Kanser

Cara Penting untuk Mencegah Kanser -

Kanser boleh menyerang sesiapa sahaja. Bermula dari barah darah, seperti leukemia yang biasanya menyerang kanak-kanak, barah payudara yang sering menyerang wanita, dan barah prostat pada lelaki. Walaupun tidak ada cara yang pasti untuk mencegah barah, beberapa gaya hidup sihat dapat membantu menurunkan risiko penyakit ini.

Gaya hidup sihat untuk membantu mencegah barah

Gejala barah yang biasa, seperti demam dan keletihan, disertai dengan gejala tertentu yang sangat membimbangkan. Gejala-gejala ini boleh bertambah buruk dari masa ke masa, mengurangkan kualiti hidup penghidapnya, dan akhirnya boleh membawa maut sekiranya diberikan rawatan barah yang sesuai.

Penyebab utama barah adalah mutasi gen dalam sel. Walau bagaimanapun, risikonya boleh meningkat dengan keadaan di sekitar anda.

1. Berhenti merokok dan jauhkan dari asap rokok

Rokok mengandungi bahan kimia yang membahayakan tubuh, salah satunya meningkatkan risiko barah paru-paru, barah mulut, barah tekak, barah pankreas, dan jenis barah lain.

Penyelidikan mengatakan bahawa asap rokok bersifat karsinogenik (boleh mencetuskan barah). Artinya, bahan kimia dalam rokok dapat menyebabkan keradangan yang dapat merosakkan DNA dalam sel tubuh sehingga sel tidak berfungsi sebagaimana mestinya.

Bahaya asap rokok bukan sahaja bagi pemakainya, orang yang tidak merokok tetapi juga menyedut asap juga berisiko. Cara yang baik untuk mencegah peningkatan risiko barah adalah berhenti merokok secepat mungkin.

Berhenti merokok bukanlah perkara yang mudah. Jadi, kuatkanlah niat anda untuk keluar dari tabiat ini. Cuba hentikan tabiat ini secara perlahan, iaitu mengurangkan jumlah rokok yang biasanya anda merokok sehingga anda cukup kuat untuk tidak merokok sepanjang hari dan sebagainya.

2. Jaga diet yang sihat

Langkah seterusnya untuk mencegah barah adalah menjaga diet yang sihat. Anda perlu tahu bahawa sel-sel di dalam badan anda dapat berfungsi dengan normal kerana pengambilan nutrien dari makanan berkhasiat. Itulah sebabnya, menjaga diet akan mencegah anda dari barah kerana sel-sel tubuh dijaga dengan baik.

Sebaliknya, pilihan makanan yang buruk dapat meningkatkan risiko barah. Klinik Mayo menyebutkan panduan sihat dalam memilih makanan untuk mencegah barah, iaitu:

  • Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari

Selain memakan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari, lengkap dengan biji-bijian dan kacang-kacangan. Cuba cuba ganti pilihan buah dan sayur dan kreatif dengan menu yang sihat agar anda tidak tergoda untuk makan makanan dengan bahan pengawet.

Terdapat beberapa makanan menurut kajian yang berpotensi sebagai pencegahan barah, seperti nanas, teh hijau, kacang soya dan bawang putih.

Nanas dikenal sebagai buah anti-kanser kerana mempunyai sebatian aktif yang dapat menghambat pertumbuhan sel-sel barah, melemahkan sel-sel barah dengan mengganggu protein MUC1, dan memicu sel mati mati diprogram, menurut sebuah penelitian yang diterbitkan dalam jurnal. Terapi Sasaran Onkologi.

Sementara teh hijau dikenali sebagai makanan antikanker kerana mengandungi polifenol, seperti katekin yang dapat menangkal radikal bebas yang menghancurkan sel-sel tubuh.

Pada katekin terdapat epigallocatechin-3-gallate (EGCG) yang berpotensi sebagai bahan anti-barah yang dapat mengurangi risiko barah mulut, barah paru-paru, barah pundi kencing, dan barah esofagus.

Kemudian, satu kajian baru-baru ini juga menunjukkan bahawa pengambilan soya secara sederhana dapat meningkatkan kualiti hidup orang yang menggunakannya, termasuk pesakit barah.

Sebagai pelengkap, pelbagai sayur-sayuran berwarna, seperti bayam, brokoli, wortel juga dapat mencegah barah. Ini kerana nutrien sayur-sayuran dapat melindungi DNA dalam sel dari rusak, merangsang apoptosis, menonaktifkan sebatian karsinogenik, dan menghambat penyebaran sel tumor (metastasis barah).

Selain makanan yang enak, bawang putih ternyata menjadi andalan untuk mencegah barah. Institut Penyelidikan Kanser Amerika menyatakan bahawa bawang putih mengandungi fitokimia, seperti inulin, saponin, allicin, dan flavonoid yang mempunyai sifat anti-barah.

Semua sebatian ini dikaitkan dengan penurunan risiko barah kolorektal kerana ia membantu memperbaiki DNA, mengurangkan keradangan, dan memperlambat pertumbuhan sel barah.

  • Hadkan makanan yang tinggi kalori, lemak, dan proses yang dibakar

Makanan jenis ini cenderung membuat kenaikan berat badan dan kegemukan. Obesiti itu sendiri dapat meningkatkan risiko pelbagai jenis barah kerana menyebabkan keradangan dan memicu sel-sel tubuh menjadi tidak normal. Lebih baik menggunakan minyak yang baik untuk memasak, seperti minyak zaitun.

Anda lebih baik memilih daging segar daripada daging olahan yang tinggi garam dan pengawet. Pastikan anda tidak makan lebih dari 300-350 gram daging merah setiap minggu.

Cara menghidangkan daging atau makanan dengan proses pembakaran, tidak boleh terlalu kerap. Cuba menghidangkan makanan lebih kerap dengan proses memproses tumis, kukus, atau rebus.

  • Kurangkan kebiasaan minum alkohol

Alkohol adalah salah satu jenis minuman yang termasuk dalam senarai karsinogenik. Pakar kesihatan menyimpulkan bahawa terdapat pelbagai kesan alkohol dalam meningkatkan risiko barah.

Kandungan etanol dalam alkohol cenderung merosakkan DNA sel, meningkatkan kadar estrogen dalam darah, dan mengganggu kemampuan tubuh untuk memecah dan menyerap nutrien.

Institut Kanser Nasional mengesyorkan had alkohol harian 350 ml bir atau 147 ml wain. Namun, anda tidak dapat menghentikan kebiasaan ini secara tiba-tiba. Oleh itu, cubalah mengurangkan jumlah alkohol yang anda minum setiap kali.

3. Bersenam secara berkala

Sekiranya diet anda sihat, selesaikannya dengan senaman yang kerap. Dengan cara ini, anda dapat mencegah barah kerana berat badan anda masih terkawal pada bilangan ideal.

Mengekalkan berat badan yang sihat diketahui dapat menurunkan risiko barah prostat dan barah buah pinggang. Anda boleh menggunakan cara untuk mengelakkan barah ini dengan senaman selama 150 minit seminggu.

Anda tidak perlu risau tentang jenis sukan, anda boleh memilih untuk berlari, berjalan, berenang, atau berbasikal. Lakukan senaman jenis ini dalam kombinasi untuk mengelakkan masalah otot.

4. Melindungi kulit dari sinaran matahari

Pendedahan kepada sinaran matahari adalah salah satu penyebab barah kulit. Walaupun begitu, cahaya matahari tidak sepenuhnya buruk bagi tubuh. Sebabnya, cahaya matahari adalah sumber vitamin D terbesar, selain makanan dan makanan tambahan.

Vitamin D diketahui dapat merangsang kematian sel (apoptosis), mencegah pertumbuhan sel yang tidak normal dan pembentukan tumor. Nah, untuk mendapatkan khasiat vitamin D untuk mencegah barah, anda boleh berjemur setiap pagi selama 10 hingga 15 minit.

Namun, untuk mengelakkan sinaran yang merosakkan sel kulit dan menyebabkan barah kulit, anda perlu menggunakan pelindung matahari ketika anda berada di luar rumah selepas pukul 10 pagi.

Gunakan pelindung matahari setiap 2 jam. Untuk lebih selamat, anda boleh menggunakan perlindungan lain, seperti topi, jaket, atau payung untuk melindungi kulit anda dari cahaya matahari langsung.

5. Dapatkan vaksin untuk mencegah barah

Cara untuk mencegah barah yang perlu anda lakukan seawal mungkin adalah vaksinasi. Kanser hati mempunyai risiko tinggi terjadi pada orang yang dijangkiti virus hepatitis B. Selain itu, vaksin HPV juga dapat diberikan kepada anak perempuan berusia 11 tahun dan anak lelaki berusia 12 tahun.

Vaksin HPV mencegah jangkitan dengan virus papillomavirus manusia, yang biasanya menular secara seksual dan boleh menyebabkan barah serviks dan barah sel skuamosa di kepala dan leher.

6. Pertimbangkan untuk mengambil pil kawalan kelahiran

Sumber: Garis Kesihatan

Mencegah barah bagi wanita boleh dilakukan melalui pil kawalan kelahiran. Kajian menunjukkan bahawa terdapat penurunan 30% risiko kanser endometrium pada wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran. Risiko juga dikurangkan pada kanser ovari sebanyak 30-50 persen dan barah kolorektal sebanyak 15-20 persen.

Walaupun begitu, anda harus berjumpa doktor sebelum menggunakan pil kawalan kelahiran. Sebabnya, orang yang berisiko tinggi mendapat barah payudara dan barah serviks, lebih baik mengelakkan penggunaan pil perancang ini.

7. Elakkan perkara yang berisiko

Mencegah barah boleh dilakukan dengan mengelakkan tingkah laku berisiko yang boleh menyebabkan jangkitan dan akhirnya meningkatkan risiko penyakit. Inilah yang boleh anda lakukan:

  • Amalkan seks selamat

Dalam kebanyakan kes, barah serviks dikaitkan dengan jangkitan dengan HPV (human papillomavirus) yang ditularkan melalui aktiviti seksual. Bagaimana untuk mencegah penularan virus yang dapat meningkatkan risiko barah ini, anda mesti menerapkan amalan seks yang selamat.

Anda mesti menggunakan perlindungan, seperti kondom dan tidak boleh mempunyai pelbagai pasangan. Sentiasa jaga kebersihan dan periksa kesihatan organ intim anda dengan kerap.

  • Jangan berkongsi jarum

Penularan virus hepatitis B dan C dapat meningkatkan risiko barah hati. Salah satu cara penularan virus ini adalah dengan berkongsi jarum. Aktiviti ini kemungkinan besar berlaku semasa menggunakan ubat haram.

8. Lakukan pemeriksaan barah untuk pengesanan awal

Pengesanan awal adalah cara untuk mencegah barah dengan melakukan pemeriksaan kesihatan. Dengan cara ini, doktor dapat menemui embrio sel-sel abnormal di dalam badan yang tidak menunjukkan simptom barah. Selain itu, pemeriksaan juga dapat mengesan barah sebelum merebak terlalu banyak dan sukar disembuhkan.

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan dalam menerapkan kaedah pencegahan barah ini, iaitu:

  • Ketahui sejarah keluarga, sama ada seseorang pernah menghidap barah

Penting untuk mengetahui sejarah perubatan keluarga anda. Tujuannya, agar anda lebih berwaspada sekiranya ada salah seorang ahli keluarga anda yang menghidap barah. Sejarah keluarga adalah faktor risiko untuk semua jenis barah.

Sebagai contoh, barah payudara telah terbukti diturunkan kepada generasi sebelumnya. Walaupun barah lain belum terbukti. Oleh itu, jika anda mengetahui sejarah keluarga anda kepada datuk dan nenek anda, bahkan datuk dan nenek, ini boleh menjadi 'peringatan' untuk anda.

  • Ketahui ujian perubatan yang sesuai

Untuk pengesanan barah awal, pemeriksaan yang anda pilih mestilah sesuai dan lakukan secara berkala. Sebagai contoh, ujian mamografi untuk barah payudara boleh dimulakan pada wanita berusia lebih dari 40 tahun.

Wanita berumur 45-54 tahun perlu menjalani ujian mamografi setiap tahun. Manakala wanita berumur 55 tahun ke atas perlu menjalani mamogram setiap 2 tahun. Terdapat juga ujian pap smear untuk pencegahan barah serviks yang boleh dimulakan pada usia 21 hingga 65 tahun, setiap 3 atau 5 tahun.

Kemudian, terdapat juga imbasan CT dosis rendah (imbasan CT dos rendah) bagi orang yang berisiko tinggi terkena barah paru-paru. Cadangan ini khas untuk mereka yang berumur 55-74 tahun, masih perokok atau bekas perokok dan telah berhenti dalam 15 tahun terakhir.