Kesihatan

Untuk apa Transplantasi Sumsum Tulang Belakang, dan bagaimana prosesnya? : Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Bagi sesetengah orang, pemindahan sumsum tulang masih terdengar asing. Maklum bahawa pemindahan ini tidak begitu popular seperti pemindahan buah pinggang atau jantung. Tetapi bagi pesakit dengan barah darah atau leukemia, pemindahan sumsum tulang adalah jangka hayat bagi mereka. Lalu bagaimana prosedur untuk pemindahan sumsum tulang? Ketahui dalam artikel ini.

Bagaimana proses pemindahan sumsum tulang?

Sumsum tulang adalah bahan lembut yang terdapat di dalam tulang yang mengandungi sel tidak matang yang disebut sel stem hematopoietik. Sel-sel yang tidak matang ini kemudian akan berkembang menjadi tiga jenis sel darah - sel darah putih, sel darah merah, dan platelet.

Transplantasi sumsum tulang adalah prosedur pembedahan untuk menggantikan sumsum tulang yang rosak atau dimusnahkan oleh penyakit dengan sel stem sumsum tulang yang sihat. Kewujudan saraf tunjang sangat penting untuk menyokong proses penyampaian mesej antara otak dan saraf tunjang sehingga dapat dibentuk dengan baik.

Proses pengambilan sampel sumsum tulang dari penderma yang sihat disebut sebagai 'penuaian'. Dalam proses ini, jarum dimasukkan melalui kulit penderma ke dalam tulang untuk mengeluarkan sumsum tulang. Keseluruhan proses memakan masa sekitar satu jam dan penderma biasanya diberi anestesia.

Selepas kemoterapi intensif atau terapi radiasi, pesakit diberi infus sumsum tulang dari penderma melalui saluran intravena. Prosedur ini diikuti dengan proses 'pengukiran', di mana sel-sel induk baru menuju ke saraf tunjang dan kembali menghasilkan sel-sel darah.

Mengapa pemindahan sumsum tulang dilakukan?

Transplantasi ini dilakukan untuk menggantikan keadaan sumsum tulang yang rosak dan tidak lagi mampu menghasilkan sel darah yang sihat. Transplantasi juga biasanya dilakukan untuk menggantikan sel darah yang rosak atau musnah dengan rawatan barah yang intensif. Transplantasi saraf tunjang biasanya digunakan untuk merawat keadaan berikut:

  • Anemia aplastik (kegagalan saraf tunjang)
  • Leukemia (barah darah)
  • Limfoma (barah yang mempengaruhi sel darah putih)
  • Myeloma (barah yang mempengaruhi sel yang disebut sel plasma)

Gangguan darah tertentu, gangguan sistem kekebalan tubuh dan gangguan metabolik seperti anemia sel sabit, talasemia, penyakit SCID (imunodefisiensi gabungan teruk) atau penyakit yang membuat orang dengan penyakit ini tanpa sistem kekebalan tubuh, dan sindrom Hurler adalah keadaan yang memerlukan segera pemindahan tulang sumsum .

Pemindahan ini biasanya akan dilakukan sekiranya rawatan lain tidak membantu. Potensi manfaat transplantasi ini melebihi risiko yang akan dialami kerana keadaan penyakit yang disebutkan di atas.

Kemudian, adakah kesan sampingan pemindahan pada penerima?

Transplantasi saraf tunjang, bagaimanapun, adalah prosedur rumit yang bukan tanpa risiko. Seperti yang dilaporkan oleh Perkhidmatan Kesihatan Nasional, penting bagi anda untuk mengetahui risikonya. Masalah yang mungkin berlaku semasa atau selepas proses pemindahan termasuk yang berikut:

  • Penyakit Graft versus Host (GvHD). Perkara ini biasa berlaku pada transplantasi allogenik di mana pesakit menerima sel stem dari ahli keluarga.
  • Sel darah berkurang. Ini boleh menyebabkan anemia, pendarahan atau lebam berlebihan, dan peningkatan risiko jangkitan.
  • Kesan sampingan kemoterapi. Biasanya mudah sakit, letih, keguguran rambut, dan kemandulan atau kesukaran mempunyai anak.

Bagaimana dengan kesan sampingan pemindahan pada penderma?

Hanya sejumlah kecil sumsum tulang diambil dari penderma sehingga tidak menyebabkan banyak bahaya. Kawasan di sekitar lokasi di mana sumsum tulang dikeluarkan mungkin terasa kaku selama beberapa hari.

Sumsum tulang yang disumbangkan akan diganti oleh badan dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, masa pemulihan akan berbeza dari satu individu ke individu yang lain. Sebilangan orang dapat kembali ke rutin harian mereka dalam seminggu, ada yang memerlukan 3-4 minggu sebelum semuanya kembali normal.

Walaupun tidak ada kesan sampingan yang teruk bagi penderma, komplikasi yang berkaitan dengan penggunaan anestesia juga perlu dipertimbangkan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found