Kesihatan Seksual

Fantasi Sama Seks, Apa Artinya Saya Gay?

Dari banyak jenis khayalan seksual yang ada, anda mungkin tertanya-tanya adakah wajar jika anda membayangkan melakukan hubungan seks sesama jenis, sama ada lelaki dengan lelaki atau wanita dengan wanita. Walaupun anda percaya bahawa anda adalah kekasih alias heteroseksual terhadap lawan jenis. Adakah khayalan sesama jenis bermaksud anda sebenarnya gay atau lesbian?

Dari mana datangnya khayalan seksual?

Mempunyai khayalan seksual tidak semestinya menunjukkan seseorang itu tidak normal. Fantasi itu sendiri adalah kemampuan atau aktiviti mental untuk membayangkan sesuatu, terutama sesuatu yang mustahil, tidak dapat dibayangkan sebelumnya, atau di luar akal fikiran.

Fantasi juga dapat ditafsirkan sebagai situasi / senario yang menyenangkan yang anda fikirkan dan ingin terjadi, tetapi tidak boleh berlaku atau dilakukan. Sebagai contoh, seperti ketika anda membayangkan menjadi Raja atau Ratu yang tinggal di istana megah di atas awan semasa kecil.

Fantasi boleh timbul kerana dirangsang oleh banyak perkara dari luar dan dalam. Bermula dari keperibadian, imaginasi dan rasa ingin tahu, sehinggalah mendapatkan cerita-cerita rangsangan dari orang lain, membaca buku, filem, gambar, muzik. dan sebagainya.

Tidak sedikit pun orang yang tidak mengetahui asal usul penyebab munculnya khayalan seksual mereka. Kerana ada juga fantasi yang dapat timbul secara spontan tanpa dirancang dan tidak disedari sebelumnya.

Fantasi untuk melakukan hubungan sesama jenis semasa saya lurus, adakah ini normal?

Melakukan fantasi seks adalah semula jadi dan normal. Walau bagaimanapun, tidak semudah itu untuk membuat kesimpulan mengenai sama ada anda benar-benar gay atau lesbian hanya daripada berkhayal mengenai seks sesama jenis. Ini juga disokong oleh kajian dari sekumpulan pasukan penyelidikan Boise State University yang diterbitkan dalam jurnal dalam talian Jurnal Penyelidikan Seks.

Kajian ini menemubual hampir 500 wanita heteroseksual (pencinta sesama jenis) yang telah berkhayal tentang seks sesama jenis, mempunyai daya tarik terhadap wanita lain, sekurang-kurangnya satu ciuman di bibir dengan seorang wanita, dan yang telah bereksperimen dengan seks dengan wanita lain sebelum ini.

Walaupun semua faktor di atas membawa kepada "ciri" homoseksual, kebanyakan wanita yang terlibat dalam kajian ini dengan tegas menyatakan bahawa mereka lurus dan hanya tertarik pada lelaki, baik secara romantik maupun seksual. Kecenderungan mereka untuk membayangkan atau mendekati wanita lain hanya terbatas pada kasih sayang sesama wanita dan juga untuk menghargai tubuh wanita.

Fantasi bukan realiti

Selain itu, wanita-wanita ini tidak dapat menempatkan diri mereka dalam situasi yang mengharuskan mereka menjalin hubungan cinta yang serius dengan wanita lain.

Mereka juga tidak pernah terlintas dengan niat serius untuk memulakan hubungan sesama jenis walaupun setelah diminta untuk memikirkan kemungkinan alternatif. Walaupun dengan sebilangan wanita yang telah mencuba bereksperimen sesama jenis; mereka mengakui bahawa mereka sebenarnya merasa pelik dengan pengalaman itu selepas itu.

Fantasi tidak bermaksud realiti, dan juga tidak harus direalisasikan menjadi kenyataan. Tidak semua yang anda bayangkan dan bayangkan mengenai seks sebenarnya adalah keinginan terdalam dari hati nurani anda, kata Elizabeth Morgan, seorang profesor psikologi yang juga terlibat dalam kajian ini.

Oleh itu, anda tidak perlu segera panik dan melabelkan diri anda sebagai homoseksual setelah membayangkan bercinta dengan jantina yang sama.

Jadi, apa yang menjadikan seseorang itu gay atau lesbian?

Apa yang menyebabkan seseorang menjadi gay atau lesbian tidak pasti. Faktor-faktor yang menentukan orientasi seksual manusia dipercayai berasal dari sejumlah fenomena yang kompleks.

Pelbagai teori saintifik moden yang telah berkembang setakat ini menunjukkan bahawa homoseksual lebih kurang ditentukan dari rahim berkat kod genetik khas yang disebut Xq28 yang membezakan homoseksual dengan heteroseksual.

Beberapa penyelidik lain berteori bahawa kecenderungan homoseksual mungkin dipengaruhi oleh trauma kanak-kanak dan faktor persekitaran lain.

Sekiranya saya "normal", bolehkah saya kemudian menjadi gay?

Ramai orang masih berpendapat bahawa homoseksual dan heteroseksualitas adalah dua tujuan yang berlawanan. Sebenarnya, tarikan manusia adalah perkara yang kompleks.

Contohnya, sesetengah lelaki mungkin menganggap mereka heteroseksual, tetapi mempunyai daya tarikan intelektual, emosi, atau platonik terhadap lelaki lain. Mereka tertarik pada lelaki yang kuat dan cerdas, tetapi tidak secara fizikal tertarik dengan seks. Ini boleh dianggap sebagai tarikan murni dan tidak semestinya ditafsirkan sebagai kecenderungan terhadap homoseksual.

Sebilangan penyelidik percaya bahawa orientasi seksual seseorang cenderung wujud semasa lahir dan tetap tidak berubah sepanjang hidupnya. Walau bagaimanapun, seseorang mungkin menyedari orientasi seksual mereka pada pelbagai saat dalam hidup mereka. Walaupun orang lain menyedari pilihan seksual mereka sejak usia dini, orang-orang tertentu hanya mulai memahami dan merangkul orientasi seksual mereka pada masa dewasa.

Pada hakikatnya, hanya anda yang tahu dan memahami siapa anda sebenarnya.Ini adalah proses refleksi diri yang boleh berlaku ketika seseorang mempersoalkan orientasi seksual peribadi. Ini tidak bermaksud bahawa membayangkan seks sesama jenis akan menjadikan anda gay, lesbian atau biseksual.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found