Ubat dan Makanan Tambahan

Ini adalah perbezaan antara ubat yang diambil sebelum dan selepas makan

Perubatan dan makanan mempunyai hubungan istimewa. Tidak hairanlah, apabila anda diberi ubat oleh doktor, doktor pasti akan memberi anda nasihat bahawa anda mengambil ubat tersebut sebelum atau selepas makan. Ini bergantung pada jenis ubat yang anda ambil. Sebenarnya, apa yang membuat peraturan untuk mengambil dadah menjadi seperti itu?

Dadah akan berinteraksi dengan makanan

Dadah dan makanan keduanya memasuki sistem pencernaan anda. Semasa anda makan, organ dan tisu di dalam badan anda akan berfungsi untuk memproses makanan anda di saluran pencernaan. Lebih banyak aliran darah ke organ yang berfungsi memecah makanan, hempedu dilepaskan oleh hati, dan sel-sel di dinding perut melepaskan asid perut untuk memecah makanan. Proses tubuh dalam mencerna makanan ini maka dapat menyokong dan juga menghambat tindakan ubat tersebut.

Oleh itu, penting untuk anda mengikuti arahan semasa anda ingin mengambil ubat anda. Dadah dan makanan boleh bertindak balas. Untuk mengelakkan reaksi ubat dan makanan, anda harus:

 • Ikuti arahan doktor anda mengenai cara mengambil ubat yang harus anda lakukan
 • Periksa arahan penggunaan pada bungkusan ubat
 • Ikut peraturan mesti mengelakkan makanan atau minuman tertentu (jika ada)
 • Minum ubat pada masa yang sama setiap hari
 • Minum ubat dengan segelas air

Mengapa ada peraturan untuk minum ubat selepas makan?

Peraturan mengambil ubat dengan makanan atau selepas makan bermaksud anda mesti minum ubat tersebut dalam masa 30 minit selepas makan. Beberapa ubat (contohnya aspirin dan metformin) harus diambil selepas makan untuk mengurangkan kesan sampingan. Ubat lain harus diambil selepas makan kerana ubat itu berfungsi lebih baik jika dimakan bersama makanan.

Beberapa sebab mengapa banyak ubat harus diambil setelah makan adalah:

 • Kurangkan kesan sampingan. Beberapa ubat mempunyai kesan sampingan, seperti mual dan muntah. Oleh itu, lebih baik mengambil ubat ini selepas makan untuk mengurangkan kesan sampingan. Contoh ubat ini adalah bromocriptine, allopurinol, dan madopar. Terdapat juga ubat lain yang mesti diambil selepas makan kerana ia mempunyai kesan sampingan dari kerengsaan perut, gangguan pencernaan, dan radang atau bisul perut. Ubat ini adalah aspirin, ibuprofen (atau ubat anti-radang nonsteroid lain (NSAID)), dan ubat steroid.
 • Menyokong tindakan dadah. Contohnya, ubat antasid yang digunakan untuk mencegah pedih ulu hati, refluks, dan gangguan pencernaan. Kesakitan ini berlaku kerana asid perut yang dihasilkan semasa makanan memasuki perut anda. Oleh itu, makan sebelum mengambil ubat adalah cara yang berkesan.
 • Pastikan ubat itu diserap oleh badan dan tidak dibazirkan. Makan selepas mengambil ubat boleh membuatkan sebilangan ubat keluar dari badan dengan cepat. Sebilangan ubat ini, seperti ubat kumur, nystatin cair, dan gel miconazole untuk sariawan atau bisul di mulut.
 • Memastikan ubat diserap dalam aliran darah. Sebilangan ubat memerlukan kehadiran makanan di dalam perut dan usus agar ubat dapat diserap dengan baik. Beberapa contoh ubat ini adalah ubat HIV.
 • Membantu badan dalam mencerna makanan. Ubat untuk diabetes biasanya harus diambil setelah makan untuk membantu tubuh mengurangkan kadar gula darah setelah makan, dan juga untuk mencegah hipoglikemia (gula darah rendah).

Mengapa ada peraturan untuk minum ubat sebelum makan?

Beberapa ubat juga mempunyai peraturan yang harus diambil sebelum makan, ketika perut kosong. Sudah tentu, ini bukan tanpa tujuan. Beberapa ubat harus diambil sebelum makan dengan alasan, seperti:

 • Makanan boleh menghalang tindakan ubat-ubatan. Sebilangan ubat boleh berfungsi dapat dihambat dengan adanya makanan kerana ubat tersebut mempunyai cara yang sama dengan makanan untuk mencerna badan. Makanan juga boleh menyebabkan beberapa ubat terurai terlalu cepat sebelum ubat diserap ke dalam aliran darah.
 • Makanan dapat meningkatkan penyerapan ubat. Ubat-ubatan tertentu mungkin lebih banyak diserap ketika terdapat makanan di dalam badan anda. Ini kemudian dapat meningkatkan risiko kesan sampingan ubat yang dapat anda alami.
 • Meningkatkan keberkesanan ubat. Beberapa ubat mungkin berfungsi lebih baik ketika perut anda kosong. Biasanya ubat ini adalah ubat yang bertindak secara langsung pada perut anda.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found