Corak Tidur Sihat

4 Jenis Teh Yang Boleh Menjadi Pilihan Minum Teh Sebelum Tidur

Secara amnya, minum teh adalah aktiviti yang lebih kerap dilakukan pada waktu pagi. Minuman yang dapat menghangatkan badan boleh menjadi sumber tenaga untuk memulakan hari. Namun, sebilangan orang lebih gemar minum teh pada waktu malam sebelum tidur. Adakah selamat minum teh sebelum tidur? Sekiranya ya, apakah pilihan teh terbaik untuk diminum sebelum tidur? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut!

Manfaat dan risiko minum teh sebelum tidur

Tidur yang berkualiti mempunyai peranan penting untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Namun, tidak sedikit orang yang mengalami pelbagai gangguan tidur yang mengakibatkan kurang tidur dan penurunan kualiti tidur.

Mengonsumsi teh herba mempunyai banyak faedah, termasuk menjadikan tubuh lebih santai sehingga anda dapat merasa lebih cepat mengantuk dan tidur lebih lena.

Walau bagaimanapun, anda perlu memberi perhatian kepada masa terbaik untuk minum teh. Sebabnya, teh juga mengandungi kafein seperti kopi, walaupun kadarnya kurang.

Kafein adalah bahan yang dapat meningkatkan kewaspadaan. Sebatian ini mempunyai kesan yang berbanding terbalik dengan theanine. Theanine adalah salah satu jenis asid amino yang berguna untuk meningkatkan kualiti tidur.

Agar minum teh tidak mengganggu tidur, anda tidak boleh minum teh tepat sebelum tidur. Lebih baik jika anda menikmati minuman ini pada waktu petang atau sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur.

Selain waktu, perhatikan juga bahagian teh yang anda minum. Cukup minum segelas teh suam untuk membantu anda merasa lebih selesa dan santai.

Pilihan teh yang boleh anda minum sebelum tidur

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah teh yang menenangkan untuk tidur, terdapat beberapa jenis teh untuk dipilih, seperti:

1. Teh hijau rendah kafein

Menurut sebuah kajian dalam jurnal Nutrients, salah satu bahan dalam teh hijau, iaitu theanine, dapat menurunkan kadar hormon kortisol dalam tubuh.

Apabila tahap kortisol tinggi, ini bermakna anda merasa tertekan. Tekanan boleh menjadikan otak anda lebih aktif sehingga sukar tidur.

Apabila kadar kortisol menurun, rangsangan ke otak akan menurun dan anda menjadi lebih santai. Perasaan tenang ini dapat membuat anda tidur lebih nyenyak.

Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh minum secawan teh hijau berkafein rendah sebelum tidur. Kandungan kafeinnya yang rendah mungkin tidak akan mengganggu tidur anda pada waktu malam.

2. Chamomile

Teh chamomile dibuat dari tumbuh-tumbuhan Asteraceae. Anda boleh mengeringkan dan mencampurkan bahagian bunga dengan air panas, atau merebus dengan air.

Sudah banyak orang biasa dengan tanaman chamomile sebagai ubat penenang ringan. Itulah sebabnya, anda boleh menggunakan chamomile sebagai rawatan untuk mengurangkan gangguan kecemasan, keradangan, dan insomnia.

Selain itu, anda juga dapat menemukan salah satu antioksidan, apigenin, dalam chamomile. Menurut kajian dalam Manuscript Pengarang, apigenin mengikat reseptor di otak, mengurangkan kegelisahan dan membuat anda lebih tenang.

Minum teh ini sebelum tidur dapat membantu anda tidur lebih lena.

3. Balsem lemon

Sumber: Urban Leaf

Balsem lemon atau melissa adalah sejenis tanaman pudina. Untuk menggunakannya sebagai aromaterapi, anda boleh mengekstrak daun dari tanaman satu ini.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengeringkan daun balsem lemon untuk dijadikan teh. Sama seperti aromaterapi, balsem lemon mempunyai sifat penenang yang dapat mengurangkan tekanan.

Sekiranya anda minum teh ini sebelum tidur, anda akan lebih santai dan lebih mudah tidur. Akibatnya, anda tidak perlu bimbang untuk bangun di tengah malam.

4. Lavender

Sumber: Siri Makanan Semula jadi

Sama seperti chamomile, lavender juga dikenali sebagai aromaterapi. Pada zaman kuno, orang Yunani dan Rom sering menambahkan lavender ke tempat mandi mereka untuk menghilangkan bau.

Malah, anda juga boleh menggunakan tanaman ini sebagai teh. Tujuannya adalah sama, untuk menenangkan otot, saraf dan minda anda.

Penyelidikan mengenai Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti melaporkan bahawa 80 wanita di Taiwan mengalami kurang keletihan setelah minum teh lavender.

Untuk mendapatkan faedah maksimum, anda boleh minum teh ini setiap hari selama dua minggu. Dengan ini, anda dapat meningkatkan kualiti tidur anda dengan lebih baik dan tidur lebih nyenyak sepanjang malam.