Kesihatan Seksual

Penting! 5 Usaha Ini untuk Mencegah Penyakit Seksual Yang Boleh Dilakukan

Peredaran pelbagai mitos dan kekurangan maklumat mengenai jangkitan kelamin (STI) alias penyakit kelamin masih merupakan masalah besar yang perlu diselesaikan. Ramai orang berpendapat bahawa IMS hanya berlaku pada kumpulan tertentu, seperti pekerja seks komersial (CSW). Sebenarnya, ini tidak berlaku. Untuk memperbaikinya, saya akan membincangkan pelbagai perkara penting mengenai penyakit kelamin serta pencegahan yang boleh dilakukan.

Setiap orang boleh mendapat penyakit kelamin

Anda perlu memahami bahawa penyakit menular seksual (PMS) bukan sahaja menyerang pekerja seks komersial, tetapi sesiapa sahaja yang aktif secara seksual.

Sebabnya, semua orang yang aktif secara seksual mempunyai risiko mendapat STD kerana penularan terbesar berlaku melalui hubungan intim atau hubungan seksual yang lain.

Ingat, penyakit kelamin tidak hanya menular melalui seks faraj, tetapi juga dapat disebarkan melalui seks dubur dan oral.

Risiko seseorang dijangkiti penyakit kelamin akan lebih tinggi jika dia mempunyai lebih dari satu pasangan seksual. Namun, seseorang yang hanya mempunyai satu pasangan seperti suami dan isteri masih berisiko mendapat penyakit kelamin.

Walaupun anda dan pasangan anda tidak melakukan hubungan seks dengan orang lain, sejarah seksual masa lalu anda juga boleh mempengaruhi anda.

Sekiranya satu pasangan ternyata mempunyai banyak pasangan seksual, dia berisiko dijangkiti penyakit kelamin dari pasangan sebelumnya yang mungkin telah dijangkiti.

Malah, risiko penularan penyakit menular seksual juga boleh berlaku kepada pasangan mereka di masa depan. Penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan, seperti jangkitan yis vagina, bahkan boleh berlaku tanpa melakukan hubungan seks sebelumnya.

Jangkitan ini tumbuh dan berkembang pada orang yang tidak menjaga kebersihan vagina atau mempunyai penyakit yang melemahkan sistem imun, seperti diabetes.

Walaupun ia bukan jangkitan kelamin, risiko mengalami jangkitan yis atau kandidiasis vagina dapat meningkat ketika seorang wanita mulai melakukan hubungan seksual yang aktif.

Oleh itu, anda harus lebih bijak melakukan hubungan seksual. Tanpa usaha pencegahan, risiko penyakit menular seksual (PMS), sama ada dari hubungan intim atau tidak, boleh menyerang sesiapa yang aktif secara seksual.

Langkah yang betul untuk mencegah penyakit kelamin

Untuk mencegah jangkitan kelamin (IMS), secara amnya terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Elakkan hubungan seks sebelum berkahwin

Hubungan seksual melalui vagina, rektum, dan mulut sama-sama berisiko menyebarkan penyakit kelamin.

Oleh itu, elakkan melakukan hubungan seksual sebelum anda berkahwin untuk mengelakkan penyakit kelamin. Lebih-lebih lagi, untuk menukar pasangan tanpa mengetahui dengan pasti sejarah seksual sebelumnya.

Begitu juga, pada remaja yang melakukan persetubuhan terlalu awal, risiko penularan IMS akan meningkat.

Sebabnya, jika organ seks remaja perempuan cedera, kemampuan tisu organ untuk membaiki dirinya sendiri tidak sempurna.

Selain dapat menyebabkan jangkitan kelamin, ia juga berisiko tinggi menyebabkan barah serviks akibat virus HPV.

Sebilangan besar gadis dan remaja lelaki juga tidak memahami cara melakukan hubungan seks yang selamat dan bertanggungjawab. Akibatnya, tanpa pengetahuan yang mencukupi, remaja berisiko tinggi dijangkiti jangkitan kelamin.

Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk memberikan pendidikan seksual sebagai usaha untuk mencegah IMS pada anak-anak.

2. Setia kepada satu pasangan

Walaupun hanya mempunyai satu pasangan, seperti suami dan isteri, masih boleh dijangkiti penyakit kelamin, setia kepada satu pasangan dapat mengurangkan risiko.

Ini kerana hobi pasangan yang saling berhubungan seksual berisiko dijangkiti HIV dan penyakit kelamin lain, terutamanya jika pasangan anda positif menghidap penyakit berjangkit.

Dalam pencegahan penyakit menular seksual, cubalah tetap setia kepada satu pasangan untuk mengurangkan risiko mengalaminya.

3. Dapatkan vaksin HPV

Sebelum anda menjadi aktif secara seksual, mendapatkan vaksin terhadap HPV boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk mencegah penularan penyakit menular seksual.

Vaksin ini dapat melindungi anda dari pelbagai virus HPV yang boleh menyebabkan ketuat genital atau barah serviks.

Sekiranya anda sudah mempunyai virus HPV di dalam badan anda, vaksin ini juga dapat membantu mencegah jenis virus lain yang mungkin menular dari orang lain.

Selain HPV, ada juga jenis vaksin untuk pencegahan PMS lain, seperti vaksin hepatitis.

4. Gunakan kondom

Menggunakan alat kontraseptif, seperti kondom, adalah salah satu cara untuk mencegah penyakit kelamin.

Menurut CDC, kondom lateks dapat melindungi anda dari virus dan bakteria yang menular melalui air mani, cairan vagina, dan darah.

Walaupun tidak 100% berkesan, penggunaan kondom yang betul sangat penting dalam pencegahan STI. Terutama jika anda melakukan hubungan seks dengan orang yang sejarah seksualnya tidak diketahui pasti.

5. Berhati-hati sebelum melakukan rawatan yang menggunakan jarum

Penyakit kelamin tidak hanya disebarkan melalui hubungan seksual. Anda boleh mendapat penyakit ini melalui pelbagai perantara yang mungkin tidak anda jangkakan.

Gabungan pakar obstetrik dan pakar sakit puan di Amerika menjelaskan bahawa anda perlu berhati-hati dengan risiko penularan STD.

Penyakit kelamin boleh menjangkiti anda dengan pelbagai cara, termasuk penggunaan jarum berulang, perjalanan darah semasa hamil, atau mendapatkan tatu.

Untuk pencegahan penyakit menular seksual, selalu pastikan semua barang yang akan dimasukkan ke dalam badan, seperti picagari, benar-benar steril dan tidak pernah digunakan.

Adakah anda memerlukan ujian untuk mencegah penyakit kelamin?

Pada pendapat saya, anda benar-benar perlu melakukan ujian penyakit kelamin jika anda aktif secara seksual. Anda harus berhati-hati jika anda mengalami pelbagai aduan yang dapat menunjukkan gejala penyakit kelamin.

Gejala-gejala ini termasuk munculnya benjolan pada alat kelamin serta sensasi terbakar dan gatal yang tidak hilang dan bahkan boleh menjadi lebih teruk.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, jangan ragu untuk segera berjumpa dengan pakar kulit dan alat kelamin terdekat.

Namun, bukan hanya anda, pasangan anda juga harus diminta untuk bersama-sama melakukan ujian ini. Bagi anda yang ingin berkahwin, menjalani ujian penyakit kelamin dapat membantu mencegah penularan penyakit menular seksual setelah berkahwin.

Ini kerana tidak semua penyakit kelamin menunjukkan tanda yang jelas dan dapat dilihat dengan mata kasar. Biasanya, doktor akan memeriksa penyakit kelamin seperti HIV, hepatitis, dan sifilis.

Tidak perlu malu atau tersinggung untuk memeriksanya kerana ini dilakukan semata-mata untuk kesihatan jangka panjang anda dan pasangan anda.

Singkatnya, pastikan anda mengelakkan penyakit menular seksual dengan mengambil pelbagai langkah pencegahan yang disebutkan sebelumnya.

Di samping itu, cari sebanyak mungkin maklumat mengenai penyakit kelamin untuk mengelakkan kesilapan dan mitos yang mengelirukan.

Sekiranya anda mempunyai aduan atau pertanyaan tertentu, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found