Kesihatan Seksual

Bedwetting Semasa Hubungan Seks: Tanda Normal atau Berbahaya? Apa yang menyebabkannya?

Bedwetting biasanya dialami oleh bayi atau anak kecil yang tidak dapat membuang air kecil sendiri. Tetapi pada hakikatnya, bedwet boleh berlaku pada usia berapa pun. Sebenarnya, tidak jarang orang dewasa membasahi katil secara tidak sengaja semasa melakukan hubungan seks. Adakah ini normal?

Membasahi tempat tidur semasa hubungan seks lebih kerap berlaku pada wanita

Mengompol semasa hubungan seks adalah masalah yang sangat biasa. Namun, hal ini lebih umum terjadi pada wanita dewasa, kerana tubuh lelaki mempunyai mekanisme semula jadi yang mencegah air kencing keluar dari saat ejakulasi.

Lelaki tidak boleh kencing dan ejakulasi pada masa yang sama. Ketika seorang lelaki hendak ejakulasi, bukaan pundi kencingnya ditutup untuk mengelakkan air kencing tidak bercampur dengan air mani.

Tetapi bagi wanita, prosesnya sedikit lebih rumit. Adalah mungkin bagi seorang wanita untuk membuang air kecil dan mengalami orgasme pada masa yang sama.

Akibatnya, sebilangan wanita memilih untuk menangguhkan orgasme untuk mengelakkan basah semasa melakukan hubungan seks. Hampir 60 peratus wanita telah mengalami sekurang-kurangnya satu kali tidur ketika melakukan hubungan seks seumur hidup mereka.

Dorongan untuk kencing semasa melakukan hubungan seks mungkin disebabkan oleh tindak balas bingung badan kerana menerima banyak rangsangan di tempat yang paling sensitif.

Lokasi klitoris dan bukaan faraj sangat dekat dengan bukaan pundi kencing (uretra).

Semasa hubungan seks, jari, zakar, atau mainan seks yang digunakan untuk merangsang secara tidak sengaja dapat memberi tekanan pada pundi kencing wanita. Walau bagaimanapun, membasahi tempat tidur semasa hubungan seks bukanlah ejakulasi wanita.

Membasahi tempat tidur semasa seks dan ejakulasi wanita adalah dua perkara yang berbeza

Ejakulasi wanita sering disebut sebagai squirting. Squirting adalah cairan ejakulasi wanita yang serupa dengan air mani lelaki, tetapi lebih nipis, yang keluar dari lubang pundi kencing.

Walaupun keluar dari saluran kencing, cairan ini bukan air kencing kerana tidak mengandung urea, kreatinin, atau asam urat yang biasanya terdapat dalam air kencing.

Cecair ejakulasi wanita juga bukan pelincir semula jadi untuk dinding wanita.

Cecair squirting mengandungi ciri khas plasma prostat yang berasal dari kelenjar Skene, yang lebih kurang berfungsi sebagai kelenjar prostat wanita.

Ejakulasi pada wanita biasanya merupakan hasil rangsangan berterusan dari titik-G. Oleh itu, menekan kawasan G-spot juga akan mempengaruhi kelenjar Skene.

Ia berbeza dengan cecair yang anda keluarkan semasa membasahi tempat tidur semasa melakukan hubungan seks. Cecair yang keluar sebenarnya adalah air kencing, sama seperti ketika anda kencing.

Sebab mengapa bedwet berlaku semasa hubungan seks masih belum dapat difahami sepenuhnya, tetapi kemungkinan besar disebabkan oleh inkontinensia kencing, pundi kencing yang meradang (cystitis), atau otot leher pundi kencing yang lemah.

Lantai pelvis yang lemah juga boleh menyebabkan pembasahan semasa orgasme.

Dalam beberapa kes, kadang-kadang masalah ini disebabkan oleh ukuran vagina dan zakar yang tidak "sesuai" untuk memudahkan penembusan.

Zakar yang besar kadang-kadang dapat menimbulkan dorongan yang tidak dapat dihentikan untuk kencing pada wanita yang mempunyai bukaan faraj yang lebih kecil.

Posisi seks tertentu kadang-kadang membuat perasaan perlu kencing lebih kuat, misalnya gaya anjing (penembusan dari belakang) dan wanita di atas.

Membasahi tempat tidur semasa hubungan seks yang boleh menjadi gejala penyakit

Mengompol semasa hubungan seks adalah perkara biasa, dan tidak perlu dibimbangkan. Tetapi jika ini berterusan dan jumlah air kencing selalu rendah, hubungi doktor anda.

Ini mungkin menunjukkan bahawa anda mengalami prolaps rahim. Selain itu, jangkitan saluran kencing atau jangkitan yis vagina juga boleh menjadi penyebabnya.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya air kencing anda berbau pelik dan / atau mengandungi selaput putih atau kelabu yang menyerupai keputihan.

Antibiotik mungkin diresepkan oleh doktor anda untuk merawat simptomnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found