Kesihatan

3 Cara Mematikan Kasut Berukuran Besar agar Selesa Dipakai

Takut akan kesempitan adalah sebab kebanyakan orang memilih kasut yang lebih besar daripada ukuran kaki mereka. Sebenarnya, kasut yang terlalu besar boleh menyebabkan rasa tidak selesa ketika dipakai. Sekiranya anda sudah membeli kasut yang terlalu besar, bolehkah kasut itu digunakan? Bagaimana anda mengakali kasut yang terlalu besar agar tetap selesa?

Masalah yang timbul kerana memakai kasut yang besar?

Bukan sahaja tidak selesa, memakai kasut yang terlalu besar juga boleh menimbulkan pelbagai masalah. Kasut yang terlalu besar menjadikan langkah anda canggung. Ukuran kasut ini yang tidak sesuai dapat membuat anda rentan tersandung, malah jatuh.

Kasut longgar juga dapat membuat kuku kaki tersandung ke depan setiap langkah. Kesannya, kuku anda boleh melepuh dan menghitam. Dalam beberapa kes, geseran dan kesan pada kuku kaki boleh menyebabkan bunion, yang merupakan penampilan benjolan tulang di jari kaki.

Anda pasti tidak berlaku demikian, bukan? Baiklah, anda perlu memeras otak anda untuk mencari jalan untuk mengakali kasut yang terlalu besar agar mereka selesa dipakai. Namun, jangan memaksa kehendak anda jika perbezaan antara ukuran kasut dan kaki anda cukup besar.

Cara mengakali kasut yang terlalu besar sehingga tidak selesa dipakai

Selagi perbezaan ukuran kasut dengan kaki tidak terlalu besar, anda masih boleh mengalahkannya. Ikuti beberapa cara untuk mengakali sehingga anda boleh memakai kasut yang longgar, bukan hanya memaparkannya di rak kasut.

1. Pakai stoking tebal atau sarung kaki lipat

Memakai stoking bukan sahaja dapat mencegah bau kaki, tetapi juga mencegah kulit melepuh akibat geseran. Bukan itu sahaja, anda boleh memilih stoking yang lebih tebal sehingga kasut tidak lagi terlalu besar.

Selain memilih stoking yang lebih tebal, anda juga boleh melipat stoking. Pilih stoking yang berukuran lebih panjang. Kemudian, masukkan kaki hanya separuh, jangan sampai akhir. Kemudian lipat kaus kaki anda ke bawah untuk melangkah. Cara mengatasi kasut yang besar ini bertujuan untuk meningkatkan jumlah kaki.

Namun, anda perlu berhati-hati menggunakan kaedah ini. Sebabnya, stoking tebal cenderung menyebabkan kaki berpeluh. Dalam jangka masa panjang, keadaan kaki dan kasut menjadi lembap. Kulat kaki dapat membiak dengan cepat dan menyebabkan jangkitan.

Oleh itu, jangan lupa menanggalkan kasut anda setiap saat sehingga kulit di kaki anda dapat bernafas. Pastikan kaki, stoking dan kasut anda bersih.

2. Tambahkan alas kaki

Selain memakai stoking, anda juga boleh memasukkan bahagian depan kasut dengan tisu, surat khabar, atau busa. Cara mengakali kasut yang terlalu besar dapat mengelakkan kuku kaki anda memukul bahagian depan kasut.

Peraturannya sama, anda juga perlu menanggalkan kasut supaya kulit dapat bernafas. Jangan lupa menukar tisu atau surat khabar sekerap mungkin dan pastikan kaki dan kasut anda sentiasa bersih.

3. Gunakan sol tambahan di dalam kasut

Sumber: Angin Kaki

Cara seterusnya untuk mengakali kasut yang terlalu besar adalah dengan menggunakan tapak kaki tambahan. Walau bagaimanapun, sol ini tidak ditambahkan ke bahagian bawah kasut, tetapi bahagian dalam kasut (insole). Dengan cara itu, lapisan tapak kaki akan mengurangkan ruang kasut yang besar.

Anda boleh mendapatkan sol tambahan di kedai kasut atau kasut. Bawa kasut anda ketika anda membelinya, supaya anda tidak salah memilih ukuran telapak yang betul.