Kesihatan wanita

5 Cara Terbaik untuk Menjaga Kesihatan Faraj •

Menjaga kesihatan faraj anda adalah perkara yang sukar. Sebenarnya faraj anda adalah salah satu organ tubuh yang paling cerdas kerana mampu membersihkan dirinya dan mengatur kelembapan semula jadi tanpa bantuan bahan kimia. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ini tidak benar-benar difahami sehingga sebilangan wanita benar-benar membahayakan faraj kerana mereka menggunakan pelbagai produk feminin yang tidak diperlukan. Lalu, apakah kaedah terbaik untuk menjaga kesihatan organ wanita anda? Sila rujuk petua di bawah ini, dari membersihkan vagina hingga melakukan hubungan seks dengan selamat.

1. Membersihkan faraj

Menjaga kesihatan faraj bermula dengan kebiasaan membersihkan anda. Seperti disebutkan sebelumnya, vagina adalah organ pembersihan diri. Walau bagaimanapun, pembersihan vagina secara berkala dapat membantu mencegah bakteria tumbuh dan memastikan kawasan vagina anda terasa segar. Oleh itu, perhatikan perkara-perkara ini sebelum membersihkan faraj.

Bilas dengan air suam

Untuk membersihkan vagina setiap hari, hanya bilas dengan air suam (bukan air mendidih) semasa anda mandi. Anda boleh melarutkan sedikit garam laut ( garam laut ) ke dalam air suam untuk membantu melegakan gatal di kawasan kemaluan. Walau bagaimanapun, jangan gunakan garam mandi yang banyak dijual hari ini dengan pewarna, wangian, dan bahan tambahan lain. Garam mandi sebenarnya berisiko menyebabkan kerengsaan.

JUGA BACA: Ketahui 5 Jenis Garam: Mana Yang Paling Sihat?

Tidak perlu menggunakan kebersihan wanita

Bersihkan faraj dengan air suam dan garam sahaja sudah mencukupi. Ini kerana faraj mempunyai cairan khas untuk membunuh bakteria atau kuman yang menyebabkan jangkitan. Sementara itu, kebersihan wanita mengandungi pelbagai bahan kimia yang terlalu keras untuk kawasan feminin yang sangat sensitif.

Jangan gunakan sabun wangi atau antibakteria

Sama seperti kebersihan wanita, sabun mandi anda juga terlalu keras pada faraj. Terutama jika sabun anda mengandungi wangian, antibakteria, bahan pengawet, atau warna tiruan. Sabun juga akan mengganggu pH semula jadi vagina. Sekiranya anda benar-benar ingin membersihkan vagina, pilih sabun yang tidak mengandungi wangian, pewarna, antibakteria, atau alkohol. Anda juga tidak disarankan untuk membersihkan bahagian dalam faraj anda, hanya bersihkan sedikit bahagian luar faraj anda.

Pengeringan faraj

Selepas anda mandi, buang air kecil, atau membersihkan faraj anda, berhati-hatilah semasa mengeringkannya. Gunakan tuala atau tisu lembut dan keringkan dengan lembut. Jangan menggosok atau menggosok terlalu keras kerana boleh menyebabkan kegatalan.

2. Pilih seluar dalam yang mesra faraj

Walaupun seluar dalam sutera atau renda kelihatan lebih manis, jangan terlalu kerap memakainya. Sebabnya, faraj anda memerlukan peredaran udara yang baik agar tidak terlalu lembap. Jadi, anda harus memilih seluar dalam dengan kapas asli. Supaya organ seks anda dapat bernafas dengan bebas setelah seharian terperangkap dalam seluar dalam dan seluar atau rok yang ketat, tidur tanpa seluar pada waktu malam dapat menjadi jalan keluarnya.

3. Tukar pembalut secara berkala

Untuk menjaga kesihatan faraj, anda harus menukar pad, tampon, atau seluar dalam . Menggunakan pad, tampon, dan seluar dalam selama lebih dari empat jam berisiko menyebabkan jangkitan. Ini kerana organ wanita anda tidak dapat bernafas melalui plastik yang melapisi alas dan seluar dalam. Selain itu, memakai tampon terlalu lama juga cenderung menyebabkan komplikasi sindrom kejutan toksik.

BACA JUGA: Waspadalah terhadap Bahaya Memakai Pantyliners Setiap Hari

4. Makanan yang baik untuk menjaga kesihatan vagina

Memakan makanan yang sihat adalah salah satu cara untuk menjaga kesihatan vagina. Oleh itu, pastikan anda makan makanan seimbang dan minum banyak air. Untuk mengelakkan jangkitan yis vagina, anda boleh mengambil yogurt yang mengandungi probiotik. Selain itu, cranberry dan teh hijau juga baik untuk mencegah jangkitan saluran kencing. Sekiranya organ seks anda terasa kering dan sakit semasa berhubungan seks, anda boleh makan epal dan alpukat untuk meningkatkan pelinciran semula jadi faraj.

BACA JUGA: 7 Makanan Yang Baik Untuk Kesihatan Faraj

5. Berhati-hati ketika bercinta

Anda juga perlu mencegah penyakit kelamin, jangkitan, dan kerengsaan dengan melakukan seks yang selamat. Jadi, selalu gunakan kondom tanpa rasa atau wangian ketika bercinta. Pastikan juga bahawa anda dan pasangan tidak terus menembusi vagina selepas melakukan seks dubur. Ini berisiko memindahkan pelbagai kuman dan bakteria ke kawasan wanita anda. Anda juga boleh meminta pasangan anda mencuci tangan terlebih dahulu sebelum bercinta atau melakukan hubungan seks penjarian (menyentuh dan merangsang faraj dengan tangan).