Kesihatan Otak dan Saraf

Kejang dan epilepsi berbeza, berikut adalah perkara yang membezakannya

Ramai yang berpendapat bahawa sawan dan epilepsi (sawan) adalah keadaan yang sama, termasuk anda. Sebenarnya, kedua-dua syarat ini tidak sama. Jadi, apa perbezaan antara sawan dan epilepsi? Ayuh, ketahui lebih lanjut agar anda tidak lagi menyedari keadaan mereka berdua.

Apakah perbezaan antara sawan dan epilepsi (sawan)?

Ayan dan kejang berkaitan antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, mereka adalah dua keadaan yang berbeza. Agar anda mengetahui perbezaannya, mari kita bincangkan satu persatu.

Definisi keadaan

Epilepsi adalah gangguan sistem saraf pusat, sementara kejang adalah gangguan elektrik di otak yang berlaku secara tiba-tiba dan tidak terkawal. Kedua-duanya sering dianggap sama, kerana epilepsi boleh menyebabkan gejala kejang yang menunjukkan aktiviti tidak normal di otak.

Apabila kejang atau kejang berlaku, badan akan hilang kawalan. Ada kemungkinan seseorang membuat pergerakan menyentak yang tidak terkawal, menatap kosong untuk waktu yang lama, terus berkelip mata, atau bahkan kehilangan kesadaran. Orang yang mengalami sawan atau epilepsi akan merasa keliru setelah gejala bertambah baik.

Kekerapan kejadian

Sebagai tambahan kepada definisi, anda juga dapat melihat perbezaan antara sawan dan epilepsi dari seberapa kerap keadaan itu berlaku. Kejang biasanya berlaku dalam satu serangan dan muncul secara tiba-tiba. Sementara epilepsi umumnya menyebabkan gejala kejang yang berlaku lebih dari sekali tanpa sebab yang jelas.

Penyebab yang lain

Anda boleh mengetahui perbezaan antara sawan dan epilepsi dari penyebabnya. Sel saraf (neuron) di otak membuat, menghantar, dan menerima impuls elektrik, yang memungkinkan sel saraf otak berkomunikasi. Apabila jalan komunikasi ini terganggu, aktiviti elektrik di otak akan terganggu, yang boleh menyebabkan kejang.

Selain gangguan elektrik, penyebab kejang yang paling biasa adalah epilepsi. Walau bagaimanapun, anda perlu menegaskan bahawa tidak semua orang yang mengalami sawan mempunyai epilepsi.

Kadang-kadang, pencetus kejang juga boleh disebabkan oleh:

 • Kurang tidur.
 • Demam.
 • Hyponatremia (kadar natrium rendah dalam darah).
 • COVID-19.
 • Penggunaan atau pengambilan bahan yang berlebihan seperti kokain, alkohol, dan nikotin.

Tidak seperti sawan biasa, penyebab epilepsi biasanya berkaitan dengan masalah dan kelainan di otak, seperti:

 • Trauma ke otak.
 • Tumor otak dan strok.
 • Menghidap penyakit kerana jangkitan otak seperti meningitis.
 • Kelainan struktur otak kongenital, seperti autisme.

Apa yang anda perlu ketahui mengenai sawan dan epilepsi

Mempelajari perbezaan antara sawan dan epilepsi adalah penting. Ini kerana sawan yang tidak mendapat rawatan segera boleh menyebabkan komplikasi, seperti kecederaan akibat jatuh, lemas, risiko kemalangan, dan penyakit jiwa.

Kejang epilepsi lebih sering dianggap sebagai keadaan kritikal, daripada sawan biasa. Ini kerana kejang biasa, biasanya berlaku pada kanak-kanak, penyebabnya adalah demam.

Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan syarat ini. Kejang dan epilepsi biasa memerlukan rawatan perubatan segera. Tujuannya, agar keadaan dapat ditangani dengan lebih baik dan dapat mengelakkan komplikasi yang mungkin terjadi.

Bagaimana untuk membantu orang yang mengalami sawan?

Sekarang anda tahu perbezaan antara sawan dan epilepsi, bukan? Jika anda mendapati ahli keluarga atau orang di sekitar anda mengalami sawan, lakukan perkara berikut, seperti yang dilaporkan oleh Mayo Clinic.

 • Posisikan badan seseorang dengan berhati-hati ke satu sisi.
 • Letakkan sesuatu yang lembut di bawah kepalanya.
 • Longgarkan tali leher atau sesuatu di leher, seperti selendang, jika kelihatan ketat dan ketat.
 • Jangan cuba meletakkan jari, sudu, atau apa sahaja di mulut orang itu.
 • Elakkan menahan seseorang yang mengalami sawan.
 • Sekiranya orang itu melakukan gerakan menyentak, angkat objek berbahaya di sekitarnya.
 • Tinggal bersama orang itu sehingga doktor datang dan dia mendapat rawatan epilepsi / sawan yang betul.
 • Perhatikan orang tersebut dengan teliti sehingga anda dapat memberikan perincian tentang apa yang berlaku, termasuk mencatat berapa kali dia mengalami sawan.

Mendidik diri anda dengan maklumat mengenai penyakit ini dapat membantu orang di sekitar anda. Pengendalian sawan dan epilepsi yang lebih cepat dan tepat tentunya dapat membantu pesakit mendapatkan kualiti hidup yang lebih baik.