Pemakanan

Ketahui Kebaikan dan Kesan Sampingan Erythritol Pemanis Rendah Kalori

Pemanis rendah kalori dianggap lebih sihat dan bermanfaat untuk badan, terutama bagi anda yang suka gula-gula. Salah satu pemanis rendah kalori yang sering digunakan ialah eritritol. Apa faedahnya dan adakah kesan sampingan kepada badan? Lihat jawapannya di sini.

Apa itu eritritol?

Sumber: Kedai Roti Kesihatan

Erythritol adalah sebahagian daripada kelas sebatian yang disebut gula alkohol. Terdapat beberapa alkohol gula yang digunakan oleh pengeluar makanan sebagai pemanis. Ini termasuk xylitol, sorbitol, dan maltitol.

Sebilangan besar alkohol gula ini berfungsi sebagai pemanis rendah kalori dalam produk bebas gula atau bebas gula kurang gula. Sebilangan besar alkohol gula terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran.

Erythritol berbeza dengan alkohol gula yang lain kerana mengandungi lebih sedikit kalori. Tebu mengandungi 4 kalori per gram manakala pemanis xylitol 2.4 kalori per gram. Sementara eritritol mengandungi 0.24 kalori per gram. Ini bermaksud eritritol hanya menyediakan sekitar 6 peratus kalori yang terdapat dalam jumlah gula yang sama.

Adakah pemanis rendah kalori, eritritol selamat?

Secara amnya, eritritol selamat untuk dimakan. Pelbagai kajian mengenai ketoksikan dan kesannya terhadap metabolisme telah dilakukan pada haiwan. Mengonsumsi pemanis rendah kalori ini dalam kuantiti yang banyak dan dalam jangka masa panjang, tidak menunjukkan kesan sampingan yang serius.

Walau bagaimanapun, satu kesan sampingan penggunaan terlalu banyak erythrirol ialah ia boleh menyebabkan masalah pencernaan. Oleh kerana struktur kimianya adalah molekul kecil, 90 peratus eritritol diserap ke dalam usus kecil, kemudian dikeluarkan melalui air kencing (air kencing).

Di usus besar, hanya 10 peratus eritritol yang dapat diserap dan ditapai oleh bakteria semula jadi usus besar, yang menghasilkan gas sebagai produk sampingan. Akibatnya, pengambilan pemanis rendah kalori dalam jumlah besar boleh menyebabkan kembung dan gangguan pencernaan. Malah tergolong dalam kategori serat yang dikenali sebagai FODMAP.

Walau bagaimanapun, eritritol berbeza dengan alkohol gula lain. Sebahagian besarnya diserap ke dalam aliran darah sebelum sampai ke usus besar. Pemanis ini akan mengalir dalam darah sebentar, hingga akhirnya dikeluarkan dalam air kencing.

Kesan sampingan pemanis rendah kalori, eritritol

Dalam jumlah yang sedikit, tidak seperti alkohol gula lain, eritritol tidak menyebabkan pencernaan dan cirit-birit. Terdapat beberapa orang yang melaporkan kesan sampingan seperti cirit-birit, sakit perut, dan sakit kepala setelah memakan sejumlah besar eritritol dalam makanan atau minuman.

Jumlah selamat berbeza dari orang ke orang kerana ini berdasarkan toleransi badan anda. Ada yang mendapati bahawa walaupun alkohol gula dalam jumlah kecil dapat menyebabkan gangguan pencernaan, sementara yang lain harus mengkonsumsi sejumlah besar sebelum mengalami gejala gangguan pencernaan.

Walau bagaimanapun, satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan lebih daripada 50 gram eritritol boleh menyebabkan mual atau perut gemuruh.

Kelebihan erythritol, pemanis rendah kalori

1. Tidak meningkatkan kadar gula dalam darah

Manusia tidak mempunyai enzim yang diperlukan untuk memecah erythritol, jadi pemanis ini diserap ke dalam aliran darah dan kemudian dikeluarkan dalam air kencing.

Ketika orang sihat diberi eritritol, tidak ada perubahan kadar gula darah atau insulin. Tidak ada kesan pada kolesterol, trigliserida atau penanda aras lain.

Bagi seseorang yang mempunyai berat badan berlebihan, diabetes, atau masalah lain yang berkaitan dengan sindrom metabolik, eritritol boleh menjadi alternatif yang baik untuk gula.

2. Dapat mengurangkan risiko penyakit jantung

Kajian yang dilakukan pada tikus dengan diabetes menunjukkan bahawa eritritol bertindak sebagai antioksidan. Ini bermaksud eritritol dapat mengurangkan kerosakan saluran darah yang disebabkan oleh kadar gula darah tinggi.

Kajian lain yang dilakukan pada 24 orang dewasa dengan diabetes tipe 2 mendapati bahawa pengambilan 36 gram eritritol setiap hari selama sebulan dapat meningkatkan fungsi saluran darah, yang berpotensi mengurangkan risiko penyakit jantung.

Malangnya, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuktikan faedah ini. Untuk mengetahui sama ada jenis pemanis rendah kalori ini sesuai untuk anda, berjumpa terus dengan doktor atau pakar pemakanan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found