Pemakanan

Gandum dan Biji Bebas Gluten untuk Pesakit Penyakit Seliak

Gluten dalam makanan dapat memicu sistem kekebalan tubuh pada orang dengan penyakit seliak untuk merosakkan usus kecil. Jadi, bagi anda yang menderita penyakit seliak, anda harus menjauhi makanan tertentu yang mengandungi gluten. Biji-bijian adalah makanan yang biasanya mengandungi gluten, tetapi tidak semua biji-bijian. Biji apa itu bebas gluten dan masih boleh dimakan oleh penghidap penyakit seliak?

Orang yang menghidap penyakit seliak harus makan makanan bebas gluten

Orang dengan penyakit seliak mempunyai sistem imun yang tidak normal. Sistem ketahanan badannya tidak dapat mengenali gluten sebagai bahan makanan. Jadi, sistem imun pada orang dengan penyakit seliak akan bertindak balas jika protein gluten memasuki badan.

Apabila orang yang menghidap penyakit seliak memakan makanan yang mengandung gluten, vili (tisu kecil) di dalam usus dapat rusak dan menyebabkan keradangan pada lapisan usus. Ini menjadikan usus tidak dapat menyerap nutrien dalam makanan dengan betul. Hasilnya, anda dapat mengalami kekurangan nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh. Pada kanak-kanak kecil, ini tentunya boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan.

Biji-bijian utuh untuk dihindari dengan penyakit seliak

Gluten adalah protein yang biasanya terdapat pada biji-bijian (tetapi tidak semuanya), yang menyukarkan orang dengan penyakit seliak untuk memilih biji-bijian mana yang harus dielakkan. Anda tidak dapat mengelakkan semua biji-bijian ketika anda menghidap penyakit seliak. Kerana biji-bijian adalah sumber makanan yang penting untuk tubuh. Ia mengandungi karbohidrat, pelbagai vitamin dan mineral, dan serat.

Bagi anda yang mempunyai penyakit seliak, anda perlu mengetahui biji-bijian yang mengandung gluten dan yang tidak. Jadi, anda tidak perlu mengelakkan bijirin. Berikut adalah jenis biji-bijian yang harus dielakkan oleh penderita penyakit seliak:

 • Gandum, termasuk dalam bentuk tepung gandum (tepung gandum, tepung durum, tepung, semolina, dan tepung farina), dedak gandum, kuman gandum,
 • Barli
 • Rai (rai)

Mungkin mudah bagi anda untuk mengelakkan gluten dari biji-bijian ini. Walau bagaimanapun, sukar bagi anda untuk mengetahui kehadiran gluten dalam makanan yang diproses. Anda mungkin perlu bertanya makanan apa yang dibuat, dari tepung apa, campuran apa yang harus digunakan, dan seterusnya ketika anda ingin makan makanan yang diproses, seperti biskut, kek, kek, ladu, dan lain-lain. Pastikan makanan yang diproses yang anda makan bebas daripada biji-bijian yang mengandungi gluten atau gluten.

Bagaimana dengan oat?

Oat sebenarnya tidak mengandungi gluten dan tidak berbahaya bagi banyak orang dengan penyakit seliak. Walau bagaimanapun, biasanya proses pengeluaran oat bersentuhan dengan atau tercemar dengan gandum, dari saat penuaian hingga pemprosesan di kilang (dari peralatan yang sama). Jadi, bagi anda yang menderita penyakit seliak dan ingin makan oat, anda harus memilih produk oat dengan tuntutan "bebas gluten" atau "bebas gluten".

Jangan lupa untuk selalu membaca senarai "ramuan" dalam bungkusan produk. Pastikan produk oat atau apa sahaja yang anda beli tidak mengandungi gluten.

Biji-bijian yang dapat dimakan oleh penderita penyakit seliak

Beberapa jenis biji-bijian yang tidak mengandungi gluten dan boleh dimakan oleh anda yang mempunyai penyakit seliak adalah:

 • Nasi putih, merah, atau hitam
 • Sorghum
 • Kacang soya
 • Ubi kayu
 • Jagung
 • Ubi kayu
 • Anak panah atau anak panah
 • Soba
 • Millet
 • Quinoa