Pemakanan

Dia berkata, Metabolisme Cepat Membuat Turunkan Berat Badan Dengan Cepat, Bagaimana Anda Boleh?

Pernahkah anda mendengar bahawa metabolisme yang cepat dikatakan sebagai kunci kepada berat badan yang ideal? Ya, ramai yang berpendapat bahawa orang yang mempunyai metabolisme yang cepat merasa lebih mudah untuk menurunkan berat badan. Sebenarnya, apa itu metabolisme? Adakah benar, ya, jika metabolisme cepat adalah kunci bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan dengan cepat?

Apa itu metabolisme?

Sebenarnya, metabolisme adalah salah satu bahagian proses pencernaan makanan di dalam badan. Metabolisme adalah proses penyerapan semua nutrien dari makanan yang telah ditukar menjadi bahagian yang lebih kecil dari proses sebelumnya. Dari penyerapan ini, nutrien akan diedarkan secara langsung ke pelbagai bahagian badan dan digunakan untuk tenaga.

Jadi bagaimana proses ini menjadikan penurunan berat badan cepat?

Adakah proses metabolik berkaitan dengan berat badan?

Katanya, orang yang suka makan banyak, tetapi badannya yang langsing mempunyai proses metabolisme yang cepat. Sebaliknya, orang yang makan lebih sedikit tetapi mempunyai berat badan berlebihan mempunyai metabolisme yang perlahan. Adakah betul?

Sebenarnya ada sedikit benang biasa yang menghubungkan proses metabolik dalam badan dengan perubahan berat badan. Ini tentu saja berkaitan dengan proses metabolik yang menyerap semua nutrien dan tenaga dalam makanan.

Selanjutnya, tenaga yang terbentuk akan digunakan oleh tubuh untuk menyokong setiap aktiviti yang anda lakukan, seperti berfikir, bergerak, berjalan, berkembang, atau aktiviti lain yang memerlukan bekalan tenaga.

Bukan itu sahaja, tenaga juga diperlukan selagi badan dalam keadaan rehat. Sama ada bernafas, memperbaiki peredaran darah, memperbaiki sel-sel badan yang rosak, mengepam jantung, untuk mengimbangkan tahap hormon dalam badan.

Oleh itu, dapat dikatakan bahawa proses metabolik tubuh memainkan peranan penting dalam menentukan berapa banyak makanan yang berjaya ditukarkan menjadi tenaga semasa melakukan aktiviti.

Ringkasnya, apabila tenaga yang diperoleh dari metabolisme dapat digunakan secara optimum untuk aktiviti, maka berat badan Anda dapat tetap stabil.

Sebaliknya, jika jumlah tenaga yang diperoleh tubuh daripada makanan lebih banyak daripada tenaga yang dibelanjakan untuk aktiviti, tenaga yang tidak digunakan akan disimpan dalam bentuk lemak.

Adakah benar bahawa metabolisme yang lancar menjadikan penurunan berat badan cepat?

Proses metabolisme badan yang cepat sering dikaitkan dengan penurunan berat badan kerana ini bermaksud proses pembakaran tenaga yang berlaku di dalam badan juga cenderung cepat.

Sebenarnya, kelajuan proses metabolik badan tidak semudah itu. Faktor ukuran badan, jantina, usia, genetik, dan jisim otot adalah beberapa perkara yang memainkan peranan utama dalam seberapa cepat atau lambatnya proses metabolisme badan anda.

Di samping itu, perubahan berat badan, sama ada naik atau turun, bukan hanya disebabkan oleh kelajuan proses metabolik, tetapi juga melibatkan pelbagai perkara.

Mungkin dari faktor genetik, tahap hormon dalam badan, diet harian, persekitaran, hingga gaya hidup termasuk waktu tidur, tahap tekanan, dan aktiviti fizikal, yang dilaporkan oleh halaman Mayo Clinic.

Semua faktor ini kemudian akan menyebabkan ketidakseimbangan antara jumlah kalori yang digunakan, jumlah tenaga yang dihasilkan, dan jumlah kalori dan tenaga yang dikeluarkan semasa aktiviti. Pendek kata, penurunan berat badan yang cepat tidak hanya dipengaruhi oleh proses metabolik yang cepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found