Kesihatan mata

Mata Minus Anda Lebih 8? Hati-hati dengan Risiko Detasmen Retina Kerana Ablasi

Berapakah skor minus gelas anda? Anda harus mula mempertimbangkan menjalani LASIK jika minus anda tinggi. Sebabnya, semakin tinggi tolak anda, semakin tinggi risiko retina melepaskan diri dari bola mata. Keadaan ini disebut retina detasmen, yang boleh menyebabkan penglihatan kabur secara tiba-tiba - bahkan mungkin buta tiba-tiba. Detasmen retina adalah kecemasan perubatan. Risiko detasmen retina didapati paling tinggi pada mata minus 8 tahun ke atas. Macam mana boleh jadi?

Apakah detasmen retina?

Retina adalah lapisan sel nipis yang terletak di bahagian belakang bola mata yang bertanggungjawab menangkap cahaya. Cahaya yang diterima akan merangsang saraf optik untuk memprosesnya menjadi isyarat elektrik yang akan dihantar ke otak sehingga kita dapat melihat gambarnya.

Fungsi retina lebih kurang sama dengan fungsi filem atau sensor pada kamera. Sensor kamera berfungsi untuk menangkap cahaya, kemudian menerjemahkannya menjadi gambar. Apabila sensor kamera rosak, gambar yang dihasilkan akan terganggu atau bahkan tidak ada gambar sama sekali. Begitu juga jika retina mata rosak. Akibatnya, penglihatan anda akan kabur dan anda mungkin tidak dapat melihat sama sekali.

Anatomi mata (sumber: glaucoma.org)

Detasmen retina adalah keadaan di mana bahagian retina melepaskan diri dari tisu sekitarnya di belakang bola mata. Detasmen retina menyebabkan penglihatan kabur secara tiba-tiba. Ia juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti kilatan cahaya seperti lampu kilat kamera, berkelip berterusan, tirai kelabu yang menutup sebahagian penglihatan, pelampung, dan kebutaan secara tiba-tiba.

Abses retina lebih kerap berlaku pada orang dewasa yang lebih tua. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dan orang dewasa muda yang mempunyai mata minus tinggi atau rabun jauh sudah sangat parah, terutama berisiko tinggi untuk mengalami ini.

Mengapa semakin tinggi mata minus, risiko detasmen retina meningkat?

Penglihatan dekat berlaku apabila bola mata terlalu panjang atau kornea melengkung terlalu curam, sehingga cahaya yang seharusnya jatuh tepat di retina berada di depan retina mata.

Orang yang mempunyai rabun jauh (skor minus mencapai 8 atau lebih) berisiko tinggi untuk melepaskan retina. Ini disebabkan oleh peningkatan pemanjangan bola mata ke depan yang seterusnya menipis retina periferal secara paksa.

Penipisan lapisan retina ini dari masa ke masa boleh menyebabkan retina terkoyak sehingga vitreous (cecair di tengah bola mata) akan meresap ke celah antara retina dan lapisan di belakangnya. Cecair ini kemudian mengumpul dan menyebabkan seluruh lapisan retina terlepas dari pangkalnya.

Risiko detasmen retina pada rabun jauh yang teruk boleh menjadi 15-200 kali lebih tinggi daripada pada orang dengan penglihatan normal.

Selain mata minus tinggi, apa penyebab detasmen retina?

Beberapa sebab yang boleh menyebabkan retina robek, termasuk:

  • Retina menipis dan menjadi lebih rapuh seiring bertambahnya usia
  • Kecederaan mata
  • Komplikasi diabetes
  • Pengurangan pengeluaran cecair vitreous, jadi vitreous akan menyusut. Pengecutan vitreus ini menarik retina dari pangkalnya, menyebabkan terkoyak.

Selain mata minus, ada beberapa faktor lain yang meningkatkan risiko seseorang mengalami detasmen retina, iaitu:

  • Pernah mengalami detasmen retina sebelum ini.
  • Mempunyai ahli keluarga dengan detasmen retina.
  • Pernah menjalani pembedahan mata atau kecederaan mata yang serius.
  • Mengalami penyakit atau keradangan mata yang lain.

Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami gejala detasmen retina atau mempunyai faktor risiko untuk itu, sebelum keadaan bertambah buruk dan merosakkan penglihatan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found