Gigi dan Mulut

Fungsi Air liur: Mencerna Makanan Untuk Mencegah Mulut Kering

Adakah anda tahu apa fungsi air liur? Air liur bukan sekadar air liur yang mengeringkan dan menghias bantal setelah bangun tidur. Sekiranya ya, anda akan mendapat jawapan untuk soalan anda di sini.

Apa itu air liur?

Air liur, air liur, atau slobber, dalam istilah perubatan yang dikenali sebagai air liur. Air liur adalah cecair jernih yang dihasilkan oleh kelenjar air liur, organ kecil di bahagian dalam setiap sisi pipi, di bahagian bawah lidah, dan di bawah rahang di bahagian paling depan mulut. Kelenjar air liur menghasilkan sekitar 2 hingga 4 liter air liur setiap hari.

Meskipun namanya air, air liur tidak hanya terbuat dari air tetapi juga mengandung lendir, protein, mineral, dan enzim yang disebut amilase.

Apa fungsi air liur?

1. Membantu proses pencernaan makanan

Kelenjar air liur menghasilkan air liur untuk melembabkan dan melarutkan makanan, menjadikannya lebih mudah dicerna. Sebelum makanan masuk ke dalam perut, air liur memecah makanan dengan bantuan enzim amilase yang membantu kanji memecah di dalam mulut. Air liur juga membantu anda menelan makanan dengan menjadikannya lembap dan lembut sehingga dapat meluncur ke kerongkong anda dengan lebih mudah.

2. Bersihkan dan lindungi mulut

Air liur dapat membersihkan bahagian dalam mulut, serta membilas gigi agar tetap bersih. Enzim dalam air liur juga membantu melawan jangkitan di mulut.

3. Mencegah kerosakan gigi dan gusi

Satu kajian menunjukkan bahawa air liur dapat membantu melindungi daripada penyakit gusi dan kerosakan gigi. Gigi anda ditutup dengan lapisan air liur nipis yang membantu melindungi daripada bakteria. Terdapat agen antimikrob dalam air liur yang membantu membunuh bakteria.

Fungsi air liur yang melapisi setiap gigi membantu memecah sisa makanan tersangkut dan boleh menyebabkan kerosakan gigi. Air liur juga membawa mineral yang membantu membina semula enamel gigi. Air liur juga dapat meneutralkan asid di mulut semasa dan selepas makan yang memecah enamel gigi.

4. Mencegah mulut kering

Fungsi air liur dapat mengelakkan mulut kering. Seiring bertambahnya usia, kita juga kurang mengeluarkan air liur. Ini menyebabkan mulut kering, atau xerostomia. Oleh itu, untuk menghasilkan air liur, anda boleh mengunyah permen karet tanpa gula, makan sesuatu, atau minum air.

Bagaimana jika pengeluaran air liur rendah?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini bahawa air liur dapat mencegah mulut kering atau mulut kering xerostomia. Oleh itu, jika kelenjar air liur hanya menghasilkan sedikit air liur, maka anda berisiko terkena air liur xerostomia.

Mulut kering juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti sindrom dan diabetes Sjögren atau pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti alergi, tekanan darah tinggi, kemurungan, dan banyak lagi. Selain itu, jika anda mengeluarkan air liur yang lebih sedikit, anda cenderung mengalami masalah tertentu, seperti penyakit gusi dan kerosakan gigi. Anda boleh mendapat lebih banyak jangkitan dari bakteria, ragi, dan kulat. Anda juga mungkin sukar menelan dan mencerna makanan.