Kesihatan Seksual

Bolehkah Akar Maca Meningkatkan Keghairahan Seksual?

Makanan tambahan Maca root atau maca root digunakan sebagai tonik herba untuk lelaki. Sebenarnya, akar maca telah lama digunakan sejak dua ribu tahun yang lalu oleh lelaki Inca kuno untuk meningkatkan gairah seksual. Adakah benar bahawa suplemen akar maca adalah ubat tahan lama yang terbukti berkesan? Inilah yang dikatakan oleh doktor.

Apa yang mengandungi root maca?

Maca adalah tumbuhan rimpang yang serupa dengan keladi, yang mempunyai nama Latin lepidium meyenii. Habitat asli maca adalah pergunungan Andes di Peru, Amerika Selatan.

Umumnya, akar maca dikeringkan dan dimakan dalam bentuk serbuk, tetapi terdapat juga dalam bentuk kapsul dan bentuk minuman cair. Rasa akar maca serupa dengan kacang.

Dalam 100 gram serbuk akar maca mengandungi 14.3 gram protein, 285 mg vitamin C, 250 mg kalsium, dan 14.8 mg zat besi.

Berkat kandungan nutrisi tinggi ini, akar maca dilaporkan berguna untuk mengurangkan gejala PMS dan menopaus pada wanita untuk mempertajam ingatan.

Akar Maca juga mengandungi pelbagai polifenol yang baik untuk mengatasi pendedahan radikal bebas di dalam badan.

Adakah suplemen akar maca benar-benar berkesan dalam meningkatkan dorongan seks lelaki?

Tuntutan pasaran bahawa suplemen akar maca dapat menjadikan lelaki tahan lama di ranjang telah disokong oleh beberapa kajian.

Satu kajian tinjauan dari tahun 2010 yang mengumpulkan data dari empat kajian secara rawak dengan sejumlah 131 peserta menemui bukti bahawa akar maca berkesan dalam meningkatkan dorongan seks lelaki setelah dimakan sekurang-kurangnya enam minggu.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Etnofarmakologi mendapati bahawa akar maca meningkatkan prestasi seks dan kesuburan tikus jantan setelah 15 hari.

Selanjutnya, kajian diteruskan dengan memberi suplemen akar maca kepada 25 lelaki yang mempunyai masalah mati pucuk yang ringan dibandingkan dengan 25 lelaki dengan keadaan yang sama yang mengambil pil plasebo atau pil kosong.

Selepas 12 minggu, lelaki yang mengambil ekstrak akar maca mengalami peningkatan prestasi seksual yang lebih dramatik.

Terdapat juga beberapa bukti kecil yang melaporkan bahawa akar maca membantu meningkatkan kesuburan lelaki dengan meningkatkan pengeluaran jumlah sperma dan meningkatkan kualitinya.

Beberapa kajian kecil juga mendapati bahawa akar maca membantu meningkatkan tenaga dan stamina.

Walau bagaimanapun, pakar kesihatan masih ragu-ragu dengan kesimpulan ini. Lebih banyak bukti saintifik masih diperlukan dan dalam skala besar untuk menyokong teori keberkesanan suplemen maca untuk kecergasan lelaki.

Adakah terdapat kesan sampingan makanan tambahan akar maca?

Melaporkan dari WebMD, Kalthleen Zelman, MPH, RD, peneraju pemakanan di WebMD, mendedahkan bahawa setakat ini tidak ada yang melaporkan kesan sampingan dari penggunaan suplemen akar maca.

Namun, pengedaran dan penggunaan suplemen herba tidak diatur oleh FDA, badan pengawas makanan dan ubat di Amerika Serikat, dan juga oleh BPOM di Indonesia.

Ini menjadikan jaminan keselamatan dan risiko kesan sampingan suplemen akar maca tidak diketahui dengan pasti.

Keberkesanan suplemen maca setakat ini hanya dapat dibuktikan melalui eksperimen pada haiwan makmal atau percubaan kecil pada manusia.

Hasil eksperimen ini sering digunakan sebagai asas bahawa ubat-ubatan herba dapat menyembuhkan pelbagai penyakit. Sebenarnya, kesannya tidak semestinya dapat dilihat pada khalayak umum.

Di samping itu, setiap pengeluar akan mencampurkan produk mereka dengan dos dan ramuan yang berbeza sehingga boleh menyebabkan pelbagai faedah dan risiko kesan sampingan bagi setiap orang.

Banyak produk tambahan yang tidak mempunyai izin pengedaran BPOM atau tidak sah. Untuk itu, anda sebagai pengguna mesti lebih bijak dalam memilih dan membeli ubat-ubatan herba yang selamat.

Dilaporkan dari Men's Health, Jamin Brahmbhatt, MD, ahli urologi di Orlando Health, berpendapat bahawa akar maca boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat, tetapi tidak dapat digunakan sebagai satu-satunya andalan sebagai cara bertahan lama di tempat tidur.