Kehamilan

Sebelum melahirkan, ibu bersalin harus makan ini terlebih dahulu

Melahirkan adalah proses yang cukup panjang yang memerlukan banyak tenaga. Untuk membuat persediaan sebelum melahirkan, anda harus terlebih dahulu mengisi tenaga dengan memakan makanan berkhasiat. Walau bagaimanapun, selalu berjumpa pakar sakit puan anda sebelum makan. Sebabnya, setiap doktor mungkin mempunyai pertimbangan yang berbeza kerana keadaan ibu yang melahirkan juga berbeza. Sekiranya anda dibenarkan makan, pastikan makanan yang anda makan selamat dan bermanfaat untuk proses penghantaran.

Bolehkah saya makan sebelum melahirkan?

Makan sebelum bersalin pada dasarnya dibenarkan, terutama pada awal proses persalinan. Pada masa inilah ibu yang melahirkan harus makan dan mengisi semula. Pada waktu kelahiran normal, ibu memerlukan banyak tenaga untuk memberi dorongan kepada bayi. Sekiranya ibu tidak mempunyai tenaga, sudah tentu kelahiran akan sukar. Namun, pastikan anda tidak makan terlalu banyak. Isi perut anda dengan cecair dan makanan ringan yang kaya karbohidrat. Elakkan makanan yang tinggi lemak kerana sukar dicerna oleh badan dan boleh membuat anda mual.

Dalam beberapa kes, pakar perbidanan atau bidan anda mungkin menasihati anda untuk berpuasa. Ini biasanya berlaku jika anda mempunyai kemungkinan atau merancang untuk melakukan pembedahan caesar. Sebabnya, perut tidak boleh kenyang ketika pembedahan caesar berlangsung. Untuk selamat, tanyakan terus kepada pakar kandungan atau bidan anda sekiranya anda boleh makan dan ikut nasihat mereka.

Makanan yang baik untuk dimakan sebelum melahirkan

Pada asasnya, anda memerlukan karbohidrat sebagai sumber tenaga untuk melahirkan. Namun, pilih sumber karbohidrat yang mudah dicerna. Elakkan makanan yang terlalu padat seperti daging lembu. Berikut adalah senarai makanan yang dapat membantu melancarkan proses persalinan anda.

1. Yogurt

Yogurt kaya dengan karbohidrat dan protein yang berkesan untuk meningkatkan tenaga anda. Makanan ringan ini juga senang dibawa kemana-mana, termasuk dalam perjalanan ke hospital atau ketika tiba masanya untuk melahirkan. Jangan lupa menyediakan beberapa cawan sejumlah kecil yogurt semasa bersalin. Sekiranya proses buruh berlangsung cukup lama, anda mungkin diberi rehat terlebih dahulu untuk mengisi semula. Yogurt juga boleh menjadi penyelamat anda. Hidangkan yogurt dengan buah atau kacang segar.

2. Buah-buahan

Sumber karbohidrat semula jadi yang mudah dicerna oleh badan adalah buah-buahan. Selain mengandungi karbohidrat, buah juga mengandungi banyak vitamin, mineral, dan air yang penting untuk kelancaran penghantaran. Buah-buahan seperti pisang, alpukat, dan epal adalah pilihan yang tepat sebelum melahirkan.

3. Kentang

Jangan makan kentang sebelum melahirkan. Anda mesti makan kentang tumbuk (kentang lenyek) atau kentang rebus. Elakkan kentang goreng kerana kandungan lemak dan minyaknya yang tinggi dapat membuat anda lebih mual semasa bersalin.

4. Roti

Makan nasi dengan lauk mungkin terlalu berat bagi ibu bersalin. Jadi, ganti dengan memakan sedikit roti. Tidak perlu memilih sandwic daging. Kerana roti biasa atau roti biasa dengan selai buah sudah cukup untuk mengisi tenaga anda. Untuk memastikan anda kenyang lebih lama, anda boleh makan roti gandum.

5. Sup

Untuk meningkatkan pengambilan cecair, makan sup jernih boleh menjadi pilihan terbaik untuk ibu bersalin. Untuk lebih banyak khasiat, pastikan sup dibuat dari kaldu ayam atau daging sebenar. Masukkan juga sayur dan tauhu supaya tidak terlalu hambar. Sekiranya sudah hampir tiba, masak sup terlebih dahulu dan simpan di dalam peti sejuk. Sebelum memulakan proses buruh, anda hanya perlu memanaskan sup.

6. Biskut

Sebagai makanan ringan, sediakan biskut. Anda boleh memilih biskut susu biasa atau biskut gandum. Namun, cubalah memilih biskut yang kosong. Elakkan keropok garam atau biskut yang terlalu banyak krim. Biskut masin boleh mencetuskan hipertensi sementara biskut krim boleh membuat anda mual.