Kehamilan

Bolehkah Wanita Hamil Minum Ais? Inilah Fakta! -

Semasa mengandung, ada kalanya doktor memberi nasihat untuk mengelakkan makanan dan minuman tertentu. Sudah tentu, ini disesuaikan dengan keadaan kesihatan wanita hamil. Bagaimana dengan beberapa pendapat bahawa wanita hamil tidak boleh minum ais kerana boleh mengganggu perkembangan janin? Lihat penjelasan mengenai sama ada wanita hamil boleh minum ais di bawah!

Masalah kesihatan yang membuat wanita hamil suka minum ais

Salah satu perkara terpenting yang perlu diberi perhatian semasa mengandung adalah menjaga pengambilan cecair agar tidak menjejaskan kesihatan anda dan bayi anda.

Bukan hanya itu, cecair harian yang mencukupi juga dapat membantu mencegah masalah atau keluhan ibu hamil yang sering terjadi.

Apabila anda ingin memenuhi keperluan cecair anda, tidak mustahil wanita hamil lebih gemar minum air sejuk.

Dipetik dari Kehamilan Kelahiran, dan Bayi, ini adalah fenomena sebenar dan mempengaruhi banyak wanita semasa kehamilan.

Ada kemungkinan anda suka minum ais atau makan ais ketika mengandung, walaupun anda belum pernah melakukannya.

Dalam beberapa kes, tabiat ini juga boleh membuat anda tertanya-tanya mengapa dan bolehkah wanita hamil minum ais?

Berikut adalah beberapa sebab mengapa wanita hamil menyukai minuman sejuk, termasuk ketulan ais, seperti:

1. Pica

Dorongan untuk makan sesuatu yang sebenarnya minimum dalam pemakanan, atau bahkan tidak berkhasiat sama sekali juga dikenali sebagai pica.

Walau bagaimanapun, pica adalah sesuatu yang berbeza daripada keinginan semasa mengandung.

Pica adalah gangguan makan yang biasanya terjadi pada kanak-kanak, tetapi juga sering dialami oleh wanita hamil.

Tidak ada yang tahu apa yang menyebabkan pica seperti wanita hamil lebih suka minum ais.

Dikutip dari American Pregnancy Association, kemungkinan keadaan ini adalah kesan hormon dan usaha tubuh untuk mendapatkan vitamin dan mineral yang hilang dari makanan.

Namun, anda juga perlu berhati-hati jika penyebabnya adalah pica. Ini kerana pada sesetengah orang, pica adalah tanda masalah emosi seperti tekanan kepada gangguan obsesif-kompulsif.

2. Anemia

Kemudian, kecenderungan wanita hamil lebih suka minuman sejuk atau makan ais batu juga boleh disebabkan oleh anemia.

Ada sebilangan orang yang mengalami anemia memerlukan pengambilan ais kerana badan kekurangan zat besi.

Semasa mengandung, anda memerlukan minimum 27 mg pengambilan zat besi untuk tubuh dan bayi di dalam kandungan.

Lebih-lebih lagi, anemia pada wanita hamil juga merupakan keadaan biasa apabila terdapat kekurangan nutrien dan vitamin tertentu.

Apabila wanita hamil mengalami anemia, pengambilan ais adalah salah satu cara untuk meningkatkan kekuatan kerana sensasi sejuk.

Kemudian, bolehkah wanita hamil minum ais?

Sebenarnya, air sejuk atau ketulan ais bukanlah bahan berbahaya. Namun, ada mitos, terutama di Asia, yang menyatakan bahawa minum ais semasa mengandung dapat mengejutkan bayi, membuat tubuh terasa lemah, hingga bayi dilahirkan dalam ukuran besar.

Hingga kini, belum ada kajian yang dapat membuktikan kesan negatif wanita hamil yang gemar minum ais selain kerosakan gigi, sakit gusi, dan menyebabkan sakit tekak.

Oleh itu, jika anda masih bingung adakah wanita hamil boleh minum air sejuk atau memakan ketulan ais? Jawapannya adalah ya dan tidak ada masalah.

Namun, ini juga bergantung kepada keadaan setelah anda menjalani ujian kehamilan. Sudah tentu doktor akan memberikan nasihat terbaik untuk kehamilan anda.

Ini juga berlaku ketika kebiasaan wanita hamil makan ketulan ais semakin meningkat. Ada kemungkinan doktor akan melakukan beberapa ujian untuk menilai sama ada terdapat masalah kesihatan atau tidak.

Perlu difahami bahawa wanita hamil dibenarkan minum sejuk. Walau bagaimanapun, jika dikonsumsi secara berlebihan dan anda tidak memenuhi pengambilan nutrien harian anda, ini adalah sesuatu yang perlu dibimbangkan.

Perkara yang mungkin berlaku ialah badan terus kekurangan zat makanan sehingga menghalang pertumbuhan dan perkembangan bayi. Lebih-lebih lagi, tidak ada jumlah kalori yang masuk ketika minum ais.

Oleh itu, penting bagi anda untuk terus memperhatikan pemakanan ibu hamil dan pengambilan makanan harian mereka.

Pertimbangkan juga untuk mengganti ketulan ais dengan buah sejuk yang baik untuk wanita hamil, seperti anggur, strawberi, atau buah beri yang lebih segar, lebih sihat, dan mempunyai faedah.

Bilakah wanita hamil boleh minum ais?

Persoalan sama ada wanita hamil boleh minum ais atau makan ais telah dijawab. Mungkin ada di antara anda juga mempunyai pertanyaan bila dibenarkan minum ais semasa hamil?

Hingga kini, tidak ada peruntukan khas yang menjelaskan kapan wanita hamil boleh mengambil air sejuk atau ais batu.

Oleh itu, anda boleh melakukannya pada bila-bila masa selagi anda tidak mengalami keadaan kesihatan tertentu.

Contohnya, mengalami sakit gigi, sakit tekak, dan lain-lain.

Selain itu, perkara lain yang perlu diberi perhatian adalah:

  • Pastikan air sejuk atau ketulan ais yang akan dimakan dijamin bersih.
  • Cuba makan atau minum ketulan ais yang dibuat sendiri di rumah, bukan di tempat lain di mana kebersihan dan keselamatan tidak terjamin.
  • Sekiranya anda ingin melakukan perjalanan, bawa termos tumblr yang diisi dengan air sejuk atau air biasa dengan ketulan ais supaya anda tidak mengemis secara rawak.
  • Semasa membeli minuman sejuk bungkus, pastikan ia masih tertutup rapat.

Pada dasarnya, soalan "bolehkah wanita hamil minum ais?" jawapannya tidak mengapa. Tidak perlu mempercayai mitos kehamilan yang beredar di sekitar minum ketulan ais semasa mengandung kerana tidak terbukti benar.