Kesihatan mental

7 Jenis Depresi yang Mungkin Anda alami dan Pencetusnya •

Pada dasarnya, kemurungan adalah gangguan mood yang jauh lebih serius daripada merasakan kesedihan yang berlanjutan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jenis kemurungan. Selain itu, gejala dan keluhan kemurungan juga biasanya berbeza bagi setiap orang. Jadi apa sebenarnya jenis kemurungan yang harus anda ketahui? Inilah penjelasan lengkapnya.

1. Kemurungan utama (kemurungan utama)

Kemurungan utama juga dikenali sebagai kemurungan utama atau kemurungan klinikal. Kemurungan utama adalah salah satu daripada dua jenis kemurungan yang paling biasa didiagnosis. Anda boleh didiagnosis mengalami kemurungan besar sekiranya gejala kesedihan, putus asa, dan kesepian berlanjutan selama lebih dari dua minggu.

Gejala kemurungan utama secara amnya cukup serius sehingga memberi kesan yang sangat ketara terhadap aktiviti dan kualiti hidup seseorang. Contohnya, anda sama sekali tidak mempunyai selera makan, badan anda lemah sehingga anda tidak mempunyai keinginan untuk bekerja atau melakukan aktiviti seperti biasa, dan mengelakkan orang seperti di tempat kerja atau keluarga anda.

Hingga kini penyebab sebenar kemurungan utama tidak diketahui. Walau bagaimanapun, beberapa perkara yang boleh mencetuskan kemurungan termasuk keturunan (genetik), pengalaman buruk, trauma psikologi, dan gangguan komposisi kimia dan biologi otak.

2. Kemurungan kronik (dysthymia)

Jenis kemurungan lain yang paling kerap didiagnosis adalah kemurungan kronik. Tidak seperti kemurungan utama, kemurungan kronik biasanya dialami selama dua tahun atau lebih berturut-turut. Walau bagaimanapun, keparahan gejala boleh menjadi lebih ringan atau lebih teruk daripada kemurungan utama.

Kemurungan kronik pada umumnya kurang mengganggu corak aktiviti, tetapi cenderung mempengaruhi kualiti hidup. Contohnya, tidak selamat, terganggu pemikiran, sukar menumpukan perhatian, dan mudah putus asa.

Terdapat banyak pencetus. Bermula dari keturunan, gangguan kesihatan mental lain seperti gangguan bipolar dan kegelisahan, mengalami trauma, mengalami penyakit kronik, dan kecederaan fizikal di kepala.

3. Kemurungan situasi

Kemurungan situasi adalah jenis kemurungan yang tidak terlalu tidak menentu. Biasanya, jenis kemurungan ini dicirikan oleh kemunculan gejala depresi seperti merasa murung dan perubahan corak tidur dan makan apabila terdapat peristiwa yang memberikan tekanan mental yang cukup tinggi.

Secara sederhana, kemunculan gejala kemurungan disebabkan oleh tindak balas otak terhadap tekanan. Pencetus kemurungan situasi berbeza-beza. Ini boleh berkisar dari peristiwa positif seperti perkahwinan atau menyesuaikan diri di tempat kerja baru hingga kehilangan pekerjaan, perceraian, atau perpisahan dari keluarga dekat.

4. Gangguan mood bermusim (gangguan afektif bermusim)

Orang dengan gangguan mood bermusim akan mengalami gejala kemurungan yang berbeza, bergantung pada musim.

Kemunculan gangguan ini berkait rapat dengan perubahan pada waktu musim sejuk atau musim hujan yang cenderung lebih pendek dan cahaya matahari sangat sedikit. Gangguan ini akan bertambah baik dengan sendirinya apabila cuaca lebih cerah dan panas.

5. Gangguan bipolar

Jenis kemurungan ini biasanya dialami oleh orang yang mengalami gangguan bipolar. Dalam gangguan bipolar, pesakit dapat mengalami dua keadaan yang berlawanan, iaitu kemurungan dan mania.

Keadaan mania dicirikan oleh munculnya tingkah laku atau emosi yang meluap-luap. Contohnya perasaan gembira atau takut yang membengkak dan tidak dapat dikawal.

Sebaliknya, kemurungan dalam gangguan bipolar dicirikan oleh perasaan tidak berdaya, putus asa, dan sedih. Keadaan ini juga dapat membuat seseorang mengunci diri di dalam biliknya, berbicara dengan perlahan seolah-olah dia sedang berjalan-jalan, dan tidak mahu makan.

6. Kemurungan selepas bersalin

Kemurungan selepas bersalin berlaku pada wanita beberapa minggu atau bulan setelah melahirkan (postpartum). Kemunculan gejala kemurungan utama pada masa selepas bersalin boleh memberi kesan kepada kesihatan dan ikatan dalaman antara ibu dan bayi.

Kemurungan ini dapat bertahan lama, biasanya sehingga ibu mengalami haidnya lagi setelah melahirkan. Penyebab utama kemurungan postpartum adalah perubahan hormon, di mana hormon estrogen dan progesteron yang cukup tinggi semasa kehamilan menurun secara drastik setelah melahirkan.

7. Kemurungan pramenstruasi

Jenis kemurungan ini juga dikenali sebagai Gangguan Dysphoric Pramenstruasi (PMDD). Keadaan ini berbeza dengan sindrom pramenstruasi (PMS). Kerana PMDD adalah gangguan mood yang serius yang mengganggu keseimbangan emosi dan tingkah laku.

Gejala yang disebabkan termasuk kemunculan kesedihan, kegelisahan, gangguan mood melampau atau sangat mudah marah.

PMDD mungkin disebabkan oleh riwayat kemurungan seseorang sebelumnya dan bertambah buruk apabila perubahan hormon berlaku atau memasuki PMS.