Penyakit berjangkit

Jangkitan bakteria: Gejala, Sebab dan Rawatan |

Jangkitan bakteria adalah gangguan kesihatan yang disebabkan oleh bakteria. Bakteria sendiri adalah kuman yang sebenarnya penting dalam kehidupan kita. Hanya beberapa jenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan dan penyakit. Lebih jelas, lihat penjelasan berikut.

Definisi jangkitan bakteria

Seperti diketahui, jangkitan bakteria berlaku apabila kuman yang disebut bakteria memasuki badan dan mengganggu kesihatan anda. Walau bagaimanapun, sebelum mengetahui lebih terperinci mengenai jangkitan bakteria, anda perlu mengetahui apa itu bakteria.

Bakteria adalah sel tunggal yang kompleks dan terdapat di mana-mana. Kuman ini boleh hidup sendiri, di dalam atau di luar badan. Keberadaannya memainkan peranan penting dalam menjaga persekitaran tempat kita tinggal.

Sebenarnya, kita mempunyai banyak bakteria di dalam badan kita, terutama di usus untuk membantu mencerna makanan. Namun, ada beberapa bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan.

Penanganan dan rawatan jangkitan bakteria pastinya berbeza dengan jangkitan virus. Sebenarnya, rawatan itu dikatakan lebih mudah kerana ubat untuk melawan bakteria lebih banyak terdapat. Walau bagaimanapun, keadaan ketahanan atau ketahanan terhadap antibiotik boleh menghalang kemudahan ini.

Apa yang menyebabkan jangkitan bakteria?

Jangkitan bakteria berlaku apabila bakteria memasuki badan, membiak, dan menyebabkan reaksi dalam badan. Bakteria boleh memasuki tubuh melalui bukaan di badan kita, termasuk hidung, mulut, telinga, dubur, dan saluran kemaluan.

Beberapa penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria termasuk:

 • Tetanus, disebabkan oleh bakteria Clostridium tetani
 • Kepialu, disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi
 • Meningitis, disebabkan oleh bakteria Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae, atau Listeria monocytogenes
 • Leptospirosis, disebabkan oleh bakteria Leptospira
 • Brucellosis, disebabkan oleh bakteria Brucella
 • Anthrax, disebabkan oleh bakteria Bacillus anthracis
 • Tuberkulosis, disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis
 • Penyakit PES, disebabkan oleh bakteria Yersinia pestis
 • Difteria, disebabkan oleh bakteria Corynebacterium

Bagaimana jangkitan bakteria ditularkan?

Penularan jangkitan bakteria berlaku apabila bakteria berpindah dari satu orang ke orang lain. Pemindahan boleh berlaku secara langsung, tidak langsung, atau melalui perantara. Inilah penjelasannya.

1. Penghantaran melalui sentuhan

Jangkitan bakteria boleh ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui sentuhan. Ini bermaksud bahawa apabila anda menyentuh tangan orang yang dijangkiti atau menyentuh barang yang telah tercemar, anda boleh dijangkiti. Bakteria yang boleh merebak dengan cara ini, misalnya, adalah bakteria yang menyebabkan tifus, Salmonella typhi.

2. Penghantaran dengan percikan (titisan)

Percikan ketika orang batuk atau bersin boleh menghasilkan titisan yang membawa kuman dalam jarak dekat, iaitu sekitar 2 meter. Kuman atau bakteria ini kemudian dapat mendarat di mata, hidung, atau mulut orang yang rentan, menyebabkan jangkitan. Contoh penyakit yang disebabkan oleh bakteria yang disebarkan melalui percikan (titisan) adalah meningitis.

3. Penghantaran melalui udara

Penularan ini berlaku apabila bakteria terdapat dalam zarah-zarah kecil yang bertahan dalam arus udara dalam jarak jauh, sehingga mereka mencapai orang yang rentan. Penularan melalui udara dapat terjadi ketika pasien yang dijangkiti batuk, bercakap, atau bersin, untuk "membuang" bakteria ke udara. Bakteria yang menyebabkan tuberkulosis menyebar dengan cara ini.

4. Penghantaran melalui kecederaan

Dikutip dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, CDC, kecederaan objek tajam dapat menyebabkan keadaan ini apabila bakteria menjangkiti darah melalui luka suntikan atau benda tajam. Contoh bakteria yang boleh merebak dengan cara ini adalah: Streptokokus dan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis.

5. Penularan melalui serangga

Jangkitan bakteria dapat disebarkan oleh nyamuk atau kutu yang mengambil darah orang yang dijangkiti dan memindahkannya ke orang lain. Contoh bakteria yang disebarkan dengan cara ini adalah Rickettsia typhi, penyebab kepialu.

6. Penghantaran melalui perantara lain

Jangkitan bakteria juga boleh ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui makanan atau air. Ini berlaku semasa anda memakan makanan yang tercemar bakteria. Makanan kemudian akan memasuki usus dan menyebabkan anda mengalami gangguan pada saluran pencernaan.

Apakah simptom jangkitan bakteria?

Gejala jangkitan bakteria bergantung pada bahagian tubuh mana yang terjejas. Walau bagaimanapun, secara amnya, jangkitan yang disebabkan oleh kuman ini menyebabkan tanda dan gejala dalam bentuk:

 • Demam
 • Rasa penat
 • Kelenjar getah bening bengkak di leher, ketiak, pangkal paha, atau tempat lain
 • Sakit kepala
 • Mual atau muntah

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala berikut:

 • Kesukaran bernafas
 • Batuk berterusan atau batuk batuk
 • Kulit merah dan bengkak secara tiba-tiba
 • Muntah berterusan
 • Najis, muntah, atau najis berdarah
 • Sakit perut atau sakit kepala yang teruk
 • Luka atau luka bakar yang berwarna merah atau berbau

Bagaimana untuk mendiagnosis keadaan ini?

Pertama, doktor akan bertanya mengenai gejala anda melalui temu ramah dan pemeriksaan fizikal. Doktor kemudian akan meminta anda menjalani beberapa ujian, seperti:

1. Ujian makmal

Ujian makmal yang mungkin diperintahkan oleh doktor anda untuk mendiagnosis jangkitan bakteria adalah:

 • ujian darah

  Dalam prosedur ini, seorang pekerja kesihatan akan mengambil sampel darah dengan memasukkan jarum ke dalam urat, biasanya di lengan.

 • Ujian noda gram

  Biasanya, apabila doktor mengesyaki jangkitan, anda diminta untuk melakukan ujian noda Gram. Dalam prosedur ini, pekerja kesihatan akan mengambil sampel cecair dari bahagian tubuh yang dijangkiti, seperti lubang hidung, tekak, rektum, luka, atau serviks.

 • ujian air kencing

  Dalam prosedur ujian air kencing, bakteria dikesan dengan sampel air kencing. Anda akan diminta membuang air kecil ke dalam bekas kecil. Sampel air kencing akan diperiksa di makmal.

 • Keran tulang belakang (tusukan pengorbanan)

  Prosedur ini dilakukan dengan mengambil sampel cecair serebrospinal (cecair jernih yang ada di otak dan saraf tunjang). Sampel diambil melalui jarum yang dimasukkan di antara tulang belakang bawah.

2. Ujian pengimejan

Prosedur pencitraan, seperti sinar-x, tomografi, atau MRI mungkin diperlukan untuk mengesahkan diagnosis dan mengesampingkan keadaan lain yang mungkin menyebabkan gejala jangkitan ini.

3. Biopsi

Semasa prosedur biopsi, sampel tisu kecil diambil dari organ anda untuk ujian. Tisu ini digunakan untuk mencari punca jangkitan bakteria anda.

Bagaimana merawat jangkitan bakteria?

Jangkitan bakteria pada umumnya dirawat dengan antibiotik. Ubat ini berfungsi dengan membunuh bakteria atau menjadikan bakteria lebih sukar untuk tumbuh dan membiak.

Antibiotik boleh diambil dalam beberapa cara, seperti:

 • Lisan (dari mulut). Antibiotik ini terdapat dalam bentuk pil, kapsul, atau cecair.
 • Topikal. Antibiotik ini mungkin dalam bentuk krim, semburan, atau salap yang digunakan pada kulit anda. Ia juga boleh berbentuk titisan mata atau telinga.
 • Suntikan atau intravena (IV). Ini biasanya untuk merawat jangkitan yang lebih serius.

Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak perlu mengambil antibiotik jika anda mempunyai jangkitan bakteria tertentu. Contohnya, anda mungkin tidak memerlukan antibiotik untuk banyak jangkitan sinus atau beberapa jangkitan telinga.

Mengambil antibiotik apabila tidak diperlukan sebenarnya tidak akan membuat anda cepat sembuh. Sebenarnya, ini berpotensi menimbulkan kesan sampingan. Itulah sebabnya, pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil antibiotik. Doktor akan memberikan antibiotik mengikut bakteria penyebab jangkitan.

Penting untuk mengikuti nasihat doktor untuk merawat keadaan ini, kerana jangkitan yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan masalah serius. Contohnya, luka yang dijangkiti yang tidak dirawat boleh menyebabkan selulitis dan sepsis yang mengancam nyawa.

Bagaimana untuk mencegah jangkitan bakteria?

Penyakit ini boleh menular dari satu orang ke orang lain. Oleh itu, anda perlu berhati-hati dan mencegah dijangkiti bakteria dengan:

 • Jaga jarak hingga 2 meter dari orang yang sakit. Bakteria dapat merebak dari jarak sekitar dua meter dengan batuk atau bersin.
 • Elakkan berkongsi aktiviti dengan orang yang dijangkiti, terutama dalam jarak dekat, seperti memeluk, mencium, atau berada di bilik yang sama.
 • Rajin basuh tangan dengan sabun dan air. Sekiranya tidak ada sabun dan air, gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol.
 • Tutup mulut anda semasa batuk atau bersin untuk mengelakkan orang lain mengidapnya.
 • Jangan meminjam dan berkongsi barang peribadi, seperti straw atau berus gigi, dengan orang lain.
 • Berlatih seks selamat dengan pasangan anda, gunakan kondom, dan jangan mempunyai banyak pasangan seksual.
 • Dapatkan vaksin untuk mengelakkan penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Sentiasa berjumpa dengan keadaan anda dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian terbaik. Keadaan ini dapat diatasi dengan baik dengan rawatan yang betul.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found