Kesihatan kulit

5 Cara Mengurangkan Garisan Halus di Muka -

Garisan halus di wajah muncul secara beransur-ansur seiring bertambahnya usia, dan ini tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak ubat yang berkesan untuk mengurangkan garis-garis halus pada wajah yang boleh anda lakukan di rumah. Ada apa-apa?

Pelbagai cara semula jadi untuk mengurangkan garis-garis halus di wajah

Berikut adalah beberapa cara semula jadi yang dapat membantu mengurangkan garis halus di wajah anda:

1. Buat pencuci muka dari susu segar dan madu

Madu mengandungi bahan pelembap dan mampu menyerap dan mengekalkan kelembapan pada kulit. Ini akan meningkatkan keanjalan kulit dan mengurangkan kedutan wajah. Manakala asid laktik dalam susu segar mampu membersihkan debu yang melekat pada liang pori. Hasilnya, kulit wajah akan dapat menghasilkan lebih banyak kolagen secara semula jadi.

2. Mencegah penumpukan kulit mati dengan air lemon dan toner gula

Asid glikolik dalam gula membantu menjana semula kulit yang rosak. Asid sitrik lemon mempunyai kesan "kertas pasir" yang dapat menghilangkan sel kulit mati dengan lembut untuk menjadikan kulit wajah lebih lembut. Vitamin C dalam lemon juga menyumbang kepada proses pengeluaran kolagen pada kulit.

3. Gunakan topeng muka dari putih telur

Putih telur mengandungi astringen yang menjadikan kulit wajah lebih kencang. Putih telur mempunyai kesan cepat tetapi sementara.

4. Pantau diet anda untuk membantu mengurangkan garis-garis halus di wajah

Beberapa makanan mengandungi bahan yang membantu memperbaiki keadaan kulit wajah. Perkara berikut mesti dipenuhi:

  • Makanan yang kaya dengan antioksidan: Antioksidan dapat melawan radikal bebas yang bertanggungjawab menyebabkan masalah kulit, termasuk pembentukan kedutan pada kulit wajah. Makan makanan yang kaya dengan antioksidan, seperti blueberry.
  • Vitamin: Banyak vitamin mempunyai antioksidan dua kali lebih banyak. Vitamin B kompleks terdapat dalam daging, telur, dan biji-bijian. Vitamin A, C, dan E biasanya terdapat dalam buah-buahan segar dan sayur-sayuran berdaun. Badam juga mengandungi vitamin E yang tinggi.
  • Coklat: Makan banyak coklat. Coklat gelap yang mengandungi sekurang-kurangnya 72% koko yang mengandungi antioksidan. Dan coklat ini juga mengandungi epicatechins dan catechins, yang dapat membantu melindungi kulit dari kesan berbahaya dari sinar UV.
  • Makanan Omega-3: Makan makanan yang mengandungi asid lemak Omega-3, seperti salmon dan ikan air laut yang lain. Asid lemak ini membantu membekalkan air ke kulit.

5. Urut muka untuk menghilangkan kedutan

Urutan wajah yang cepat selama beberapa minit boleh menyebabkan kulit menjadi kencang. Fokus untuk mengurut kelenjar getah bening untuk membuang lebihan air dari wajah. Ulangi senaman wajah secara berkala untuk mencapai hasil terbaik.

Ikut langkah-langkah ini:

  • Gunakan jari telunjuk dan tengah anda untuk mengurut dengan gerakan bulat.
  • Mulakan di bawah telinga dan lakukan sehingga leher dan tulang selangka.
  • Kemudian, bergerak dari kawasan di bawah dagu, di bawah rahang, dan ke arah telinga.
  • Urut kulit dari hujung dalam hingga telinga luar.
  • Pindah ke pelipis dan urut di bahagian muka.

Sekiranya anda menjalani kehidupan yang sihat, ini akan mengurangkan garis-garis halus di wajah. Mari mulakan kaedah di atas secepat mungkin.