Kesihatan mata

10 Cara Mudah Menjaga Fungsi dan Kesihatan Mata

Selalunya sebilangan orang lupa akan pentingnya menjaga kesihatan mata. Sebenarnya, tabiat harian seperti menatap skrin gadget, hobi membaca dalam kegelapan boleh membahayakan kesihatan mata. Sekiranya dibiarkan berterusan, tidak mustahil lama-kelamaan penglihatan anda akan berkurang. Oleh itu, pertimbangkan cara mudah di bawah ini untuk mengekalkan keupayaan untuk melihat dan menjaga kesihatan mata anda.

Pelbagai cara untuk menjaga kesihatan mata

Menjaga kesihatan mata tidak semestinya mahal dan rumit. Sebilangan besar petua di bawah ini boleh anda lakukan di mana sahaja dan bila-bila masa.

Berikut adalah pelbagai cara mudah yang boleh anda cuba mulai sekarang agar mata anda sentiasa sihat dan terjaga:

1. Makan makanan berkhasiat

Cara termudah untuk menjaga kesihatan mata adalah dengan memakan makanan yang sihat untuk mata. Isi pinggan anda setiap hari dengan sumber makanan yang tinggi asam lemak omega-3, zink, vitamin A, vitamin C, vitamin E, hingga karotenoid.

Karotenoid tergolong dalam keluarga antioksidan yang tidak hanya baik untuk mata, tetapi juga dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan melindungi tubuh dari penyakit.

Anda boleh memenuhi semua pengambilan nutrien ini dari makanan yang sihat untuk mata, seperti wortel, jeruk, sayur-sayuran berdaun hijau (bayam, sayur sawi, brokoli, lobak hijau), kacang-kacangan, telur, ikan berlemak (salmon, tuna, sardin) , dan sebagainya.

Menjaga diet anda juga bermanfaat sehingga anda dapat mengelakkan risiko kegemukan dan penyakit seperti diabetes jenis 2, yang merupakan salah satu penyebab utama kebutaan pada orang dewasa.

2. Elakkan asap rokok

Tahukah anda bahawa asap rokok bukan sahaja membahayakan kesihatan paru-paru dan jantung, tetapi juga memberi kesan buruk pada mata? Ya, tidak ramai yang menyedari bahawa merokok juga boleh menyebabkan masalah pada mata.

Menurut laman web Jabatan Kesihatan Negeri New York, merokok sering dikaitkan dengan masalah kesihatan berikut:

 • Kemerosotan makula: Perokok mempunyai risiko 3-4 kali lebih tinggi untuk mengalami degenerasi makula.
 • Katarak: Perokok berat yang merokok lebih daripada 15 batang sehari mempunyai risiko 3 kali lebih tinggi terkena katarak di mata mereka.
 • Glaukoma: Merokok sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, katarak, dan diabetes, yang semuanya merupakan faktor risiko glaukoma.
 • Retinopati diabetes: Merokok juga meningkatkan risiko terkena diabetes, jadi kemungkinan terjadinya komplikasi diabetes seperti retinopati juga lebih besar.
 • Sindrom mata kering: Perokok aktif juga mempunyai peluang lebih besar untuk menghidap sindrom mata kering.

Sekiranya anda tidak segera menghindari merokok, terutamanya jika anda terdedah kepada salah satu keadaan di atas, ada kemungkinan gangguan mata boleh berakhir dengan kebutaan. Oleh itu, hentikan merokok secepat mungkin untuk menjaga kesihatan mata, terutama jika anda masih muda.

Sekiranya anda bukan perokok aktif, anda masih perlu mengelakkan daripada terdedah kepada asap rokok dari orang di sekitar anda. Menjadi perokok pasif atau perokok terpakai boleh membahayakan perokok aktif.

3. Pakai cermin mata hitam di luar rumah

Bukan hanya kulit anda yang perlu anda jaga semasa anda berada di tempat terbuka, mata anda juga. Namun, sudah tentu ini dilakukan dengan cara yang berbeza.

Apabila cuaca panas atau sedikit mendung, anda harus memakai cermin mata hitam untuk melindungi mata anda daripada terkena sinaran UV matahari.

Kaca mata yang dilengkapi dengan lensa anti-radiasi dapat membantu melindungi mata anda. Pendedahan berlebihan terhadap sinaran UV meningkatkan risiko katarak dan degenerasi makula. Oleh itu, pilihlah cermin mata yang dapat menyekat sinar UVA dan UVB hingga 99 peratus.

Pastikan lensa dapat melindungi mata anda secara keseluruhan dengan memilih lensa yang menutup mata anda dari depan dan sisi. Cermin mata hitam berkualiti baik dapat mengurangkan silau semasa memandu sehingga tidak menyakitkan mata anda.

Sekiranya anda memakai kanta lekap, pilih juga lensa yang dilengkapi dengan pelindung UV. Atau, anda boleh menggunakan cermin mata hitam untuk perlindungan tambahan.

4. Memakai kacamata ketika berenang

Masih banyak orang yang mungkin memandang rendah kepentingan memakai kacamata renang untuk menjaga kesihatan mata. Sebenarnya, dengan penggunaan yang betul, kacamata renang berguna untuk mencegah anda dari risiko kerengsaan dan alergi akibat pendedahan kepada pelbagai bakteria dan bahan kimia di dalam air.

Selain itu, memakai kacamata renang juga membantu anda melihat dan lebih menyedari persekitaran anda semasa berada di dalam air. Selain itu, kacamata renang juga akan menjadi penghalang objek asing agar tidak mencederakan mata anda.

Orang yang mempunyai mata kering, mata sensitif, gangguan penglihatan (seperti mata tambah atau minus), atau pulih dari penyakit mata tertentu juga harus selalu memakai kacamata renang. Anda boleh meminta preskripsi khas dari doktor mata anda dan memesan kacamata renang khas, mengikut keadaan anda.

5. Sesuaikan pencahayaan bilik dengan sewajarnya

Cara lain untuk menjaga kesihatan mata adalah dengan menyesuaikan pencahayaan di dalam bilik. Kegiatan di ruangan dengan pencahayaan yang baik dapat meningkatkan konsentrasi, produktivitas, dan semangat daripada di ruangan yang redup.

Pencahayaan bilik yang baik juga dapat menjaga kesihatan mata. Kerana terlalu terang dapat menimbulkan silau, sementara cahaya yang terlalu mendung membuat penglihatan kabur. Kedua-duanya dapat membuat mata letih dari masa ke masa.

Terdapat beberapa risiko lain yang mungkin berlaku jika anda aktif atau suka membaca di ruangan gelap. Mata anda boleh kering kerana dalam cahaya rendah mata anda jarang berkedip. Mata kering boleh membuat penglihatan anda tidak selesa.

Semasa menyesuaikan pencahayaan di dalam bilik, anda juga perlu menyesuaikan diri dengan keadaan kesihatan mata semasa. Orang dengan masalah pembiasan (mata tolak, tambah, atau silinder) mungkin memerlukan tetapan pencahayaan khas untuk melihat dengan baik. Perkara yang sama berlaku bagi mereka yang mengalami masalah penglihatan seperti katarak, degenerasi makula, glaukoma, dan keadaan penglihatan yang lain.

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih lampu bilik yang baik untuk kesihatan mata:

 • Elakkan memasang bola lampu yang berwarna neon terang.
 • Pasang pencahayaan yang menunjuk di bawah mata.
 • Pilih mentol dengan watt kecil yang memancarkan cahaya hangat yang menyerupai cahaya matahari semula jadi.

Pencahayaan di dalam bilik sangat penting. Walau bagaimanapun, anda juga tidak boleh melupakan pentingnya cahaya matahari semula jadi. Pencahayaan semula jadi telah terbukti menjadi alat pencahayaan yang paling cekap tenaga daripada lampu buatan.

Selain itu, pencahayaan semula jadi di dalam ruangan juga memberikan pencahayaan yang jauh lebih baik, tanpa melelapkan mata seperti lampu pijar atau pendarfluor. Dengan cara itu, anda boleh bergerak dengan selesa tanpa perlu risau tentang kesihatan mata anda.

6. Elakkan melihat skrin alat terlalu panjang

Tidak mungkin pada zaman sekarang ini untuk melakukan aktiviti tanpa bantuan alat elektronik dan alat. Namun, pastikan anda tidak menggunakan alat ini terlalu lama.

Merenung skrin komputer dan alat terlalu lama boleh menyebabkan mata letih, kering, dan tegang. Selain mengalami masalah mata, anda juga boleh terkena beberapa gangguan lain seperti:

 • Penglihatan kabur
 • Kesukaran memberi tumpuan dari jarak jauh
 • Sakit kepala
 • Sakit leher, belakang dan bahu

Rehatkan mata anda setiap 20 minit. Cuba jalan-jalan pendek untuk mengelakkan keletihan mata yang teruk. Sekiranya anda seorang pekerja yang menghabiskan masa di depan komputer, cubalah berjalan-jalan setiap 2 jam selama 15 minit.

Anda juga perlu menjaga postur yang baik ketika melakukan aktiviti di depan monitor atau skrin alat agar kesihatan mata anda tidak terganggu. Gunakan kerusi yang selesa yang tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah.

7. Melakukan senaman mata

Latihan mata dapat dilakukan untuk membantu menjaga kesihatan otot mata. Anda boleh melakukannya pada waktu pagi, sebelum tidur, atau ketika mata anda merasa letih.

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk melakukan latihan mata:

 • Semasa duduk dengan santai, tutup mata anda dan gerakkannya sejauh yang anda boleh. Tahan sebentar, kemudian turunkan "lihat" ke bawah. Ulangi beberapa kali kemudian buka mata anda dan lihat sekeliling.
 • Selepas itu, tutup semula mata anda. Sambil memejamkan mata, lirik ke kanan kemudian lirik ke kiri. Ulangi beberapa kali, menukar arah.
 • Buka mata anda dan lihat sekeliling. Kemudian, tutup semula mata anda. Sekarang, tatal secara menyerong dari kanan atas ke kiri bawah sambil memejamkan mata, kemudian beralih kiri atas ke kanan bawah. Ulangi beberapa kali. Buka mata kamu.
 • Akhirnya, tutup mata anda dengan ketat dan berkelip beberapa kali.

8. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur yang mencukupi dan berkualiti sangat penting untuk menjaga kesihatan mata yang akan memberi kesan pada peningkatan penglihatan.

Tidur dapat membantu mata anda berehat sepenuhnya. Setelah seharian beraktiviti, mata memerlukan masa untuk diperbaiki dan pulih. Apabila anda kurang tidur, mata anda secara automatik tidak mempunyai cukup waktu untuk berehat. Keadaan ini boleh menyebabkan penglihatan anda menjadi perlahan.

Selain itu, kurang tidur boleh menyebabkan mata anda terasa gatal, kering, malah memerah. Ini kerana mata tidak mengeluarkan air mata yang cukup kerana kurang tidur. Akibatnya, mata juga berisiko terkena jangkitan.

Oleh itu, pastikan anda mendapat tidur yang cukup pada waktu malam. Anda juga boleh menyesuaikan pencahayaan di dalam bilik yang selesa dan tidak terlalu terang, sehingga lebih mudah bagi anda untuk tertidur.

9. Bersenam secara berkala

Cara lain yang tidak kurang pentingnya untuk menjaga kesihatan mata adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Bagaimana ia boleh berlaku?

Banyak penyakit atau gangguan mata yang berkaitan dengan masalah kesihatan lain, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, dan kolesterol tinggi. Nah, aktiviti fizikal yang cukup dapat menjauhkan anda dari risiko penyakit ini, sehingga mata anda selalu sihat.

Bersenam juga dapat mengurangkan risiko glaukoma sebanyak 25%. Selain itu, berolahraga 3 kali seminggu juga mengurangkan kemungkinan anda mengalami degenerasi makula pada usia tua.

Anda tidak perlu melakukan senaman berat atau intensiti tinggi. Aktiviti sederhana seperti berjalan dan naik dan turun tangga akan mencukupi, terutama jika dilakukan dengan kerap.

Ingatlah untuk memakai cermin mata hitam dengan perlindungan UV ketika melakukan sukan luar.

10. Pemeriksaan mata secara rutin

Pemeriksaan mata tidak hanya dilakukan apabila anda sudah mengalami gangguan mata. Namun, ini perlu dijadikan kebiasaan dan dilakukan secara berkala.

Kerana pemeriksaan mata dapat membantu memantau seberapa baik penglihatan anda, dan mengesan masalah mata lebih awal. Walaupun anda tidak mempunyai gejala atau aduan pada masa ini, pemeriksaan yang tepat dapat membantu anda mengenal pasti gangguan mata tanpa gejala.

Pemeriksaan mata secara berkala juga dapat memberi tahu anda jika preskripsi cermin mata semasa anda tidak lagi tepat dan perlu dikemas kini.

Itu adalah pelbagai petua untuk menjaga kesihatan mata anda. Mulailah berkomitmen kepada diri sendiri untuk melakukan petua di atas, agar mata anda sentiasa sihat dan dapat melihat dengan baik.