Kesihatan kulit

Dysesthesia, gangguan yang membuat kulit sakit ketika disentuh •

Pernahkah anda merasa terbakar atau menyengat ketika kulit anda disentuh oleh objek biasa, walaupun bahagian kulit itu tidak cedera? Kesemutan adalah salah satu contoh keadaan yang membuat kulit kita terasa sakit ketika disentuh, tetapi kesemutan adalah perkara biasa yang berlaku dan biasanya hilang. Tetapi jika anda selalu merasa sakit ketika disentuh, anda mungkin mengalami disestesia.

Apa itu disestesia?

Dysesthesia diserap dari bahasa Yunani, 'dys' bermaksud tidak normal, sementara 'estetika' bermaksud sensasi yang tidak normal. Dysesthesia adalah keadaan neurologi yang dicirikan oleh gangguan dalam rasa sentuhan. Sekiranya anda tersentuh, akan ada sensasi yang tidak selesa. Dysesthesia boleh berlaku di semua tisu badan, biasanya kulit, kulit kepala, kaki, dan mulut. Sensasi ini tidak berlaku pada sistem saraf normal, tetapi dipicu sakit pusat. Dengan kerosakan sensor bersamaan, penderita bingung dengan sensasi yang timbul. Gejala termasuk:

 • Rasa panas di kulit
 • Kulit menjadi sangat sensitif, walaupun terkena pakaian, ia menyebabkan rasa sakit
 • Mempunyai kesemutan
 • Mengalami kebas

Sensasi yang dihasilkan biasanya merupakan rangsangan. Dyesthesia biasanya dikaitkan dengan kegelisahan kronik. Seseorang yang mempunyai gangguan kecemasan berisiko mengalami disestesia.

Apakah jenis disestesia?

Dysesthesia dikelompokkan menjadi empat jenis yang boleh mencetuskan sensasi yang berbeza, seperti:

 1. Penyakit kulit: Jenis ini dicirikan oleh rasa sakit yang tidak selesa pada kulit ketika disentuh oleh sesuatu, bahkan pakaian anda sendiri. Kesakitan yang disebabkan boleh berkisar dari kesemutan biasa, hingga rasa sakit yang membuat anda tidak dapat bergerak.
 2. Disestesia kulit kepala: Kesakitan jenis ini dikenal pasti oleh sensasi kesakitan di permukaan kulit kepala. Gejala boleh merangkumi gatal berlebihan pada kulit kepala anda. Ketegangan otot kronik berlaku pada perikranium dan kulit kepala sekunder daripada aponeurosis yang mendasari penyakit tulang belakang serviks penyakit tulang belakang serviksPenyakit ini juga boleh menyebabkan gejala disestesia kulit kepala.
 3. Disestesia oklus: Gejala ini dikenal pasti pada tisu mulut atau mulut dengan adanya sensasi menggigit. Ini dikenali sebagai ilusi gigitan, biasanya terjadi pada orang yang baru sahaja selesai menjalani pembedahan pergigian.
 4. Disestesia yang terbakar: dalam jenis ini sensasi yang disebabkan adalah penghidapnya merasa seperti terbakar oleh api.

Pesakit dengan disestesia juga dapat dijumpai pada orang dengan keadaan perubatan tertentu seperti diabetes, sklerosis berganda (penyakit autoimun yang menyerang beberapa sistem saraf), dan neuropati (membuat keadaan dengan kerosakan saraf).

Apakah gejala disestesia?

Gejala yang muncul bergantung pada jenis disestesia yang dialami. Pesakit suka merasakan asid pada kulit, jadi terasa sakit dan tidak selesa. Tahap kesakitan dan ketidakselesaan juga bervariasi, mulai dari ringan hingga menyakitkan. Anda juga mungkin merasa ada sesuatu di bawah permukaan kulit anda.

Apa yang menyebabkan disestesia?

Terdapat banyak sebab untuk disestesia, tetapi penyebab yang paling biasa adalah kerana seseorang mengalami lesi atau kerosakan, atau kelainan pada rangkaian sistem saraf. Ini boleh mempengaruhi laluan sensor, saraf periferal, atau saraf deria. Sebagai contoh, sensasi yang tidak selesa di lengan boleh disebabkan oleh masalah pada saraf yang menghubungkan lengan dan otak. Sebahagian dari otak anda memproses sensasi yang timbul dari tangan anda. Berikut adalah beberapa sebab lain:

 • Ini mungkin merupakan gejala sindrom Guillain-Barre yang merupakan gangguan sistem saraf periferal anda
 • Ia boleh menjadi gejala kerosakan saraf yang disebabkan oleh penyakit Lyme - penyakit yang dapat disebarkan oleh gigitan kutu
 • Gejala pengambilan dadah dan alkohol dari badan
 • Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Bolehkah disestesia dirawat?

Rawatan akan didasarkan pada penyebab isyarat sensori yang muncul dan menyebabkan sensasi yang tidak normal. Anda harus segera berjumpa doktor yang tepat, kerana kadang-kadang sukar untuk mengenal pasti sama ada kesakitan itu nyata atau tidak. Beberapa rawatan akan merangkumi:

 • Terdapat rangsangan elektrik saraf untuk menghentikan isyarat yang tidak kemas
 • Melibatkan saraf yang membawa kepada neurotomi
 • Menguruskan kesakitan dan membuat anda selesa semasa rawatan
 • Melibatkan terapi fizikal otot mulut
 • Mengambil antidepresan untuk membantu anda dengan disestesia oral dan kulit kepala
 • Sekiranya ia berlaku kerana diabetes, anda harus memperhatikan tahap gula darah anda