Pemakanan

Pelbagai Khasiat dan Makanan Mengandungi Omega-6

Asid lemak omega-6 merangkumi asid lemak tak jenuh ganda yang diperlukan oleh tubuh sebagai komponen sel dan penghasilan tenaga. Tubuh tidak dapat membuat nutrien ini, jadi anda perlu mendapatkannya dari makanan yang mengandungi omega-6.

Pelbagai makanan yang mengandungi omega-6

Asid lemak omega-6 adalah asid lemak tak jenuh yang banyak terdapat dalam sumber sayuran, terutama dalam bentuk minyak. Di samping itu, anda boleh mendapatkan nutrien ini dari beberapa sumber makanan haiwan, baik yang semula jadi maupun yang diproses.

Makanan yang dikelaskan sebagai tidak sihat seperti makanan ringan, makanan segera, makanan ringan, kue kering, dan daging tinggi lemak juga boleh mengandungi asid lemak omega-6.

Namun, akan lebih baik jika anda memilih sumber omega-6 yang berkualiti dan sihat. Berikut adalah beberapa contoh makanan yang mengandungi banyak omega-6 dan jumlah per 100 gram.

 • Minyak safflower (75 gram)
 • Minyak walnut (53 gram)
 • Minyak kacang soya (50 gram)
 • Mayonis (40 gram)
 • Mentega (37 gram)
 • Biji bunga matahari (34 gram)
 • Biji wijen (20 gram)
 • Biji labu (20 gram)
 • Mentega kacang (12.3 gram)
 • Daging sapi (300 miligram)
 • Tahu (4,339 miligram)
 • Sosej (4.000 miligram)
 • Telur (3,500 miligram)

Makanan yang mengandungi asid lemak omega-6 tidak terhad kepada pilihan di atas. Anda juga boleh mendapatkan nutrien ini dalam jumlah kecil dari ayam, minyak anggur, minyak canola, minyak rami, dan beri acai.

Had selamat untuk pengambilan sumber makanan omega 6

Tubuh memerlukan asid lemak omega-6 untuk pelbagai kegunaan. Antaranya untuk membentuk struktur dan fungsi sel, mengatur aktiviti gen dalam sel, dan membantu perkembangan otak pada janin dan kanak-kanak.

Walaupun penting, makan makanan yang mengandungi omega-6 berlebihan juga boleh membahayakan kesihatan. Pengambilan sejumlah besar dapat meningkatkan risiko keradangan dan penyakit yang berkaitan dengan keadaan.

Had selamat untuk pengambilan omega-6 setiap hari berbeza dari orang ke orang. Pengambilan harian yang disyorkan untuk lelaki berumur 19-50 tahun adalah 17 gram sehari, sementara wanita yang berumur sama memerlukan 12 gram sehari.

Pengambilan yang melebihi cadangan harian kerana memakan makanan yang mengandungi omega-6 tidak berbahaya jika berlaku sekali-sekala.

Walaupun begitu, kelebihan omega 6 dalam jangka panjang dapat meningkatkan tekanan darah dan mencetuskan pembentukan plak yang menjadi penyebab strok dan serangan jantung.

Mencegah masalah kesihatan kerana berlebihan omega-6

Omega-6 mempunyai sifat pro-radang, yang bermaksud memicu keradangan. Itulah sebabnya, selain makan makanan yang mengandungi omega-6, anda juga disyorkan untuk mengambil asid lemak omega-3 yang berfungsi sebagai sebatian anti-radang.

Nisbah antara omega-3 dan omega-6 mungkin berbeza, bergantung pada keadaan kesihatan anda. Walau bagaimanapun, nisbah yang disyorkan umumnya adalah 4: 1. Contohnya, pengambilan 10 gram omega-6 dalam sehari perlu disertai dengan pengambilan 40 gram omega-3.

Pengambilan makanan yang mengandungi omega-6 akan memberikan banyak faedah untuk kesihatan anda. Walau bagaimanapun, pengambilan omega-6 yang jauh melebihi had selamat boleh memudaratkan kesihatan.

Hadkan penggunaan pelbagai minyak sayuran yang mengandungi jumlah omega-6 yang tinggi. Di samping itu, perbanyakkan makan makanan sumber omega-3.

Kaedah ini berguna agar anda dapat memperoleh kelebihan omega-6 tanpa perlu risau tentang kesan sampingan kerana pengambilan berlebihan.