

4. Aspartame boleh menjadikan anda gemuk

Mitos aspartam yang juga sering didengar adalah bahawa aspartam boleh menjadikan anda gemuk. Sebenarnya, aspartam adalah pemanis rendah kalori sehingga tidak menaikkan berat badan. Namun, kerana aspartam juga mempunyai rasa manis seperti gula, ini dapat meningkatkan kebiasaan anda makan makanan manis yang lain.

Mengonsumsi makanan manis dengan kandungan gula yang tinggi untuk jangka masa panjang boleh menyebabkan kegemukan. Jadi kebiasaan ini boleh menyebabkan kegemukan, tetapi bukan kerana aspartam itu sendiri.

Nah, setelah mengetahui fakta perubatan di sebalik mitos aspartam, anda tidak perlu takut lagi untuk memakannya. Selagi anda tidak mempunyai fenilketonuria dan mengambilnya dalam dos yang disyorkan, aspartam tidak membahayakan tubuh dan kesihatan anda.