Keibubapaan

Hati-hati, bakteria di kolam renang dapat membuat kanak-kanak dijangkiti

Adakah bermain di kolam merupakan ritual khas untuk anda dan keluarga pada hujung minggu? Sekiranya demikian, anda harus lebih berhati-hati dalam mengawasi anak-anak yang sedang berenang. Sebabnya, terdapat pelbagai jangkitan dan penyakit yang bersembunyi di kolam renang. Jadi apa yang boleh dilakukan untuk mencegah anak-anak daripada dijangkiti bakteria di kolam renang?

Berenang di kolam boleh membuat kanak-kanak dijangkiti

Anda harus lebih mengetahui penularan beberapa penyakit berjangkit kerana akan mudah menyerang si kecil di kolam renang. Berikut adalah pelbagai penyakit di kolam yang boleh menyerang anak kecil anda ketika dia bermain di air.

  • Cirit-birit. Cirit-birit mudah disebarkan melalui air yang tercemar kerana bakteria Cryptosporidium, Giardia, Salmonella, Shigella, Norovirus, dan E.coli. Bakteria dan kuman ini dapat mencemari air kolam jika seseorang yang dijangkiti penyakit ini memasuki kolam.
  • Jangkitan mata, boleh disebabkan oleh virus yang juga merupakan penyebab cirit-birit, sakit tekak, dan selesema.
  • Hepatitis A. Penyakit berjangkit yang menyerang hati dapat menular melalui pencemaran air.

Jangan biarkan kanak-kanak berenang ketika masih memakai lampin

Sekiranya anak anda masih kecil dan menggunakan lampin, maka lebih baik membuang lampin bayi sebelum berenang. Menggunakan lampin di kolam renang - terutamanya lampin yang sudah kotor - akan menjadikan kolam renang tercemar dengan anak anjing.

Belum lagi jika anak anda mengalami cirit-birit, bakteria diare akan mudah menular melalui air. Oleh itu, jika anak anda mengalami penyakit berjangkit seperti cirit-birit, lebih baik jangan berenang terlebih dahulu, sehingga keadaannya pulih.

Tidak ada klorin yang membunuh bakteria dan virus?

Air kolam renang biasanya dicampurkan dengan klorin, yang merupakan bahan kimia yang membunuh bakteria dan kuman. Ya, kolam renang yang terbuka untuk umum biasanya mencampurkan banyak klorin di dalam air kolam. Namun, ini tidak mencukupi untuk menjauhkan si kecil daripada bakteria yang menyebabkan penyakit berjangkit. Sebabnya, klorin mengambil masa sekurang-kurangnya satu jam untuk membunuh dan membuang bakteria.

Contohnya, apabila seseorang yang mengalami cirit-birit memasuki kolam renang, bakteria dari tubuhnya tidak dapat langsung dibunuh oleh klorin. Oleh itu, jika si kecil memasuki kolam dari orang itu, maka tidak mustahil dia akan diserang bakteria ini. Malah beberapa jenis bakteria, memerlukan waktu lebih lama untuk dikeluarkan oleh klorin, misalnya Cryptosporidium.

Lalu, bagaimana cara mencegah anak-anak dari jangkitan akibat bakteria di kolam renang?

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan anak anda daripada dijangkiti kerana pencemaran air kolam:

  • Jangan biarkan anak anda berenang ketika mereka mempunyai penyakit berjangkit, seperti cirit-birit atau hepatitis A.
  • Jangan biarkan si kecil anda berenang ketika dia mengalami luka terbuka, kerana ia akan mudah dijangkiti.
  • Bilas badan si kecil sebelum dan selepas dari kolam.
  • Tanggalkan lampin semasa berenang.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌