Kehamilan

Seks Ketika Hamil Muda Tidak Memudaratkan Jika Dilakukan Dengan Cara Ini

Melakukan hubungan seks semasa hamil adalah salah satu soalan biasa yang sering ditanyakan oleh wanita hamil ketika berunding dengan kehamilan. Selalunya seorang wanita yang hamil mengalami gairah seksual yang memuncak, dan tidak jarang wanita hamil sangat mengasyikkan di mata lelaki. Adakah selamat melakukan hubungan seks semasa hamil? Jawapannya selamat.

Selagi tidak ada masalah semasa kehamilan, hubungan seksual adalah selamat. Masalah yang mungkin berlaku semasa kehamilan yang menyebabkan hubungan seksual harus dielakkan, seperti pendarahan, jangkitan seperti keputihan, atau keadaan kesihatan yang buruk semasa kehamilan seperti penyakit jantung atau tekanan darah tinggi. Baiklah, anda melihat penjelasan lengkap di bawah.

Siapa yang tidak digalakkan melakukan hubungan seks semasa hamil?

Menurut penyelidikan di Pusat Perubatan Johns Hopkins, seks semasa kehamilan awal adalah selamat dan tidak akan menyakiti bayi anda, dan jika anda mempunyai rekod kehamilan yang tidak bermasalah. Janin anda pada dasarnya dilindungi oleh cairan ketuban yang terdapat di rahim dan otot-otot rahim yang kuat. Oleh itu, aktiviti seksual tidak akan mempengaruhi perkembangan bayi anda

Walau bagaimanapun, pakar obstetrik anda mungkin menasihatkan anda untuk tidak melakukan hubungan seks semasa hamil sekiranya anda mempunyai salah satu daripada keadaan berikut:

  • Adakah anda mengalami keguguran?
  • Anda sering mengalami pendarahan atau bintik faraj semasa mengandung
  • Sakit perut atau kekejangan yang kerap semasa mengandung
  • Rahim wanita hamil cenderung lemah
  • Anda mengandung anak kembar atau lebih daripada dua bayi dalam kandungan
  • Janin mempunyai plasenta rendah (plasenta previa)

Anda juga mungkin disarankan untuk tidak melakukan hubungan seks semasa kehamilan (kehamilan muda atau lewat) jika pasangan anda mempunyai penyakit kelamin seperti herpes genital, gonorea, atau bahkan HIV AIDS. Sekiranya pasangan anda mempunyai herpes genital, melakukan hubungan seks semasa kehamilan boleh menjadi risiko kecil yang boleh mempengaruhi janin yang sedang berkembang.

Sebaiknya pasangan anda mungkin harus menggunakan kondom jika mereka menderita penyakit kelamin, untuk mencegah risiko jangkitan yang dapat menular ke ibu dan janin.

Adakah benar bahawa seks semasa kehamilan awal tidak membahayakan janin?

Seperti yang dinyatakan di atas, pada dasarnya melakukan hubungan seks semasa kehamilan adalah selamat dan dibenarkan dan tidak membahayakan janin anda. Kerana semasa hubungan seksual, janin berada dalam cairan ketuban, maka bukaan serviks wanita ditutup dan mempunyai palam lendir, sehingga tidak mungkin sperma atau perkara lain berlalu. Bagaimanapun, zakar pasangan anda tidak akan menembusi cukup dalam untuk memukul rahim dan memukul bayi.

Selepas itu, walaupun orgasme boleh mencetuskan kontraksi rahim, ini tidak menyebabkan bahaya dan berbeza dengan kontraksi semasa bersalin.

Apa yang perlu diberi perhatian semasa melakukan hubungan seks semasa hamil

  • Terdapat sebilangan wanita hamil yang mengalami ketidakselesaan setelah melakukan hubungan seks ketika hamil. Ada juga yang boleh mengalami kekejangan perut semasa atau selepas hubungan seks. Malah, wanita juga merasakan payudara menjadi sangat sensitif dan terlalu menyakitkan untuk disentuh. Anda mesti peka terhadap perubahan hormon badan, supaya seks semasa kehamilan tidak menyakitkan bagi anda.
  • Apabila hubungan seks dilakukan pada kehamilan lewat menjelang kelahiran, orgasme yang berlaku pada wanita hamil boleh mencetuskan pelepasan prostaglandin. Prostaglandin adalah sejenis bahan kimia yang berlaku secara semula jadi di dalam badan yang mengatur ketegangan otot, termasuk pengecutan otot dan kelonggaran. Prostaglandin inilah yang kemudian mencetuskan kontraksi rahim pada akhir kehamilan.
  • Salah satu cara untuk menikmati seks sepanjang kehamilan adalah dengan mengelakkan penembusan yang mendalam dan kuat, anda boleh melakukannya dengan lembut. Tetapkan kedudukan seks yang selesa dan menyenangkan untuk wanita hamil. Biasanya semasa kehamilan, posisi seks yang selesa dilakukan dengan posisi sisi atau posisi wanita di atas. Kenapa? Kerana kedudukan ini memungkinkan wanita hamil menyesuaikan kedalaman zakar yang masuk ke dalam vagina.