Kehamilan

Seks Semasa Hamil, Adakah Selamat Untuk Ibu Dan Janin?

Melakukan hubungan seks ketika hamil mungkin merupakan perkara terakhir dalam fikiran seorang wanita, terutama ketika menghadapi mual, muntah, dan keletihan yang melampau. Namun, sebilangan wanita juga menginginkan seks semasa mengandung.

Sebaliknya, sebilangan lelaki mungkin berpendapat bahawa wanita hamil lebih seksi daripada wanita yang tidak hamil, tetapi sebilangan lelaki terlalu takut mencederakan bayi atau pasangannya jika mereka melakukan hubungan seks. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai seks semasa kehamilan, mari kita lihat lebih dekat di bawah!

Adakah seks semasa hamil benar-benar selamat?

Ini boleh menjadi berita baik, boleh menjadi berita buruk. "Seks semasa kehamilan sangat selamat bagi kebanyakan wanita yang mempunyai kehamilan berisiko rendah," kata Dayna Salasche, MD, seorang profesor obstetrik / ginekologi di Northwestern Specialist for Women.

Walau bagaimanapun, emosi anda juga boleh mempengaruhi dorongan seks anda. Contohnya, bimbang bagaimana kehamilan atau bayi anda akan terjejas oleh hubungan seks boleh membebankan minda anda.

Bolehkah hubungan seks semasa kehamilan menyebabkan keguguran?

Walaupun banyak pasangan bimbang bahawa seks semasa kehamilan akan menyebabkan keguguran, sebenarnya tidak perlu dibimbangkan. Sebilangan besar keguguran berlaku kerana janin tidak berkembang secara normal.

Adakah hubungan seks semasa mengandung membahayakan bayi?

Bayi yang sedang berkembang dilindungi oleh cairan ketuban di rahim anda, serta otot rahim anda yang kuat. Aktiviti seksual tidak akan mempengaruhi bayi anda.

Apakah kedudukan seks terbaik semasa mengandung?

Selagi anda merasa selesa, kedudukan seksual paling banyak boleh diterima semasa kehamilan. Semasa mengandung, bereksperimen dengan kedudukan yang berbeza untuk melihat yang mana yang paling sesuai untuk anda. Sebagai contoh, bukannya berbaring di punggung, anda mungkin mahu berbaring di sebelah anda, atau meletakkan diri anda di atas pasangan anda. Biarkan kreativiti anda mengambil alih, selagi anda menyimpan perasaan senang dan selesa.

Bagaimana dengan seks oral atau seks dubur?

Seks oral selamat semasa mengandung. Sekiranya anda melakukan seks oral, pastikan pasangan anda tidak meniup udara ke dalam faraj anda. Walaupun jarang berlaku, udara yang bertiup boleh menyekat saluran darah (embolisme udara) yang boleh menjadi keadaan yang mengancam nyawa bayi anda.

Seks dubur mungkin tidak selesa jika anda mempunyai buasir yang berkaitan dengan kehamilan. Lebih membimbangkan, jika seks dubur diikuti oleh seks faraj, kerana ia membolehkan bakteria yang menyebabkan jangkitan menyebar dari rektum ke vagina.

Adakah perlu menggunakan kondom?

Pendedahan kepada jangkitan kelamin, alias penyakit kelamin semasa kehamilan, akan meningkatkan risiko jangkitan yang boleh mempengaruhi kehamilan dan kesihatan bayi anda.

Elakkan semua jenis hubungan seks (faraj, oral, atau dubur) jika pasangan anda mempunyai penyakit kelamin. Gunakan kondom jika anda tidak menjalin hubungan monogami, dan jika anda memilih untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan baru semasa kehamilan.

Bolehkah seks mencetuskan kelahiran prematur?

Orgasme, serta prostaglandin dalam air mani boleh menyebabkan kontraksi rahim. Sebilangan besar kajian tidak menunjukkan bahawa hubungan seks semasa kehamilan dikaitkan dengan peningkatan risiko kelahiran prematur atau kelahiran prematur.

Seks juga tidak mencetuskan persalinan walaupun anda sudah hampir tiba. Walau bagaimanapun, jika anda berisiko untuk bersalin pramatang, doktor anda pasti akan memberitahu anda untuk mengelakkan seks dengan segera.

Adakah terdapat masa di mana hubungan seks harus dielakkan?

Walaupun kebanyakan wanita dapat melakukan hubungan seks dengan selamat semasa mengandung, kadang-kadang juga merupakan idea yang baik untuk berhati-hati. Doktor anda mungkin mengesyorkan mengelakkan seks jika:

  • Anda mengalami pendarahan faraj yang tidak diketahui sebabnya
  • Pecah cecair amniotik
  • Serviks mula terbuka sebelum waktunya ( ketidakupayaan serviks )
  • Plasenta anda sebahagian atau sepenuhnya meliputi pembukaan serviks anda ( plasenta previa )
  • Anda mempunyai sejarah kelahiran preterm atau kelahiran prematur
  • Anda mengandung anak kembar

Bagaimana jika saya tidak mahu melakukan hubungan seks semasa hamil?

Tidak menjadi masalah. Kongsi keinginan dan kebimbangan anda dengan pasangan anda secara terbuka dan penuh kasih sayang. Sekiranya seks sukar, tidak menarik, atau membuat anda tidak selesa, cubalah jenis hubungan lain, seperti pelukan, ciuman, atau urutan.

Selepas bayi dilahirkan, bilakah saya boleh melakukan hubungan seks lagi?

Ini bergantung pada sama ada anda melahirkan secara vagina atau pembedahan caesar. Pertimbangkan untuk menunggu sehingga doktor membenarkannya, ini memerlukan masa 4-6 minggu selepas melahirkan. Tunggu serviks ditutup, pendarahan nifas berhenti, dan luka pembedahan atau laser sembuh.

Sekiranya anda merasa sakit atau letih untuk berfikir tentang seks, anda dapat mengekalkan keakraban dengan cara lain. Sentiasa berhubung setiap hari melalui telefon atau mesej teks. Luangkan masa bersama sebelum pasangan anda bekerja, atau sebelum tidur.

Apabila anda sudah bersedia untuk melakukan hubungan seks lagi, lakukan dengan perlahan, dan jangan lupa untuk menggunakan alat kontrasepsi sehingga anda bersedia untuk kehamilan berikutnya.