Kanser

Bolehkah Kanser Hati Disembuhkan Sepenuhnya? Inilah Jawapannya •

Kanser hati adalah sejenis barah yang bermula di hati. Seperti jenis barah lain, barah hati adalah keadaan serius yang boleh mengancam nyawa. Namun, dengan rawatan yang betul, anda dapat melegakan penyakit mematikan ini. Namun, adakah barah hati dapat disembuhkan sepenuhnya dan berapa lama jangka hayatnya? Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai perkara ini.

Faktor-faktor yang mempengaruhi pemulihan dan jangka hayat pesakit dengan barah hati

Pada asasnya, jangka hayat penghidap barah hati sangat bergantung pada hasil diagnosis doktor dan pelbagai faktor lain. Bermula dari keadaan kesihatan anda secara keseluruhan, jenis barah hati, jenis rawatan yang akan dijalankan, dan tahap kecergasan pesakit.

Secara amnya, jangka hayat pesakit barah adalah lima tahun selepas diagnosis. Nah, jangka hayat pesakit kanser hati biasanya diukur dengan kebarangkalian untuk bertahan hingga lima tahun. Contohnya, anda memperoleh jangka hayat 30 peratus.

Ini bermakna anda mempunyai peluang 30 persen untuk bertahan selama lima tahun. Walaupun begitu, tidak ada yang dapat memberikan jawapan yang pasti, sama ada barah hati dapat disembuhkan sepenuhnya atau tidak. Namun, keberadaan jangka hayat ini dapat memberikan gambaran tentang tahap kejayaan rawatan yang akan anda lalui.

Jangka hayat berdasarkan keparahan barah hati

Menurut Cancer Research UK, terdapat perbezaan jangka hayat untuk setiap peringkat atau keparahan barah hati. Ini bermaksud, kemungkinan sama ada barah hati dapat disembuhkan sepenuhnya atau tidak juga berbeza bagi setiap tahap.

Setiap jangka hayat untuk setiap peringkat ditentukan berdasarkan dua perkara:

  • Jangka hayat jangka masa rata-rata, iaitu jangka masa dari diagnosis hingga titik di mana beberapa pesakit barah hati masih hidup.
  • Jangka hayat lima tahun, iaitu jumlah pesakit barah hati yang masih bertahan selama lima tahun atau lebih setelah mendapat diagnosis.

Tahap 0

Pada peringkat 0 atau barah hati peringkat awal, jangka hayat median tanpa rawatan lebih dari tiga tahun. Walau bagaimanapun, jika anda menjalani rawatan, jangka hayat boleh meningkat hingga lima tahun atau lebih.

Nah, untuk barah hati pada peringkat awal ini, terdapat beberapa jenis rawatan barah yang boleh anda jalani. Bermula dari pembuangan bahagian hati yang terkena barah, transplantasi hati, atau prosedur perubatan untuk memusnahkan barah, iaitu terapi ablasi.

Stadium A

Bolehkah barah hati disembuhkan sepenuhnya pada tahap A? Tidak ada yang tahu pasti. Walau bagaimanapun, jangka hayat purata yang anda dapat tanpa rawatan adalah kira-kira tiga tahun. Jumlah ini akan bertambah sekiranya anda ingin menjalani rawatan barah hati.

Seperti tahap 0, rawatan barah hati yang boleh anda lakukan termasuk pembedahan untuk membuang sebahagian dari hati anda. Kemudian, ada juga pilihan untuk menjalani pemindahan hati atau prosedur untuk memusnahkan barah dengan terapi ablasi.

Stadium B

Memasuki tahap yang lebih teruk, adakah penyakit hati dapat disembuhkan sepenuhnya? Jangka hayat anda pada tahap ini semakin rendah. Tanpa rawatan, jangka hayat median bagi pesakit barah hati adalah 16 bulan.

Walau bagaimanapun, angka ini dapat meningkat hingga 20 bulan jika anda menjalani rawatan pada tahap ini. Rawatan untuk barah hati tahap B yang boleh anda pilih adalah kemoterapi yang boleh anda hubungi chemoebolisation transarterial atau TACE.

Dalam prosedur ini, doktor akan memberikan ubat kemoterapi yang disuntik terus ke vena. Bukan hanya itu, doktor juga akan menyumbat saluran darah.

Stadium C

Pada tahap ini, jangka hayat pesakit barah hati juga semakin kecil. Sebabnya, tanpa menjalani rawatan, jangka hayat pesakit rata-rata adalah 4-8 bulan. Sementara itu, angka ini dapat meningkat hingga 6-11 bulan jika pesakit menjalani rawatan barah hati.

Selanjutnya, rawatan untuk kanser hati tahap C yang dapat anda jalani adalah penggunaan ubat untuk barah, seperti sorafenib. Walau bagaimanapun, doktor anda juga boleh mengesyorkan agar anda melakukan ujian klinikal terlebih dahulu. Adakah barah hati dapat disembuhkan pada tahap ini? Semua bergantung pada kejayaan rawatan.

Stadium D

Sementara itu, pada tahap ini, barah hati cukup parah dan mengancam nyawa. Jangka hayat pesakit rata-rata kurang dari 4 bulan tanpa rawatan.

Malangnya, pada tahap ini tidak ada kaedah atau prosedur rawatan yang dapat berfungsi dengan berkesan melawan barah. Walaupun begitu, doktor dan pakar perubatan lain akan tetap membantu mengawal gejala barah hati yang muncul pada pesakit.

Oleh itu, tidak pasti sama ada barah hati dapat disembuhkan sepenuhnya atau tidak. Jangka hayat setiap pesakit bukanlah kepastian tetapi ramalan sebagai rujukan oleh doktor dan pesakit.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found