Kehamilan

Adakah benar bahawa wanita yang terlalu kurus mengalami kesukaran untuk hamil? •

Adakah anda cuba hamil? Apa persediaan dan usaha yang telah anda lakukan untuk mencapai kehamilan? Salah satu perkara yang harus anda persiapkan sebelum hamil adalah berat badan anda. Mungkin perkara ini tidak pernah berlaku kepada anda sebelum ini. Tetapi, tahukah anda bahawa berat badan anda juga mempengaruhi peluang anda hamil? Berat yang terlalu kurus atau terlalu gemuk, mungkin menjadi sebab mengapa anda sukar hamil sehingga sekarang.

Bagaimana kekurangan berat badan boleh mempengaruhi kehamilan?

Ternyata, jumlah lemak badan anda mempengaruhi kesuburan anda. Lemak diperlukan dalam penghasilan hormon estrogen, yang mana hormon ini diperlukan agar haid berlaku. Sekiranya terdapat sedikit estrogen di dalam badan anda, kitaran haid dan ovulasi anda dapat dikurangkan. Selain itu, lemak badan yang sangat sedikit juga akan mengganggu aliran hormon dari otak anda ke kelenjar pituitari. Iaitu, isyarat dari kelenjar pituitari untuk memberitahu ovari untuk melepaskan telur (ovulasi) tidak akan berlaku.

Sekiranya anda melewatkan haid, ini bermakna badan anda tidak akan melepaskan telur selama setiap kitaran. Sekiranya anda tidak melepaskan telur, walaupun anda mempunyai banyak telur yang sihat, telur tersebut akan kekal di ovari. Jadi, anda lebih berisiko mengalami kitaran haid yang tidak teratur sekiranya anda kekurangan berat badan (kurang berat badan). Kitaran haid yang tidak teratur ini akan menyukarkan anda hamil.

Bagaimana mengira lemak badan?

Anda memerlukan sekurang-kurangnya 22% lemak badan untuk ovulasi dan menjalani kitaran haid yang normal. Sudah tentu sukar untuk mengukur berapa peratus lemak badan yang anda miliki jika anda ingin mempunyai haid yang normal. Peratusan lemak badan dapat diukur dengan alat khas yang cukup mahal.

Cara termudah yang dapat anda lakukan untuk mengetahui badan anda mempunyai cukup lemak untuk jangka masa normal adalah dengan mengukur Indeks Jisim Tubuh (BMI) anda. Sekiranya BMI anda menunjukkan bahawa anda mempunyai berat badan yang normal, ini bermakna anda mempunyai lemak badan yang mencukupi untuk tempoh anda berlaku.

Sangat mudah untuk mengukur BMI anda, anda perlu mengetahui berat dan tinggi badan anda terlebih dahulu. Kemudian bahagikan berat badan anda dalam kilogram dengan ketinggian anda dalam meter kuasa dua (BB kg / TB m²).

Sekiranya hasilnya antara 18.5-25 itu bererti anda mempunyai berat badan normal dan jika menunjukkan hasil di bawah 18.5 itu bermakna anda kurang berat badan (kurus). Satu kajian menunjukkan bahawa wanita dengan BMI antara 20-25 mempunyai peluang yang lebih baik untuk hamil daripada wanita dengan BMI yang lebih rendah.

Siapa yang paling berisiko mengalami kesukaran untuk hamil?

Lemak badan penting untuk mengekalkan kitaran haid anda. Inilah sebabnya mengapa individu yang sangat kurus atau mempunyai BMI di bawah 18.5 mungkin mengalami kesukaran untuk hamil. Individu yang melakukan banyak aktiviti fizikal dan mengikuti diet yang ketat boleh mempunyai BMI yang sangat rendah, sehingga kitaran haid mereka tidak teratur dan kemudian menjadi sukar untuk hamil.

Ini biasanya berlaku pada atlet wanita profesional yang sangat berat badan atau ballerina. Selain itu, ada juga banyak wanita yang memberi tekanan pada diri mereka untuk tetap langsing dengan menjalani diet yang ketat, dan menjaga berat badan mereka dalam batas normal. Atau boleh juga terjadi pada individu yang menderita anoreksia nervosa yang mengalami kitaran haid yang tidak teratur, malah mengalami amenorea.

Lalu, apa yang harus saya lakukan sekiranya saya kekurangan berat badan?

Jika awak kurang berat badan dan mempunyai kitaran haid yang tidak teratur atau bahkan kitaran haid anda telah berhenti, anda harus berjumpa dengan doktor anda supaya masalah anda dapat diatasi dengan segera. Sekiranya anda hanya perlu menambah berat badan, anda harus menaikkan berat badan secara beransur-ansur dengan makan makanan yang seimbang.

Mencapai berat badan yang normal sebelum anda hamil juga merupakan usaha untuk melahirkan bayi yang sihat. Sekiranya anda hamil dengan keadaan kurang berat badan, maka anda akan meningkatkan risiko bayi anda dilahirkan dengan berat lahir rendah atau kelahiran pramatang.

BACA JUGA

  • Apakah had untuk kenaikan berat badan semasa mengandung?
  • 9 Persediaan Yang Perlu Dilakukan Sebelum Mencuba Mengandung
  • Mengapa Wanita Perlu Mengambil Folat Sebelum Mengandung?