Gigi dan Mulut

Berapa lamakah gigi palsu boleh digunakan? •

Pemasangan gigi palsu adalah salah satu pilihan untuk mengatasi masalah pada gigi seperti gigi yang hilang, rongga, atau gigi yang berliang. Walaupun gigi palsu dibuat sangat serupa dengan gigi semula jadi, gigi palsu boleh rosak dan mesti diganti. Tetapi, berapa lama gigi palsu boleh dipakai?

Apa yang diperbuat daripada gigi palsu?

Bagi anda yang ingin memasang gigi palsu atau bahkan memasangnya, adakah anda benar-benar tahu buatan gigi palsu itu? Gigi palsu biasanya dibuat dari akrilik, nilon, atau logam. Jenis gigi palsu dari sebilangan besar gigi tiruan terbahagi kepada dua jenis.

  • Gigi palsu lengkap, adalah gigi tiruan yang menggantikan semua gigi di mulut, tanpa terkecuali. Kebanyakan orang yang menggunakan gigi jenis ini adalah orang yang telah memasuki usia tua dan tidak lagi mempunyai gigi semula jadi.
  • gigi palsu separa, iaitu gigi tiruan yang hanya menggantikan satu atau beberapa gigi semula jadi yang mempunyai masalah, sama ada berongga atau berliang. Jenis gigi palsu ini akan dilengkapi dengan klip pelekat yang diperbuat daripada getah atau logam untuk mengetap gigi semula jadi yang mengapitnya.

Berapa lama gigi palsu boleh dipakai dan bertahan?

Secara amnya, gigi palsu boleh dipakai tanpa perlu diganti untuk jangka masa yang panjang hingga bertahun-tahun. Tetapi ini bergantung pada bagaimana anda dapat menjaga kebersihan dan kesihatan gigi dan mulut anda. Lebih baik anda menjaga kebersihan gigi anda, semakin lama gigi palsu anda akan bertahan.

Gigi tiruan, seperti gigi anda yang lain, boleh terkena bakteria dan plak, jadi penting untuk menjaga kebersihannya sehingga dapat bertahan lama. Inilah cara menjaga kebersihan gigi tiruan.

  • Gigi palsu mesti dibersihkan setiap kali anda makan untuk mengelakkan bakteria terbentuk di dalamnya.
  • Pilih berus gigi dengan berus lembut, agar tidak merosakkan gigi dan gusi.
  • Elakkan menggunakan air panas atau suam untuk membilas mulut, kerana boleh mempercepat kerosakan gigi
  • Pilih ubat gigi dengan kandungan detergen rendah. Jangan gunakan pembersih kasar, kerana ia boleh mengikis permukaan gigi palsu.
  • Sebaiknya elakkan penggunaan pemutihan gigi kerana ia hanya akan menjadikan gigi palsu anda menjadi kemerahan.
  • Rendam dan bilas gigi palsu dalam cecair khas untuk gigi palsu yang anda dapatkan dari doktor gigi untuk menghilangkan sisa makanan.
  • Lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi.

Bukan itu sahaja, anda juga harus membuat penyesuaian ketika gigi palsu dipasang, seperti memilih makanan ringan dan memakannya secara kecil-kecilan, dan mengunyahnya perlahan-lahan.

Di samping itu, anda mungkin mengalami luka sariawan sejurus selepas gigi palsu dipasang, kerana kadangkala kedudukan gigi tidak betul, menyebabkan geseran pada dinding mulut. Sekiranya sariawan anda tidak hilang, lebih baik berjumpa doktor.

Selain menjaga kesihatan mulut, menjaga kebersihan gigi juga dapat memanjangkan jangka masa penggunaan gigi palsu.