Kesihatan kulit

Mengapa Sebilangan Orang Berpeluh Lebih Mudah? •

Walaupun di bilik yang sama dengan suhu yang sama dan melakukan aktiviti yang sama, dua orang dapat menghasilkan peluh dengan jumlah yang berbeza. Anda mungkin berpeluh lebih senang daripada orang lain. Kadang-kadang, ini boleh menjengkelkan kerana mengurangkan keyakinan dan keselesaan anda. Sementara itu, rakan anda kelihatan santai dan tidak berpeluh seperti anda. Lalu, perkara apa yang boleh mempengaruhi pengeluaran peluh seseorang? Adakah mudah berpeluh dengan teruk tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kesihatan anda? Lihat jawapan di bawah.

Adakah saya berpeluh secara normal?

Setiap orang menghasilkan peluh dalam jumlah yang berbeza. Ini kerana kelenjar peluh di badan setiap orang berbeza. Oleh itu, sukar untuk menentukan dengan tepat berapa banyak keringat yang biasanya dihasilkan oleh tubuh dalam keadaan tertentu. Bagaimanapun, menurut dr. Adam Friedman, pakar kulit di Sekolah Perubatan dan Sains Kesihatan George Washington, seseorang berpeluh berlebihan jika menghasilkan kira-kira empat atau lima kali lebih banyak daripada orang biasa.

JUGA BACA: Apa Artinya Sekiranya Anda Berpeluh Sejuk?

Sebab beberapa orang berpeluh dengan lebih mudah

Berpeluh adalah reaksi tubuh terhadap pelbagai perkara, bukan hanya suhu bilik atau aktiviti fizikal. Jadi, pertimbangkan 5 faktor di bawah. Mungkin salah satunya adalah penyebab anda berpeluh selama ini.

1. Jantina

Lelaki cenderung berpeluh lebih senang daripada wanita. Sebenarnya, wanita mempunyai lebih banyak kelenjar peluh berbanding lelaki. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Strength & Conditioning Research membuktikan bahawa lelaki dan wanita yang minum jumlah yang sama dan bersenam sama kuat sebenarnya menghasilkan jumlah peluh yang berbeza. Purata peluh yang dihasilkan oleh wanita adalah 0.57 liter sejam sementara peluh rata-rata lelaki dicatat pada 1.12 liter sejam.

Ternyata walaupun wanita mempunyai lebih banyak kelenjar peluh, lelaki sebenarnya menghasilkan lebih banyak peluh. Satu kajian yang dilakukan oleh Akademi Sains Poland di Poland berjaya menemui jawapannya. Walaupun wanita tidak banyak berpeluh, badan wanita lebih mampu mengekalkan suhu badan yang normal. Peluh dihasilkan untuk menyejukkan badan apabila suhu badan terlalu panas. Sementara itu, pada wanita peluh yang dihasilkan jauh lebih berkesan untuk mengembalikan suhu badan yang normal. Inilah sebabnya mengapa wanita tidak perlu berkeringat seperti lelaki ketika suhu badan mereka meningkat.

JUGA BACA: Tangan Sejuk? Hati-hati, mungkin inilah penyebabnya

2. Berat

Orang yang berlebihan berat badan atau gemuk cenderung berpeluh dengan lebih mudah. Ini kerana semasa melakukan aktiviti, orang yang mempunyai berat badan berlebihan memerlukan lebih banyak tenaga. Tenaga yang dihasilkan oleh proses metabolik badan menjadi lebih besar. Hasil daripada proses metabolik ini, suhu teras badan akan meningkat. Untuk menyejukkannya, kulit kemudian akan berpeluh. Penjelasan ini juga menyokong faktor sebelumnya, iaitu jantina. Lelaki cenderung mempunyai badan yang lebih besar, dengan berat badan dan jisim otot yang lebih besar. Jadi, jangan terkejut jika lelaki berpeluh lebih banyak daripada wanita.

3. Diet

Kadang kala, diet anda mempengaruhi seberapa banyak peluh yang dihasilkan oleh badan anda. Orang yang kerap minum beberapa cawan kopi setiap hari akan berpeluh dengan lebih mudah. Kerana ia adalah diuretik, kopi dapat mencetuskan sistem rembesan anda, baik melalui air kencing atau peluh. Minuman beralkohol juga diuretik dan dapat meningkatkan pengeluaran peluh anda.

Anda juga berpeluh banyak kerana makan makanan pedas. Ya, makanan pedas dapat meningkatkan suhu badan anda sehingga peluh dihasilkan lebih cepat. Ini kerana makanan pedas yang mengandungi cabai kaya dengan sebatian capsaicin. Kompaun ini bertanggungjawab untuk menghantar isyarat ke otak bahawa anda berada di tempat yang sangat panas.

BACA JUGA: Adakah Makan Makanan Pedas Terlalu Bahaya Untuk Kesihatan?

4. Keadaan psikologi

Sekiranya anda banyak berpeluh tanpa sebab yang jelas, anda mungkin mengalami tekanan, kegelisahan, atau kegelisahan. Berpeluh mudah memang boleh menjadi tanda keadaan psikologi tertentu. Perhatikan jika peluh keluar paling banyak dari ketiak, telapak tangan, dan telapak kaki anda. Selain itu, peluh yang disebabkan oleh emosi atau keadaan psikologi tertentu juga biasanya berbau lebih menyakitkan.

JUGA BACA: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Anda Tertekan

5. Hyperhidrosis

Hyperhidrosis adalah keadaan perubatan yang dicirikan oleh berpeluh berlebihan, yang bahkan boleh mengganggu fungsi harian yang normal. Sebagai contoh, menjadi sukar untuk mengemudi stereng semasa memandu atau tidak selesa ketika menaip pada papan kekunci ( papan kekunci). Keadaan ini dipicu oleh pelbagai perkara, mulai dari kitaran haid atau menopaus, kehamilan, jangkitan, hingga penyakit seperti hipertiroidisme atau hipoglikemia. Hyperdrosis boleh dialami oleh sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang tua.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found