Pemakanan

Umami Adalah Rasa Kelima Yang Menjadikan Makanan Sedap

Prestij MSG (Monosodium Glutamate) aka mecin tidak diragukan lagi menjadi andalan masakan Indonesia. Walaupun sering dilabel buruk kerana boleh menyebabkan ketagihan, tetapi tahukah anda bahawa beberapa makanan sihat sebenarnya mengandungi MSG semula jadi yang dapat membantu menurunkan berat badan? Sudah tentu ini bukan MSG sahaja. Umami adalah dalang di sebalik manfaat MSG semula jadi ini. Pernah dengar umami?

Umami adalah. . .

Umami adalah rasa baru. Secara sederhana, umami adalah rasa gurih khas yang berbeza dari empat rasa asas yang dapat dikenali oleh lidah - manis, masam, pahit, dan masin.

Rasa umami yang sedap berasal dari asam amino glutamat, penambah rasa semula jadi. Tubuh manusia menghasilkan sejumlah kecil asid amino glutamat, yang berfungsi untuk mengekalkan fungsi tubuh yang optimum.

Glutamat asid amino semula jadi boleh didapati di hampir semua bahan makanan, terutama makanan berprotein tinggi dan beberapa sayur-sayuran seperti tomato dan rumput laut. Secara semula jadi, asid glutamat terdapat dalam 10-25% daripada semua protein dalam makanan.

Rasa umami yang sedap adalah inspirasi pembuatan MSG komersial yang anda gunakan. Hari ini, MSG dibuat bukan dari memproses kaldu rumput laut tetapi dari fermentasi pati, gula tebu, dan molase (hasil sampingan gula tebu atau gula bit).

Senarai makanan yang mengandungi umami (MSG semula jadi)

Berikut adalah makanan yang secara semula jadi mengandungi glutamat sehingga mempunyai rasa umami.

  • Tomato adalah salah satu makanan yang mengandungi glutamat. Setiap 100 gram tomato mengandungi asid glutamat percuma sebanyak 140 mg.
  • Acuan. Cendawan kering biasanya mempunyai rasa umami yang lebih kuat daripada cendawan segar. Ini kerana pemecahan bahan kimia semasa proses pengeringan berlaku. Memasak cendawan juga meningkatkan rasa umami yang ada di dalamnya.
  • Daging sapi, ayam, itik, dan makanan laut, seperti ikan, kerang, sotong, dan udang juga memiliki rasa umami. Oleh itu, jangan terkejut jika anda sangat menyukai makanan sumber protein ini. Sedikit rempah, makanan ini masih sedap dan mempunyai rasa tersendiri.
  • Keju, seperti parmesan dan cheddar, mempunyai rasa umami yang sangat kuat. Apa sahaja makanan yang ditambah dengan keju, pasti sedap. Semakin tua keju, kira-kira enam bulan atau lebih, semakin banyak umami yang dikandungnya.
  • Makanan fermentasi, seperti kicap, saus ikan, miso, dan perasa lain yang berasal dari biji-bijian fermentasi juga sangat kaya dengan rasa umami.
  • Sayuran lain, seperti bawang, brokoli, asparagus, pokcoy, bit, dan rumput laut, juga mempunyai rasa umami yang enak.

Sebenarnya, susu ibu mengandungi 10 kali lebih banyak glutamat daripada susu lembu.

Jadi, bagaimana umami dapat mengurangkan kalori?

Pernahkah anda membayangkan rasa umami? Dengan rasa umami dalam makanan, makanan itu sebenarnya enak tanpa perlu menambah banyak rempah. Anda sebenarnya boleh menggunakannya untuk mengurangkan kalori yang masuk ke dalam badan anda.

Melapor dari American Culinary Federation, penyelidikan menunjukkan bahawa menambahkan bahan makanan berperisa umami ke dalam piring dapat meningkatkan rasa asin, jadi anda tidak perlu menambahkan garam lagi. Oleh itu, rasa gurih semulajadi berkat umami yang terdapat dalam daging lembu, misalnya, menghilangkan keperluan untuk menambahkan banyak garam pada masakan anda. Anda juga tidak perlu menambahkan marjerin ketika memasak daging. Daging mempunyai kandungan lemak yang dapat menjadikannya enak tanpa perlu menambahkan lemak lain (dari minyak atau marjerin).

Dengan mengurangkan penambahan garam dan lemak tepu (minyak atau marjerin), tentu anda juga memotong kalori yang masuk ke dalam badan anda. Mengurangkan penggunaan garam juga dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.

Selain itu, umami juga dapat meningkatkan kenikmatan makanan, membuat anda merasa puas setelah makan, walaupun hanya sedikit. Ini membantu anda mengawal selera makan dan makan, supaya kalori yang masuk ke dalam badan tidak berlebihan.

Satu kajian dalam jurnal Appetite juga menunjukkan bahawa menambahkan rasa umami ke kaldu rendah kalori dapat membantu wanita paruh baya mengambil jumlah kalori lebih sedikit dalam satu hari dan makan makanan ringan yang kurang manis pada hari itu.